Govern admet el retard en l’elaboració de més d’una cinquantena de reglaments

L’executiu reconeix que fa molt tard amb normatives clau per als cossos especials -que haurien d’haver-se publicat el 2018- o per a la contractació pública, en resposta a la insistència del conseller general del PS Jordi Font

Una imatge de l'edifici administratiu de Govern a Prat de la Creu.
Una imatge de l'edifici administratiu de Govern a Prat de la Creu. Toni Solanelles

El Govern admet que fa tard -i en alguns casos molt tard- a l’hora de desenvolupar la normativa necessària per aplicar les lleis aprovades aquesta i la passada legislatura. Així, l’executiu ha reconegut que té pendents d’aprovar més de 30 reglaments que fa temps que haurien d’haver entrat en vigor per implementar de forma correcta legislació. En alguns casos, el retard superarà els quatre anys. I, a més, afecten textos claus com el de contractació pública, el d’allotjaments turístics o el que regula diferents cossos especials.

Així es desprèn de les respostes que s’han fet arribar després de la insistència en aquest tema del conseller general del grup socialdemòcrata Jordi Font. No es pot negar que el parlamentari escaldenc ha hagut de picar pedra perquè Govern li doni el llistat dels reglaments que havia d’elaborar, especificant quins estant ja publicats i quins hi ha pendents. En un primer intent, a inicis de tardor, l’executiu havia evitat contestar al·legant “la poca precisió i l’excessiu abast” de la pregunta.

Font va optar, llavors, per concretar. I així, va formular tota una sèrie de preguntes. En primer lloc, acotava temporalment la demanda a només dues legislatures, l’actual i l’anterior (2015-19). I, en segon, les formulava a cada ministeri responsable. Els darrers dies han arribat les respostes. No totes Falten encara les del ministeri d’Educació.

Jordi Font al Consell General.

Relacionat

Ofensiva del PS per forçar Govern a dir quins reglaments estan pendents d’aprovar

De les ja rebudes, però, ja es desprèn una evidència: en alguns casos, el Govern està incomplint les demandes marcades a les respectives lleis. En la majoria de textos, cal recordar, es fixa un termini perquè els respectius reglaments estiguin publicats i en vigor. I de les respostes de l’executiu es constata que, com a mínim, més de 50 normatives acumulen retard, xifra que es pot incrementar, ja que el primer semestre del 2023 hi ha la previsió, justament, que acabin molts més terminis.

Un cas paradigmàtic afecta el ministeri de Justícia i Interior i les lleis que regulen diversos cossos especials. Policia, bombers i penitenciaris encara, des del 2018, a l’espera de reglaments clau per a cada col·lectiu. És el cas, entre altres, del que ha de desenvolupar la carrera professional del cos d’ordre, l’ús de mitjans coercitius o la jornada laboral, però també el de formació i el de seguretat i salut en el treball del cos d’extinció o el d’especialitats dels carcellers. Tots ells tenien com a data límit d’elaboració el 2018. Ara, el ministeri assegura que estaran al llarg del 2023. És a dir, fins cinc anys després del que tocaria.

La Llei d’Impuls de la Transició energètica i del canvi climàtic també comportava un ampli desplegament reglamentari, que s’ha anat fent els darrers anys. Tot i això, encara hi ha feina a fer al ministeri de Medi Ambient i d’Agricultura. N’hi ha pendents quatre, com ara el dels objectius en l’àmbit de la qualitat i de la fiabilitat del subministrament elèctric. També es confia a poder tenir-los enllestits el 2023.

Jordi Font al Consell General.

Relacionat

El PS vol saber el calendari previst pel Govern pel desplegament de lleis i reglaments pendents

Amb tres reglaments fora de termini estan també la Llei de Contractació Pública i la de l’Institut de l’Habitatge. Mateixa situació que viu la legislació que implementa la taxa turística que, cal recordar, ja s’ha començat a cobrar. Turisme ja reconeix que els tres textos, que havien d’estar publicats aquest desembre arribaran amb retard, ja que no es preveu tenir-los a punt fins al primer trimestre del 2023.

També resten pendents reglaments vinculats al ministeri d’Exteriors -els de la Llei de serveis d’acció diplomàtica o normatives vinculades a la legislació sobre els drets dels infants i adolescents o la d’igualtat de tracte. En l’àmbit sanitari, també s’està a l’espera de regular aspectes de la Llei de drets i deures dels pacients o de l’òrgans, teixits i sang.

Comentaris (3)

Trending