La desaparició del vot pregat fa créixer la participació en les eleccions espanyoles

Quan encara falten dos dies d’obertura del consolat, s’arriba a un encara molt tímid 3,6% dels cens, amb 210 persones de les aproximadament 3.700 cridades, per sobre del 2% que era habitual en cites anteriors

L'Antonia diposita el seu vot.
L'Antonia diposita el seu vot.

L’eliminació del sistema de vot pregat ha permès incrementar la participació electoral dels espanyols residents al Principat. Cert, encara molt lluny del que seria desitjable, però els responsables del consolat posen en relleu que s’ha notat un augment. Ja s’ha superat el percentatge d’electors d’anteriors cites. I això que encara falten dies per exercir el dret al sufragi. Per ara, més de 200 persones ho han fet, sigui de forma presencial o per correu.

Com és habitual, aquestes són les dues formes que tenen els espanyols de participar en els comicis que es fan al seu país. Aquest diumenge, coincideixen les municipals amb autonòmiques. A les primeres, no poden participar des de fa anys. A les segones, sí. Hi ha eleccions a dotze autonomies (Astúries, Cantàbria, Castella la Manxa, Comunitat Valenciana, Madrid, Aragón, Navarra, La Rioja, Murcia, Extremadura, Canàries i Illes Balears) i a les dues ciutats autònomes: Ceuta i Melilla.

I a Andorra hi viu, com a mínim, un elector de cadascú d’aquests llocs. Poden votar per correu o a la seu de l’ambaixada. El soterrani acull l’urna i també l’espai on es poden triar les paperetes de tots els llocs. Des de dissabte i fins dijous, romandrà obert entre les nou del matí i la una del migdia i les tres i les cinc de la tarda.

En total, hi ha censades unes 3.700 persones. Fins ara, al consolat han anat unes 130 persones. Aquestes s’han de sumar a les 80 que ja han votat per correu. En total, per tant, més de 200. Això suposa tot just un 3,6% del cens, xifra baixa, no es pot negar. Tot i això, com ha explicat el canceller, Óscar Bustamante, ja suposa un increment en comparació a altres cites electorals, quan la xifra es movia tot just entorn el 2%.

Hi haurà urnes presencials al consolat espanyol.

Relacionat

3.700 residents, cridats a participar en les autonòmiques espanyoles del 28 de maig

En part s’atribueix al fet que es tracta dels primers comicis sense el sistema de vot pregat. És a dir, l’obligació d’haver de demanar prèviament la documentació per exercir el dret. Enguany, la documentació ja arriba -paperetes incloses- a les llars de cada elector, tot i que, ha admès, “en algun cas, una mica just”.

I això, cal tenir-ho en compte, enguany és important. El termini per votar al consolat acaba dijous. I no s’allargarà. “No hi ha opció de fer-ho. És improrrogable”, adverteix el canceller, que considera que, fins ara, el dispositiu “està funcionament bé; la gent ve normalment amb la documentació i potser amb algun problema a l’hora d’ordenar els sobres”. I, també, en molts casos, amb el vot ja decidit i preparat des de casa.

Aquest dimarts l’afluència d’electors està superant les dades dels dies anteriors. Fins ara, dissabte havia estat el dia de més presència, amb 35. Al migdia, s’aproximava ja a aquesta xifra i s’espera que la jornada acabi per sobre. Pel que fa als orígens, Madrid i València són les comunitats amb més electors.

Una de les persones que s’ha apropat a votar ha estat l’Antonio, originària de Talavera la Real, a Badajoz. Viu al país des dels 3 anys i ja porta més de 50. Fins ara, però, no ho havia fet. Alguns cops, ha admès, “per deixadesa”. Altres, però, perquè no va saber que havia de fer la demanda prèvia. A partir d’ara, ha assegurat, “ho faré”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending