Andorra planteja traslladar refugiats ucraïnesos cap al Principat

En les properes hores o dies s’ha de veure si és factible repatriar dones i nens que fugen de la guerra i que vindrien en un autocar que podria formar part del comboi amb ajut humanitari que sortirà dimecres o dijous cap a la frontera entre Polònia i Ucraïna

Cua de ciutadans ucraïnesos a l'estació de tren de Lviv per marxar del país cap a Polònia.
Cua de ciutadans ucraïnesos a l'estació de tren de Lviv per marxar del país cap a Polònia.

Queden serrells per llimar, però un autocar ple de dones i infants ucraïnesos que fugen de la guerra podria acabar venint al Principat. La proposta està sobre la taula però cal acabar-la d’adobar tant des del punt de vista logístic com des del punt de vista polític i legal. Caldrà veure si en el comboi amb ajut humanitari que s’està preparant a Andorra i que hauria de sortir del país entre dimecres i dijous s’hi pot incloure l’autocar que de tornada de la frontera entre Polònia i Ucraïna duria els refugiats.

Diverses fonts han confirmat que s’està treballant en el sentit d’incloure un autocar en el comboi que, d’anada, contribuiria a dur cap a la frontera polonesa-ucraïnesa el moltíssim material que s’ha recollit i es continua recollint gràcies a les múltiples iniciatives solidàries que estan promovent una pila d’entitats i organitzacions del Principat. Les fonts consultades han assegurat que hi ha tant de producte que tant la bodega com els seients anirien plens de gom a gom.

Una companyia de transports de viatgers -Andbus, en aquest cas- ha cedit un vehicle per al comboi la logística del qual va a càrrec de la Creu Roja Andorrana. Cal veure si hi haurà temps per fer la retolació que pertoca i les comprovacions mecàniques necessàries per assegurar que pot fer el llarg viatge sense complicacions. Si això és viable, segons les fonts, l’objectiu és que de tornada el mateix autocar pugui tornar al Principat carregat de refugiats. Usualment, refugiades amb els seus fills o filles. Cal veure, també, com es pot embastar tot plegat des del punt de vista jurídic, legal, per donar obertura a la seva estada al Principat.

Descàrrega del lot de medicaments enviats per Montse Cardelús.

Relacionat

Es lliura la primera recollida d’ajuda andorrana per a Ucraïna

El comboi que s’està ultimant ha d’estar format, almenys, per quatre vehicles, entre els quals algunes furgonetes i camions. Una primera furgoneta amb material essencialment mèdic finançat per l’empresària Montse Cardelús ja ha arribat les darreres hores a la frontera romanesa per tal que s’acabin conduint els fàrmacs fins a Ucraïna. Milers d’ucraïneses intenten fugir dels indrets que estan sent més atacats per les forces armades russes. Polònia és el país que, hores d’ara, més refugiats està rebent.

Les organitzacions internacionals compten que només en aquest país jo hi han arribat unes 700.000 persones, essencialment dones i infants atès que als homes d’entre 18 i 65 anys se’ls impedeix la sortida per tal que s’afegeixin a les forces de combat ucraïneses. A Andorra, puntualment i de forma individual, hi han arribat als ciutadans ucraïnesos que tenen família al Principat i que hi han vingut fugint del drama de la guerra.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending