L’Arieja aspira a convertir-se en una destinació turística per als andorrans

Una delegació del departament amb representants locals, empresarials i turístics manté aquest dilluns reunions amb Govern, comuns i Andorra Turisme

Comentaris

Part de la delegació de l'Arieja durant la roda de premsa d'aquest dilluns.
Part de la delegació de l'Arieja durant la roda de premsa d'aquest dilluns. BRU NOYA

Una delegació del departament francès de l'Arieja visita Andorra per exposar la seva oferta de turisme. A la seva agenda i ha reunions amb Govern, els comuns i Andorra Turisme. El departament es presenta com una combinació de natura, gastronomia i tradicions pirinenques. La seva oferta hotelera aposta per cases rurals i establiments familiars.

La voluntat de la delegació de l'Arieja és que els andorrans es quedin al departament. N'hi ha molts que hi passen per anar a Tolosa però que desconeixen els atractius de la zona. Amb les desviacions d'Acs, ja operativa, i la futura de Tarascó el trajecte cada cop serà més curt. L'alcalde de Tarascó, Alain Sutra afirma que "som veïns amb Andorra i no ens coneixem prou" i fa una crida a la col·laboració transfronterera en l'àmbit del turisme. Destaca el "treball enorme" que s'ha fet per posar al dia els camins de muntanya que uneixen l'Arieja amb el Principat. Així una proposta és l'antic camí de la transhumància des de la vall d'Aston, utilitzat també per refugiats que fugien de la Segona Guerra Mundial.

Una altra activitat que està creixent és la del turisme industrial amb Talcaneô (producció de talc) o el camí d'interpretació de la central hidroelèctrica d'Orgeix. Han destacat també l'activitat cultura ja que Dominique Fourcade, alcalde d'Acs, ha recordat que cada poble té el seu festival i que en algunes zones hi ha una àmplia oferta d'esports d'aventura com ara el ràfting. Aquest desig de promoure el turisme, però, topa amb dues dificultats: la manca de mà d'obra i el mal funcionament de la connexió per tren.

La presidenta de la Cambra de Comerç de l'Arieja, Josiane Gouze-Faure reconeix que després de la pandèmia de coronavirus molts temporers van marxar. "La dificultat per trobar treballadors no és patrimoni d'hotels i restaurants. Passa en la resta de feines", ha dit i ha afegit que "quan trobes treballadors l'altre problema és on els allotjes"  Pel que fa  al tren, continuen les queixes pel mal servei entre l'Arieja i Tolosa i la Tor de Querol tot i que hi ha hagut algunes millores. Els representants de l'Arieja coincideixen en assenyalar que caldria un enllaç entre l'estació de l'Ospitalet i Andorra, hores d'ara inexistent.

També creuen que caldria fer arribar les mercaderies per tren a Mérens amb el sistema de 'ferroutage'. Consisteix a carregar camions en un tren, Això estalvia una quantitat considerable de Co2 i facilitaria la circulació de la resta de vehicles per la RN 20.

 

 

 

 

resta

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending