La Generalitat accepta tornar a equiparar Andorra i l’Alt Urgell

A partir de dilluns, i un cop analitzada l’evolució dels indicadors epidemiològics als dos territoris, el govern català els considerarà com a un de sol a efectes de mobilitat i es podrà circular lliurement entre ells

Les instal·lacions de la frontera del riu Runer.
Les instal·lacions de la frontera del riu Runer. ARXIU

A partir de dilluns, i coincidint amb l’entrada en vigor de la lleugera flexibilització de les restriccions aplicades a Catalunya per frenar l’expansió del coronavirus, que inclou passar d’un confinament municipal a un de comarcal, Andorra tornarà a estar equiparada a l’Alt Urgell. La Generalitat ha pres la decisió un cop analitzada la situació epidemiològica dels dos territoris. Així doncs, es recupera la possibilitat de moure’s entre totes dues zones, com havia demanat el Govern del Principat.

L’executiu català va anunciar aquest dijous una petita relaxació en les mesures aplicades per aturar la pandèmia, que era possible gràcies a la millora dels indicadors epidemiològics de les darreres setmanes. Entre aquestes, hi havia un canvi en les limitacions a la mobilitat. El confinament, fins ara municipal, passava a ser comarcal. En canvi, a preguntes d’aquest mitjà, es va indicar que no es recuperava l’equiparació que havia existit amb l’Alt Urgell.

Aquest divendres, però, la decisió ha canviat. La Generalitat acaba de fer públic que, un cop analitzats els indicadors epidemiològics a una banda i l’altra de la frontera, es considerarà la comarca alturgellenca i el Principat un sol territori a efectes de mobilitat. La mesura entrarà en vigor dilluns, un cop finalitzi el toc de queda nocturn.

A partir de llavors, els residents a Andorra i a l’Alt Urgell podran circular lliurement entre tots dos territoris que ja havia existit prèviament durant les darreres fases del desconfinament de la passada primavera i que havia estat tancada de nou arran de l’esclat de la segona onada, a finals d’octubre. La mesura havia estat reclamada tant des del mateix Govern, que dijous va haver de recordar que s’havia posat sobre la taula al llarg dels diferents contactes fets amb la Generalitat, com des de les autoritats de la comarca veïna.

La decisió és possible gràcies al fet que l’evolució de la pandèmia està sent positiva tant a la comarca com al Principat. Per exemple, fa dies que a tots dos territoris la taxa de reproducció es troba per sota de l’1. A Andorra se situava en la darrera actualització, feta dimecres, en el 0,89 mentre que encara millor és a l’Alt Urgell. Segons les dades oficials, aquest divendres era del 0,67 (i encara més baixa, del 0,44 a la capital, la Seu d’Urgell).

Comentaris (6)

Trending