Govern guanya temps per mirar de fer de forma presencial la trobada de caps d’Estat iberoamericans

L’aplicació mòbil de seguiment dels casos de coronavirus es vol que sigui el màxim de compatible amb Espanya i França i haurà d’estar operativa la propera tardor

https://youtu.be/p56xE9TUw9U

El Govern està guanyant temps gràcies als interrogants que planteja el coronavirus amb la intenció de poder fer presencial, a Andorra, la primavera que ve, la trobada de caps d’Estat i de govern en el marc de la Cimera iberoamericana i també el fòrum econòmic i empresarial. El ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, ha reconegut que “el primer objectiu és mantenir la trobada presencial però garantint les condicions sanitàries i si l’epidèmia hi permet”.

Malgrat que en seu parlamentària la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va assegurar que l’executiu hauria de prendre una decisió a final de juny per transmetre la decisió als poders iberoamericans (la Segib, per exemple) la primera setmana de juliol, Gallardo ha assegurat aquest dimarts que no hi ha una data límit i que el “Govern està sospesant” tots els escenaris de comú acord amb la secretaria general iberoamericana i els responsables del país -República Dominicana- a qui li tocava assumir la presidència de torn a partir del 2021 per veure quines alternatives hi ha.

Una de les trobades que es van fer a Soldeu l'hivern passat.

Relacionat

La pressió econòmica porta a posposar la Cimera per intentar poder-la fer presencial el 2021

Gallardo ha fet aquestes explicacions en el marc d’una trobada telemàtica extraordinària de l’entorn iberoamericà per tractar l’impacte de la ciència, la innovació i la tecnologia en relació al combat de la Covid. El ministre de Presidència i Economia, juntament amb el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, i diferents dels seus col·laboradors han exposat el cas d’Andorra amb l’exemple del doble cribratge serològic com a principal aportació. El ministre de Ciència espanyol, Pedro Duque, per exemple, ha exposat els avenços que s’estan fent a Espanya en la recerca d’una vacuna per combatre el coronavirus.

Gallardo assegura que si s'hagués de prendre la decisió ara caldria optar per la renió telemàtica però que "s'intentarà esgotar totes les possibilitats" perquè una cimera presencial dóna "més rendibilitat econòmica i visibilitat al país"

El titular de Presidència ha reconegut que totes les reunions sectorials de la Cimera ja s’ha acordat que es facin de manera telemàtica. Ara queda veure què passa amb el fòrum econòmic i la trobada dels més alts mandataris. Si s’hagués d’adoptar ara mateix la decisió, ha reconegut Jordi Gallardo, caldria optar pel format telemàtic. Però es va dilatant l’adopció d’una decisió atès que és obvi que una trobada “física i presencial dóna més oportunitats”. Vaja que “el retorn econòmic” i la “visibilitat de país” no té res a veure amb el que atorga una reunió telemàtica.

Gallardo ha afirmar que el Govern és partidari de l’opció que “tingui més força, més repercussió”, però que com que la decisió no només incumbeix “l’òptica andorrana” caldrà trobar la solució “més ponderada, més equilibrada”, també per no aixafar els plans ni de la Segib ni de la República Dominicana. “Tots els fronts estan oberts”, ha assegurat el ministre de Presidència, que ha garantit que no posarà els interessos econòmics per davant dels sanitaris. Ara, “si es pot fer presencialment seria una bona notícia”.

Missatge optimista

De la possibilitat de la trobada presencial o no no n’ha parlat el titular de Salut. Joan Martínez Benazet, que ha restat ferro al fet que Escaldes s’hagi avançat un parell de dies a l’obertura dels parcs infantils i que ha informat que el nombre de casos actius de coronavirus continuen sent quatre i ja en una fase molt prompta a la curació, ha volgut llançar “un missatge d’optimisme” en el sentit que si hi ha un rebrot de Covid “no ens haguem de confinar tots perquè seria un drama”. La tecnologia és important. D’aquí que Andorra hagi exposat el seu cas davant la sectorial feta avui, amb les autoritats andorranes exercint la presidència des de l’escenari de la sala d’actes del Centre de Congressos. Martínez Benazet ha explicat que es continua treballant, en contacte amb Espanya i França, amb el disseny, o millor amb l’elecció, de l’aplicació per a telefonia mòbil de seguiment de casos de coronavirus. “Estem mirant” què fan els països veïns per triar l’eina que sigui “més compatible” amb l’entorn. La decisió s’haurà d’adoptar perquè sigui possible tenir-ho tot apunt per a la propera tardor. L’APP funcionaria via bluetooth i totalment anonimitzada.

IMG 1395
Jordi Gallardo i Joan Martínez Benazet en un moment de la reunió d'aquest dimarts. Toni Solanelles

Martínez Benazet també ha explicat que es continua avançant en l’anàlisi de les dades obtingudes en el doble cribratge serològic, que es continuaran fent exàmens sectorials -el proper, al centre penitenciari- i que no creu que abans de la tardor del 2021 hi hagi cap vacuna que sigui efectiva en humans per atacar la Covid-19. Una altra cosa és que cada cop sigui més evident que hi ha uns quants fàrmacs que en fase diferents de l’evolució del virus siguin efectius per tractar-lo, per combatre’l. També és evident, ha remarcat el titular de Salut, que cada vegada és més ràpida la detecció de la malaltia i, d'aquesta manera, és pot actuar més eficaçment, essent menor el nombre de persones que cal aillar. 

Comentaris (4)

Trending