Els bombers estan decidits a plantar batalla per la jubilació

Els sindicats portaran la vigència del reglament del 1980 al Constitucional i quan hi hagi algun agent que s’hagi de jubilar també judicialitzaran el cas

Joan Torra i Miquel Àngel Adrán, responsables de les dues associacions sindicals dels bombers.
Joan Torra i Miquel Àngel Adrán, responsables de les dues associacions sindicals dels bombers. Toni Solanelles

Els bombers, com a mínim les organitzacions sindicals que representen una part important dels agents del cos, estan disposats a donar guerra, a planta batalla, pels drets de jubilació. Recorden que la darrera sentència de la sala administrativa del Tribunal Superior (TS) que resol traient-los la raó en relació a la demanda que s’aclarís quin és el marc legal vigent en cap moment no ha dit que el reglament del 1980 s’hagi derogat. Per tant, continuaran amb les accions legals.

I ho faran per una doble via, si es pot dir així. D’una banda, plantejaran un incident de nul·litat d’actuacions davant el propi Tribunal Superior com a pas previ per poder presentar un recurs d’empara al Tribunal Constitucional (TC). És una mera actuació procedimental el resultat de la qual ja saben (desestimació) però que els permetrà acudir al TC i al·legar que s’han vulnerat drets relatius a la jurisdicció i al procés degut. N’hi ha per uns quants mesos.

Joan Torra i Miquel Àngel Adrán el dia que van acudir a la Batllia, l'octubre del 2019, a presentar la demanda.

Relacionat

Cop de porta judicial a la pretensió dels bombers de mantenir el règim de jubilació del 1980

Les fonts consultades de l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA), que juntament amb l’altre col·lectiu sindical, l’A-118, promouen les accions, també tenen previst, sempre que l’afectat o afectats ho vulguin, judicialitzar alguns casos concrets. És a dir, quan hi hagi algun agent en situació de voler-se prejubilar als 55 anys o algun altre que s’hagi de jubilar als 60, reclamar, en el primer cas, el 60% del darrer salari i, si fos el segon escenari, exigir el 70% de la darrera nòmina. Això és el que fixava el reglament del 1980.

Els dos sindicats són conscients que la batalla va per llarg, “però servirà per fer visible com tracta l’administració els seus funcionaris”. Alhora, esperen que la reclamació, que ja fa temps que dura a nivell de demanar un aclariment sobre el sistema d’aplicació vigent, es tingui també en compte pel departament de Funció Pública des del punt de vista del treball que s’està fent o s’ha de fer sobre la situació actual dels funcionaris i la revisió, si escau, del marc legal i les normes, de tots els rangs, que regulen la feina dels treballadors públics més enllà de la definició dels llocs de treball i altres.

Comentaris (11)

Trending