Govern ultima la recuperació per part dels funcionaris del complement de la gestió de l’acompliment

L’executiu destinarà uns 350.000 euros a la plataforma i als assessoraments que ha de permetre configurar el sistema de valoració de la nova prima, que serà bianual però no consolidable i que exigirà que el funcionari no s’hagi absentat més de 120 dies a l’any

Funcionaris de policia al seu lloc de treball.
Funcionaris de policia al seu lloc de treball. POLICIA D'ANDORRA

Després d’anys congelada, el Govern treballa per recuperar en breu un dels conceptes de retribució salarial que els funcionaris consideren essencial: la gestió de l’acompliment (GAdA). Ara, l’executiu busca la fórmula de crear un sistema eficient que valori la feina dels treballadors i defineixi com s’aplica. Per això s’ha licitat un concurs per contractar la plataforma que s’haurà de fer servir i, també, els treballs d’assessorament i consultaria per definir el sistema. En total, es preveu una inversió de 350.000 euros.

El GAdA a nivell governamental estava suspès des de fa més d’una dècada. En concret, des del curs 2011-12. Enguany, inicialment el pressupost preveia la continuació d’aquesta mesura, que s’havia de mantenir “fins a l’aprovació del reglament sobre processos, sistemes i instruments de l’avaluació de l’acompliment que determina l’article 63.6 de la Llei de la funció pública”. Ho feia a la disposició final primera que, però, va acabar sent suprimida durant el treball de les esmenes al text.

Això ja donava a entendre que la intenció era avançar en aquest aspecte al llarg del 2024. I ho confirma el fet que, ara, Govern ha licitat un concurs públic que ha de ser clau per tornar a implementar aquest sistema de valoració de la feina dels funcionaris que comportaria el cobrament d’una prima en funció de la nota obtinguda. La idea, doncs, és disposar de dues eines que es consideren clau per tirar endavant aquest projecte al llarg dels pròxims mesos.

L’import serà un percentatge de la mitjana del salari mensual percebut durant els dos anys avaluats (comptant les dues pagues extra) i tenint en compte tant el sou base com els complements específics o d’altres que es puguin tenir. Aquest percentatge serà acordat pel Govern prèviament a cada nou cicle.

El concurs té dues parts diferenciades. Per un costat, en el lot 1, es vol “l’adquisició, la configuració, la implementació i la posada en marxa d’una plataforma que ha de permetre la gestió de l’acompliment pels recursos de la funció pública”. El segon lot és la “definició de requisits per a la gestió de la carrera professional i la formació” i “els treballs que s’han de dur a terme se circumscriuen a les taques que resultin necessàries per garantir un correcte suport i consultoria per a la definició de requisits funcionals sobre la carrera professional en un sentit ampli (tant horitzontalment com verticalment) tenint en compte les millors pràctiques”.

L’estimació pressupostària del primer lot està establerta en 320.000 euros. La del segon, en 30.000. Per tant, el cost total d’implementar la plataforma i de l’assessoria necessària per reactivar el GAdA així com impulsar la carrera professional dels funcionaris puja a 350.000 euros.

Es deixa clar que tindran “dret a ser objecte de l’avaluació de l’acompliment totes les persones que han superat el període de prova corresponent i que tenen una antiguitat mínima d’un any com a funcionaris”. El que s’apunta és que el sistema, com abans, se seguirà aplicant per etapes, de dos anys. Així, s’especifica que el sistema compta “amb un component retributiu que consisteix en una prima única variable biennal no consolidable, que dependrà del resultat final obtingut (...) dels dos cicles complets”. Per tant, serà un únic pagament i no pas com, anteriorment, un import que quedi fixat al sou.

Hi haurà dos objectius a complir per cada cicle i, per tant, quatre en cada avaluació. Caldrà com a mínim superar dos per tenir dret a percebre la prima, que serà del 50% llavors, del 75% si es compleixen tres i només del 100% si se superen els quatre. També s’especifica que només s’analitzaran aquells funcionaris que no hagin superat els 120 dies d’absència en cada cicle, sense comptar vacances ni jornades de permís retribuït. “Si el funcionari supera els 120 dies naturals d’absència durant el cicle, sigui quina sigui la causa, el resultat (...) serà negatiu-nul”, s’avisa. Ara bé, si sumant aquestes jornades no treballades però sí pagades, se supera els 180 dies d’absència, tampoc es donarà el complement.

En cas que es consideri que, efectivament, el funcionari mereix aquest pagament, la voluntat és que es faci durant el primer quadrimestre de l’any següent. Això sí, sempre que s’hagi aprovat el pressupost d’aquell exercici, que ja haurà de contemplar la partida pressupostària necessària. L’import serà un percentatge de la mitjana del salari mensual percebut durant els dos anys avaluats (comptant les dues pagues extra) i tenint en compte tant el sou base com els complements específics o d’altres que es puguin tenir. Aquest percentatge serà acordat pel Govern prèviament a cada nou cicle.

Pel que fa al primer lot, el de la plataforma, es calcula que, un cop resolt el concurs, amb vuit mesos n’hi haurà prou per tenir-la implementada. En tot cas, es deixa clar que no pot anar més tard del 29 de novembre. És a dir, es vol tenir aquest any. Pel que fa als treballs d’assessoria, tota la feina hauria d’estar enllestida en tres mesos i, en tot cas, no més tard del 30 d’agost.

Comentaris (12)

Trending