3.700 residents, cridats a participar en les autonòmiques espanyoles del 28 de maig

El consolat romandrà obert del 20 al 25 de maig, inicialment, per exercir el dret de forma presencial, si bé també es pot fer per correu per a uns comicis que tenen com a principal novetat la desaparició del vot pregat

Hi haurà urnes presencials al consolat espanyol.
Hi haurà urnes presencials al consolat espanyol.

El consolat espanyol ja treballa en la logística que ha de permetre que els residents al país puguin votar en la macrojornada electoral prevista pel 28 de maig, on fins a dotze comunitats autònomes han d’escollir els seus nous parlaments. Enguany, els comicis per als expatriats arriben amb novetats. La principal: ja no caldrà demanar prèviament el vot. Com és habitual, es podrà exercir el dret al sufragi per correu, però també presencialment a una seu diplomàtica que haurà de disposar de fins a dotze urnes.

Diumenge 28 de maig és el dia escollit per a la celebració a Espanya d’una cita electoral que a molts llocs serà doble. Per un costat, hi ha municipals, en les quals, cal recordar, no poden participar les persones que resideixen a l’estranger. Per l’altra, fins a dotze comunitats celebren les autonòmiques: Aragó, Astúries, Balears, Canàries, Cantàbria, Castella la Manxa, Comunitat Valenciana, Extremadura, Madrid, Múrcia, Navarra i la Rioja.

Qui vagi a votar de forma presencial es trobarà fins a 12 urnes al consolat, una per cada comunitat autònoma on hi ha comicis

En aquest segon cas, els expatriats sí que hi poden participar. I a Andorra n’hi uns quants. De fet, entorn 3.700 espanyols residents al Principat estan cridats a les urnes. Novament, tindran dues formes d’exercir el seu dret: per un costat, fer-ho per correu. Per l’altra, de forma presencial a la seu del consolat. Aquest, de moment, té previst obrir entre el 20 i el 25 de maig, sense descartar que els dies es puguin ampliar si així ho estima convenient la junta electoral.

La principal novetat d’enguany és el fet que ja no existeix el sistema de vot pregat. És a dir, l’obligació dels expatriats de demanar prèviament que es vol participar. Aquesta fórmula ha quedat eliminada amb la darrera modificació de la llei electoral espanyola. Ara, com passava originàriament, els electors rebran la documentació de forma automàtica. I també tindran la possibilitat, si per algun problema no la reben, de descarregar-se-la, principalment les paperetes. També n’hi haurà, per primer cop, al consolat si es va a votar de forma presencial.

L'urna al consolat espanyol, en unes eleccions anteriors.

Relacionat

Fi del vot pregat per als residents espanyols

De fet, justament això suposa un petit maldecap logístic pels responsables de la legació diplomàtica. I és que caldrà tenir una urna per cada lloc on es fan eleccions. I en haver-hi electors de les diferents comunitats autònomes, això implica 12 urnes. “Amb què només hi hagi un possible votant, ja n’hem de posar una”, han indicat les fonts consultades per Altaveu.

I, per tant, ha calgut comprar-ne. Perquè, fins ara, es tenien tot just quatre. Ara, s’ha hagut de demanar-ne més, fins a les dotze necessàries i, a banda, tenir-ne de reserva per si alguna pateix algun dany.

Un dels interrogants que hi ha és saber si l’eliminació del vot pregar fa pujar la participació. I si això es tradueix en una major afluència al consolat. En tot cas, justament, el fet de no saber anticipadament quanta gent demana participar, fa complicat fer previsions. La resposta, al final, es tindrà el 28 de maig.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending