Europa voldria sotmetre la banca andorrana a les seves normes i control

Espot admet que hi ha exigències de l’UE en el marc de l’acord d’associació que són inacceptables perquè suposarien minvar la sobirania d’Andorra

El vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, dirigint-se a Xavier Espot durant la visita que va fer el primer a Andorra.
El vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, dirigint-se a Xavier Espot durant la visita que va fer el primer a Andorra. SFGA

“Tot allò que suposi que Andorra no tingui la capacitat normativa que passi pel filtre andorrà no és acceptable des del punt de vista de la sobirania d’Andorra.” La frase és del cap de Govern, Xavier Espot, que ha admès que hi ha demandes que fa la Unió Europea (UE) sobre el sistema financer que no són acceptables, i que caldrà fer contrapropostes per intentar fer baixar Brussel·les del burro. Però Europa no es refia d’Andorra i el seu sistema bancari i el voldria sotmetre a les seves normes i control.

Espot ha deixat clar que les exigències que imposa Europa, i que com aquell que diu, i com ja va avançar l’Altaveu, més enllà de comportar una profunda revisió del sistema financer andorrà implicaria, potser també, cedir al control i la supervisió del Banc d’Espanya, continuen estan en el marc d’un acord d’associació perquè la voluntat del Principat és “poder pertànyer al mercat interior europeu”. En cap cas es parla d’una integració, ha deixat clar el màxim responsable governamental, que s’ha referit a la negociació sobre els serveis financers -negociació en aquest cas sí aturada- en el marc de les seves manifestacions referides a la demanda del PS i SDP per tal que se suspenguin les converses amb Brussel·les.

La posició de la UE sobre els serveis financers “és una posició de màxims, és una posició inicial. El que hem de fer és treballar amb el sector una posició consensuada i harmonitzada. Tothom menys algunes forces polítiques està tranquil”, ha indicat Espot, que ha afegit que “tothom sap que aquesta negociació encara tenim mesos per davant en què podrem atansar moltíssimes posicions amb la UE, particularment en matèria de serveis financers i el nostre sector financer, el nostre sector de les assegurances tenen el convenciment ple que estem al seu costat, que qualsevol posició negociadora la farem de manera consensuada amb ells”.

La bandera de la UE a la seu de la Comissió Europea.

Relacionat

La UE exigeix fer una auditoria del sistema financer andorrà per assegurar-se que està a l’altura

És clar que no se sap què passarà el 2 d’abril. En tot cas, si fos un executiu encapçalat per l’actual cap, el Govern “el que farà és defensar els interessos d’Andorra, i defensar els interessos d’Andorra evidentment és defensar les especificitats que ens caracteritzen i que han permès la nostra prosperitat. I defensar els interessos d’Andorra és també no deixar aquest acord d’associació que ha de permetre la prosperitat econòmica i social del nostre país els propers vint, trenta o cinquanta anys”. Llançant algun dards a d’altres formacions que concorren als comicis, Espot ha afirmat que “a mi el que em preocuparia no és tan això sinó que els propers mesos la negociació d’aquest acord d’associació estigués en mans de segons qui”.

En aquest sentit, el dirigent polític escaldenc encara ha anat una mica més enllà i ha afirmat que “és un repte prou important, és un dossier prou espinós i delicat, i prou complex, com perquè estigui en mans de persones que creguin en el projecte però, per sobre de tot, que tinguin suficient coneixement de causa i sàpiguen on estan les línies vermelles, però que al mateix temps creguin en aquest projecte. Aquesta és la millor garantia que puguem acabar culminant un acord positiu per Andorra, positiu per als ciutadans i les ciutadanes del país”.

AUDITORIES

Com va avançar l’Altaveu, Espot ha reconegut que Brussel·les “demana un sistema de diferents auditories i controls successius que al final, per se, no ha de ser especialment problemàtic. Al final no tenim res a amagar i al final no tenim cap mena de problema amb què se’ns controli i se’ns auditi”. A partir d’aquí, “hi ha un seguit d’aspectes d’aquest document de posició inicial que per nosaltres, en tant què poden posar en entredit la nostra sobirania, no són acceptables”.

Espot ha explicat que s’impulsaria, que es duria a terme. “El que farem, des d’una posició constructiva, sense estirar-nos els cabells, sense esquinçar-nos les vestidures, és fer contrapropostes que creiem que no posen en entredit la nostra sobirania però que al mateix temps poden reconfortar la UE i la Comissió Europea. El que hem de ser és prudents, assossegats, analitzar les coses amb calma i cada cosa al seu moment. I no posar el crit al cel o posar-nos la bena abans de la ferida perquè, com amb tot, les posicions inicials són posicions de màxims i, com amb tot, anirem atansant posicions i acabarem adoptant solucions que siguin degudament consensuades”.

“Hi ha un seguit d’aspectes d’aquest document de posició inicial (de la UE) que per nosaltres, en tant què poden posar en entredit la nostra sobirania, no són acceptables”

El cap de l’executiu, davant la polèmica amb PS SDP, ha volgut deixar clar que “la gent” pot estar “tranquil·la” perquè “totes aquestes qüestions que requereixen arbitratges polítics no es negociaran i encara menys es tancaran fins que el proper Govern estigui en plenes funcions”. I demanat sobre la possibilitat o l’exigència que Brussel·les vulgui que sigui el Banc d’Espanya qui faci en el futur d’AFA i UIFAnd, Espot ha afirmat que “tot això ho hem d’analitzar amb molta calma, tot allò que suposo que Andorra no tingui la capacitat normativa que passi pel filtre andorrà, crec que això no és acceptable des del punt de vista de la sobirania d’Andorra”.

En aquest sentit, ha tornat a insistir que “aquí farem contrapropostes que des del nostre punt de vista siguin acceptables i estiguin alineades amb el nostre sector bancari i amb el sector de les assegurances”. I si tot això s’assoleix, “llavors els mecanismes de control i supervisió, qui els pugui fer, o on puguin raure, jo crec que és una qüestió que l’hem d’analitzar amb molta més calma i jo crec que encara no tenim una posició suficientment definida”.

Etiquetes

Comentaris (28)

Trending