Espot admet que si Espanya posa més restriccions impactarà “significativament en la nostra economia”

El cap de Govern afirma que si el toc de queda a Catalunya amb efectes en la mobilitat nocturna s’amplia amb altres decisions “potser sí que hauríem de variar l’estratègia de relació amb els veïns”

Comentaris

Xavier Espot durant la seva intervenció en l'acte polític aquest migdia a les instal·lacions de Radio Andorra.
Xavier Espot durant la seva intervenció en l'acte polític aquest migdia a les instal·lacions de Radio Andorra. SFGA

El cap de Govern, Xavier Espot, ha admès que l’Estat d’alarma decretat novament a Espanya, que comporta per ara restriccions de la mobilitat nocturna a Catalunya, entre altres territoris, deixa un marge de maniobra ampli i assumible, però que si s'imposen més limitacions sí que s'impactarà “significativament en la nostra economia”. No obstant això, “poca cosa podem fer” més enllà de mantenir un contacte fluid amb les autoritats veïnes i comunicar tant com sigui possible i de la millor manera tant allò que fan més enllà del riu Runer com el que es mira de dur a terme al Principat.

Espot ha fet una “valoració de respecte absolut per les decisions sobiranes d’altres països, cadascú des de la seva realitat epidemiològica, entén que intenten adoptar les millors decisions per fer front a la propagació de la pandèmia. No se’ns escapa que la situació ha empitjorat i que venen mesos molt difícils”. Per tant, és del tot legítim que s’adoptin decisions per mirar de contenir la situació sanitària. “Durant el dia la gent pot continuar venint a Andorra i hi ha un marge ampli. Si això es converteix en altres decisions potser sí que hauríem de variar l’estratègia de relació amb els veïns”, ha manifestat el mandatari governamental.

“La prioritat d’Andorra i dels països és gestionar una situació sanitària que ha empitjorat substancialment; vénen mesos molt difícils”

En el marc de l’acte de signatura de l’acord polític sobre les negociacions amb la UE, Espot ha afirmat que “ara hem de coordinar-nos molt bé perquè el toc de queda siguin comprès i entès, l’hem de comunicar perfectament a la ciutadania i intentar punts d’encaix necessari perquè no suposi una incomoditat excessiva als residents al país”. I hi ha afegit que aquestes actuacions són les que “haurem de fer el dia d’avui, comunicar-nos amb l’ambaixada i les autoritats catalanes per veure quin tipus de document es necessita per desplaçar-se i fer pedagogia i explicar bé que hi ha unes limitacions”.

Sobre la repercussió que pot tenir la restricció de la mobilitat, el cap de l’executiu ha manifestat que “és una evidència que qualsevol disposició que restringeix mobilitat de ciutadans no és positiva per a la afluència turística, però estem en una situació en què cal entendre aquestes decisions. La prioritat d’Andorra i dels països és gestionar una situació sanitària que ha empitjorat substancialment. Suposo que tothom intenta trobar una situació d’equilibri. No ha de ser Andorra qui digui què s’ha de fer”. No obstant això, “és veritat que amb una economia que depèn molt del turisme, aquestes decisions impactaran significativament en la nostra economia. Poca cosa més podem fer que tenir un contacte fluid amb les autoritats i explicar que estem gestionant bé la situació i que qui vingui el cap de setmana no té més risc de contagi que si es queda a casa seva”.

La frontera hispano-andorrana podria patir més restriccions.

Relacionat

Catalunya avaluarà des d’aquest dilluns més restriccions a la frontera, toc de queda nocturn a banda

I ha acabat recordant que “hem de ser responsable” i que “s’adoptaran mesures dràstiques quan calgui”. Mentrestant, s’ha de “testejar molt i que el personal en contacte amb el turisme estigui en una bona situació. Son les receptes que hem aplicat i que s’han entès fins ara. Hem de transmetre credibilitat fontera enllà i que es tingui en compte que Andorra es una destinació segura”.

Comentaris (7)

Trending