El PS denuncia el “preocupant” increment de les adjudicacions directes de Govern

La formació posa en relleu que “dos de cada tres euros” dels contractes del primer trimestre van fer servir aquesta fórmula que “suposa un greuge per part del teixit empresarial”

López i Salazar, durant la roda de premsa.
López i Salazar, durant la roda de premsa. PS

“Esgarrifós”. Així ha definit el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, les dades del volum econòmic de les contractacions realitzades pel Govern al llarg del primer trimestre del 2021. I és que, ha advertit, dos de cada tres euros s’han adjudicat de forma directa, una fórmula que, denuncien des de la formació, s’ha disparat de forma excessiva els darrers dos anys i que, alerten, suposa una vulneració d’un principi clau com el de lliure concurrència i un perjudici per a moltes empreses.

Des del PS s’han fet públiques les dades aconseguides via una demanda d’informació amb totes les adjudicacions realitzades aquesta legislatura. I les xifres del primer trimestre d’enguany són, han indicat, preocupants. Així, dels 41 contractes adjudicats, 28 s’han fet de forma directa, el que suposa 1,88 milions dels 2,9 totals.

Els socialdemòcrates han alertat, però, que no es tracta d’una situació casual. La consellera general Judith Salazar ha volgut posar en relleu que aquesta tendència s’ha anat enfortint des de l’inici de legislatura. Així, el 2019, la fórmula va suposar tot just el 21% de totes les adjudicacions. Ja l’any passat, es va enfilar al 41%. “És una situació certament preocupant”, ha lamentat la parlamentària, tot indicant que, per una banda, és “un greuge per part del teixit empresarial” i, per l’altra, també pot acabar suposant que no es compari preus de forma prou curosa.

WhatsApp Image 2021 06 01 at 17.08.45

Sobre el primer punt, Salazar ha defensat que totes les empreses que “estiguin en disposició de concórrer ho puguin fer”, fet que “no succeeix amb una adjudicació directa”. S’entén que una part de l’augment “pugui respondre a la urgència de la pandèmia” però s’ha mostrat convençuda que “altres no responen pas a aquestes qüestions”. Per això, ha afirmat que “volem que la pública concurrència determinada constitucionalment es possibiliti”. Un exemple posat sobre la taula han estat les queixes per part d’un sector d’advocats: “Sovint s’encarreguen assessoraments sense permetre gaire la concurrència”.

 López ha apuntat que “veiem com cada vegada més adjudicacions que abans es feien per concurs, ara passen a ser directes”. És el cas de “projectes d’obra, que fins ara sempre s’havien fet via licitació”. La situació, ha alertat, és especialment inquietant enguany: “Dos de cada tres euros: esgarrifós”. Per al president del grup socialdemòcrata, “es fa un ús abusiu d’alguns aspectes que preveu la llei com ara l’especificitat del contracte l’experiència de l’empresa”. Així ha afirmat que “s’estan estirant massa els conceptes”.

Des de la formació s’ha volgut donar a conèixer aquesta situació. Així mateix, “ens reservem el dret de poder continuar amb alguna acció de control més endavant”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending