El cos de duana s’integrarà en el conveni de cooperació transfronterera amb França

La proposta, que ha estat feta pel Govern i acceptada per l’executiu de Jean Castex, persegueix “reforçar” un acord que, s’entén, fins ara ha donat bons resultats

Duana juxtaposada del Baladrà.
Duana juxtaposada del Baladrà. ARXIU

El cos de duana s’integrarà a l’acord de cooperació transfronterera signat entre Andorra i França. Així ho han acordat tots dos països, a proposta del Principat. Des del Govern es va analitzar el funcionament del conveni, que a entrar en vigor el 2018, i es considera “important” poder incorporarà també aquest cos a les tasques previstes en el document.

L’acord relatiu a la cooperació transfronterera en matèria policial i duanera es va signar el març del 2014, a París. Va entrar en vigor quatre anys després, l’abril el 2018. Ara, s’ha impulsat aquesta modificació a petició d’Andorra i el procés s’ha fet mitjançant el procediment d’intercanvi de cartes. Així, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va fer la proposta al seu homòleg gal, Jean-Yves Le Drian, titular d’Europa i dels Afers Exteriors al gabinet que lidera Jean Cantex.

En l’escrit, es posa en relleu que el conveni “ha permès la cooperació entre els nostres dos països amb l’objectiu de lluitar millor contra el tràfic il·lícit, prevenir amenaces a la seguretat i a l’ordre públic i millorar la nostra cooperació en operacions de socors”. Tot i això, ara es considera “necessari” fer aquest canvi per “reforçar el procés de cooperació”. D’aquesta forma, es va proposar que la duana fos també considerat “un servei competent” per part d’Andorra.

D’aquesta forma, el cos s’uniria a la policia. Per part de França, l’acord original ja incloïa la policia nacional, la gendarmeria i, també, la duana. La proposta ha estat acceptada pel govern gal.  

Així es va manifestar en la resposta de Le Drian, publicada igual que la carta inicial d’Ubach al Butlletí del Consell General per donar opció, amb un termini de quinze dies, a possibles escrits d’oposició. Si aquests no es reben, s’arribaria a la darrera fase de la modificació, que culminaria amb l’entrada en vigor del canvi realitzat en el conveni.

Comentaris

Trending