Alcaldes del Pirineu i Maria Ubach i Landry Riba debatran a Prada sobre la cooperació amb Andorra

La Societat Andorrana de Ciències pretén posar en relleu “el que ja s’està fent i el que es pot fer” a partir del programa europeu Poctefa i les oportunitats que pot donar l’acord d’associació amb la UE

Albert Moles i Àngels Mach durant la presentació.
Albert Moles i Àngels Mach durant la presentació. Toni Solanelles

Set alcaldes de la regió pirinenca que confronta amb Andorra i la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, debatran a Prada de Conflent, en el marc de la Diada Andorrana a la Universitat Catalana d’Estiu, sobre les oportunitats que pot suposar per Andorra la cooperació territorial en programes com el Poctefa i les oportunitats que pot oferir l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE).

La diada en qüestió se celebrarà a la Sala El Pessebre de Prada el 20 d’agost, un dissabte, i hi haurien de ser presents, entre altres i a banda dels esmentats Ubach i Riba, els alcaldes de la Seu, Francesc Viaplana; el de Puigcerdà, Albert Piñeira; i el de Sort, Baldo Farré; i també els ‘maires’ de la Guingueta d’Ix, Daniel Armisen; de l’Ospitalet, Arnaud Diaz; de Merens, Jean-Pierre Sicre; i d’Acs, Dominique Fourcade.

L’acte s’ha presentat aquest matí a les instal·lacions del Museu de l’Electricitat. I la presidenta de l’entitat organitzadora, la Societat Andorrana de Ciències (SAC), Àngels Mach, ha destacat que es vol posar en valor “tota la cooperació que es ve fent”. Es vol remarcar “el que ja s’està fent i projectes que es poden fer” a través del programa Poctefa. De fet, ara hi ha definida una mena d’àrea funcional Andorra Pirineus. Per a Mach, la definició d’aquesta àrea “juntament amb el conveni d’associació permetrà fer més coses amb els veïns”.

Entre els ponents que es preveuen presencials també hi ha altres persones que destaquen pel seu coneixement del territori o de les relacions internacionals com els ex-alcaldes de la Seu Joan Ganyet i Amadeu Gallart, els diplomàtics Manuel Montobbio i Eugeni Bregolat, l’exministre d’Afers Exteriors Juli Minoves, o els doctors en geografia Joan Becat i Marta Pallarès, així com el president de la Cambra de Comerç dels Pirineus Orientals, Laurent Gauze.

Durant l’acte s’ha presentat també l’edició de les ponències de la diada de l’any passat, que va versar sobre una qüestió que està d’estricta actualitat com la gestió dels boscos. Mach, que ha posat de relleu la col·laboració que la SAC manté amb FEDA des del 2009, ha remarcat que hi ha molts boscos, també al Principat, que pateixen “estrès hídric” i això fa que “estiguin en perill”.

Etiquetes

Comentaris

Trending