El TC frena les accions dels sindicats de bombers per mantenir la jubilació als 55 anys

L’alt tribunal considera que no s’ha vulnerat cap dret fonamental quan Govern i la justícia ordinària van negar-se a dir expressament que es mantenien les condicions de retir prèvies a la Llei del pla de pensions de la funció pública

Joan Torra i Miquel Àngel Adrán el dia que van acudir a la Batllia, l'octubre del 2019, a presentar la demanda.
Joan Torra i Miquel Àngel Adrán el dia que van acudir a la Batllia, l'octubre del 2019, a presentar la demanda. Toni Solanelles

El Tribunal Constitucional ha decidit no admetre a tràmit el recurs d’empara que els dos sindicats dels bombers, l’ABA i l’A118, havien presentat davant la negativa del Govern, posteriorment avalada pel Superior, a declarar de forma oficial que els membres del cos es podien jubilar als 55 anys amb un 60% del darrer salari. En l’aute, es posa en relleu que la justícia no pot dir, de forma general si una normativa concreta continua sent d’aplicació. Només ho podria fer, remarquen, davant d’un recurs concret d’una persona concreta.

El cas va acabar arribant a l’alt tribunal després de dos anys d’estires i arronses entre Govern i els dos sindicats. L’Associació de Bombers (ABA) I l’A118 van reclamar, el gener del 2019, una sol·licitud al ministeri de Funció Pública. Reclamaven que “declarés oficialment i mitjançant circular d’obligat compliment o nota d’instrucció ministerial el dret de tots els membres del cos (...) a poder jubilar-se als 55 anys amb el 60% del darrer salari”. Entenien que en el seu s’havia d’aplicar la normativa anterior, datada el setembre del 1980, i no pas la Llei de creació i de regulació del pla de pensions de la funció pública.

La petició no va ser admesa a tràmit pel Govern i això va provocar un recurs administratiu, també desestimat. Per tant, es va optar per acudir a la justícia. La demanda va ser desestimada tant en primera com en segona instància. Un incident de nul·litat, també refusat, va ser el pas previ per portar el cas davant el Constitucional.

Joan Torra i Miquel Àngel Adrán, responsables de les dues associacions sindicals dels bombers.

Relacionat

Els bombers estan decidits a plantar batalla per la jubilació

A l’entendre de tots dos sindicats, la normativa del 1980, no va ser derogada de forma expressa i, per tant, encara era d’aplicació. És a dir, els bombers mantenien les condicions de jubilació anteriors a l’aprovació de la Llei del pla de pensions. Defensaven que la decisió del Superior de no entrar en el fons d’aquesta petició, havia suposat una vulneració dels seus drets fonamentals. En concret, el dret a la jurisdicció, a la defensa, a un procés degut i a una decisió fonamentada en dret.

En l’aute, el TC recorda que, en la causa, el que s’ha de resoldre és “saber si la sala administrativa ha vulnerat el dret a la jurisdicció de les associacions recurrents així com els principis de legalitat, de jerarquia i de no retroactivitat” i que “no hi ha cap article en la Constitució que estableixi el dret d’un ciutadà o d’una associació a demanar al Govern d’aclarir oficialment el règim normatiu d’una o d’una altra matèria”. Si algú no està d’acord amb l’aplicació d’una llei “ha d’impugnar aquesta (...) mitjanant una demanda jurisdiccional”.

Per això, els magistrats consideren que “la sala administrativa no ha vulnerat” els principis abans esmentats en el moment en el qual va declarar que la petició dels sindicats de bombers no era admissible a tràmit. I és que, asseguren, “no correspon a la jurisdicció ordinària declarar, de manera general i abstracta, si una regulació continua aplicant-se o no després de l’entrada en vigor d’una nova llei”. En canvi, “només pot donar resposta a aquesta qüestió en el moment de la resolució del recurs concret d’un justiciable”.

Per això, el TC ha optat per no admetre a tràmit el recurs. D’aquesta forma, tots dos sindicats veuen tallades les seves pretensions de mantenir el règim de jubilació previ a la nova normativa sobre el pla de pensions, que tanta polèmica va comportar durant la seva negociació i tramitació.

Comentaris (3)

Trending