Catalunya avaluarà des d’aquest dilluns més restriccions a la frontera, toc de queda nocturn a banda

El decret d’estat d’alarma, a més de restringir la mobilitat nocturna, dona la possibilitat a la Generalitat de confinar tot el territori incloent, prèvia autorització del govern espanyol, l’accés des d’Andorra

Comentaris

La frontera hispano-andorrana podria patir més restriccions.
La frontera hispano-andorrana podria patir més restriccions.

A banda del toc de queda nocturn, que Catalunya aplicarà entre les deu de la nit i les sis del matí, el decret d’estat d’alarma aprovat pel govern espanyol també preveu la possibilitat que les comunitats autònomes restringeixin l’entrada de persones des d’altres territoris. Aquesta opció també podria aplicar-se a les fronteres, tot i que, en aquest cas, s’haurà de demanar prèviament l’autorització als ministeris d’Interior i Exteriors. Des de la Generalitat no es descarta la possibilitat de aplicar alguna mesura extra a la d’Andorra, opció que s’avaluarà els propers dies.

El govern que encapçala Pedro Sánchez s’ha reunit de forma excepcional aquest diumenge al matí per, justament, fer la declaració d’aquesta situació excepcional, demanada per moltes comunitats autònomes davant el descontrol de les dades de contagi de coronavirus. I la mesura no serà de curta durada. Al contrari, el mandatari ha avançat que la setmana vinent portarà la mesura al Congrés de Diputat amb la petició que s’autoritzi una allargament de sis mesos. Fins al 9 de maig.

Qui hagi de moure’s en l'horari de restricció haurà de dur una declaració d'autoresponsabilitat per demostrar que ho fa amb un motiu justificat, com ara els fronterers que tornin cap a l’Alt Urgell més tard de les deu de la nit

Era el pas previ perquè aprovés la mesura del toc de queda nocturn. La restricció ha estat validada ja pel Procicat i estarà en vigor aquesta mateixa nit, complint el que ja havia avançat el vicepresident del govern català, Pere Aragonés en una entrevista dissabte a la nit al programa ‘Faqs’ de Televisió de Catalunya.

El decret d’estat d’alarma fixa unes condicions mínimes, entre les quals les referides al toc de queda nocturn. L’orientació és d’onze de a la nit a les sis de la matinada, però les comunitats autònomes podran modular amb un marge d’una hora per davant o per darrere. En el cas català, i com s’ha confirmat en la reunió del Procicat, la franja anirà de deu a sis.

La mesura no preveu, almenys de forma directa, una limitació de mobilitat entre territoris, però cada govern autonòmic sí que podria decidir confinar-se en la seva totalitat o bé poblacions o regions concretes si ho consideren oportú. El decret publicat al BOE indica que aquesta possible restricció “no afecta el règim de fronteres” però que “sense perjudici de l’anterior, en el cas que dita la dita mesura afectiu a un territori amb frontera terrestre amb un tercer Estat, l’autoritat competent delegada ho comunicarà amb caràcter previ al ministeri de l’Interior i al d’Afers Exteriors”.

El decret d’estat d’alarma contempla que una comunitat autònoma pugui demanar al govern el tancament dels passos frontereres amb tercers Estats si ho considera escaient

És a dir, que ho podrà demanar i llavors el govern central tindrà la potestat d’acceptar o no la proposta. Pel que fa a Catalunya i la frontera amb Andorra, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, no ha volgut avançar si aquesta possibilitat és o no real, però sí que ha avisat que a partir d’aquest dilluns noves actuacions i restriccions, més enllà del toc de queda nocturn, es podrien posar sobre la taula per avaluar la conveniència o no de la seva aplicació.

Pel que fa al toc de queda a Catalunya, una de les mesures que s’impulsaran és que qui hagi de circular pel territori dins de l’horari limitat, haurà de dur a sobre una declaració d’autoresponsabilitat complimentada per demostrar que entra dins els supòsits permesos. Això, per exemple, podria afectar aquells treballadors fronterers que hagin de tornar des d’Andorra  a partir de les deu de la nit. Les sancions per l’incompliment de la mesura anirien entre els 300 i els 6.000 euros. A efectes pràctics, la mesura suposa que, ja a partir d’aquest mateix diumenge, circular cap a Espanya de nit no estarà permès. El pas estarà tancat i només es deixarà accedir en casos autoritzats.

Des del Govern no s’ha volgut valorar la mesura adoptada al país veí del sud. De fet, no ha estat fins passades les nou de la nit -és a dir, a menys d’una hora perquè es restringís la circulació de vehicles, que ha fet una piulada des del seu compte de Twitter per informar a la població andorrana de la nova situació.

Comentaris (10)

Trending