La banca considera una línia vermella per l’acord amb Europa tenir ple accés al BCE

La comissió negociadora encapçalada per Landry Riba té reunions aquesta tarda i demà al matí amb la Comissió Europea i ha de plantejar un seguit d’interrogants per poder donar resposta als neguits del sector financer

Una imatge del Banc Central Europeu.
Una imatge del Banc Central Europeu. ARXIU

Tenir ple accés al Banc Central Europeu (BCE), com si d’un Estat membre es tractés, és “una línia vermella” que posa la banca del país si vol que aquest important sector econòmic del país avali l’acord d’associació amb Europa tal i com Brussel·les el planteja a partir del ‘non paper’ que estableix la posició comunitària en matèria de serveis financers. Les demandes inicials fetes per la Unió Europea (UE) han esparverat el sector que, hores d’ara, no està disposat a què tiri endavant l’acord si no hi ha canvis molt substancials.

La comissió negociadora andorrana liderada pel secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, manté trobades aquesta tarda i demà amb la delegació de la Comissió Europea per tractar la situació dels serveis financers. Suposadament es tracta només de qüestions tècniques i qualsevol posicionament de fons quedarà supeditat al que dicti el proper Govern. Però el tema, indiquen les fonts sectorials consultades, no és gens menor i hi ha un elevat temor perquè es considera que amb el que Brussel·les ha posat sobre la taula “no hi ha igualtat de condicions”.

El vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, dirigint-se a Xavier Espot durant la visita que va fer el primer a Andorra.

Relacionat

Europa voldria sotmetre la banca andorrana a les seves normes i control

La negociació inclou no només el sector bancari, també l’assegurador. I en els dos cantons hi ha altíssima preocupació. Ara bé, pel pes que té, la banca està molt més esvalotada i sense poder accedir als mecanismes sobretot de liquiditat del BCE, hores d’ara el sector seria contrari a pactar res amb la UE. La banca ha deixat clar que “l’accés ple al BE és una línia vermella pel sector” i “bàsicament és accés a la liquiditat” però no només. Segons les fonts consultades, “són temes tècnics però significa que els bancs tenen un lloc on acudir quan tenen problemes i disposen d’accés a liquiditat a canvi de determinades coses, com per exemple titulitzant les hipoteques”.

La banca voldria poder accedir al BCE sense d’haver de passar per cap banc central veí atès que “quan vas via un banc central d’un altre país, aquest banc central es el que fa de supervisor i aquí hi ha també el problema de veure llavors com queda l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) i de qui dependria aquesta AFA”. És en aquest punt, asseguren les fonts, quan entra en joc “allò que va dir el cap de Govern, que hi ha qüestions que no són acceptables perquè comporten una pèrdua de sobirania”.

La bandera de la UE a la seu de la Comissió Europea.

Relacionat

La UE exigeix fer una auditoria del sistema financer andorrà per assegurar-se que està a l’altura

Fonts governamentals han explicat que la UE va enviar a finals de desembre un ‘non paper’ que avança algunes orientacions de la Comissió Europea sobre els serveis financera, però “es tracta d’un marc molt general, i així ho ha de ser ja que és el mateix document per Andorra, Mònaco i San Marino, i tampoc inclou encara la normativa que cada Estat hauria d’integrar”. El Govern, conjuntament amb tots els actors implicats, “ha elaborat una primera anàlisi en què ha identificat els elements que requereixen de més informació per poder-se posicionar. En aquest document hi ha un seguit de preguntes que la UE haurà de respondre”.

En la sessió d’aquesta tarda s’ha inclòs un punt en l’ordre del dia per exposar oralment totes les demandes de clarificacions addicionals d’Andorra, “elements que són indispensables per a què el nou Govern, un cop quedi constituït, pugui construir una posició”. També perquè el sector bancari tingui més clar el camí a seguir, perquè ara mateix no es veu gens possibilista i sí que hi ha la sensació d’haver-se embardissat en excés en voler un acostament a Europa.

Comentaris (23)

Trending