Els funcionaris esclaten per la nova protecció de dades: ¿on queda la responsabilitat política?

Els arguments de la majoria parlamentària per justificar perquè les administracions no seran sancionades en cas d’infraccions però, en canvi, sí que es podran obrir expedients disciplinaris als empleats públics indignen els treballadors

Edifici de Govern a Prat de la Creu.
Edifici de Govern a Prat de la Creu. Altaveu

L’article 74 de la nova Llei de protecció de dades causa estralls. Els funcionaris estan indignats amb el fet que els polítics els passin tota la responsabilitat en el cas que qualsevol administració pugui cometre alguna infracció en la matèria. Que la institució quedi indemne però que el treballador públic pugui ser expedientat no s’ha rebut gens bé entre els treballadors. De fet, diverses fonts del Sindicat de personal adscrit a l’administració general (Sipaag) han mostrat la seva contrarietat.

En cas d’una infracció, l’empresa privada serà sancionada. I les multes econòmiques poden anar de 500 euros a 100.000 euros. Poca broma. En canvi, si la vulneració legal la comet una administració, que al capdavall és qui més dades remena, només hi haurà una amonestació i una proposta de l’Agència de Protecció de Dades de millora. Perquè la institució en qüestió canviï de manera de fer. Això sí, el funcionari que eventualment pugui ser el responsable al final de la cadena de la violació legal podrà ser expedientat i dit tràmit seguirà el curs pertinent amb les conseqüències que se’n derivin. Vaja, pot arribar a ser suspès de sou i feina i en el pitjor dels casos acomiadat per motius causals.

Moment en què es desestima el vot particular del PS per deixar sense efecte les no multes a l'administració.

Relacionat

Les administracions no seran sancionades si vulneren la protecció de dades

Si el fet en sí ja no s’ha posat bé entre molts dels funcionaris, que se senten assenyalats, menys bé encara s’han posat les justificacions donades per diversos representants de la majoria parlamentària, per la coalició governamental, per tal d’abonar la diferència entre sector públic i sector privat i, però, deixar clar que el funcionari sí que pot ser perseguit. “Tot plegat sembla una burla”, han assegurat les fonts consultades, que han explicat que es demanarà al Sipaag si es pot dur a terme alguna acció legal per mostrar la disconformitat i, en tot cas, si és pot fer alguna actuació per deixar palès el malestar.

“Al funcionari se’l podrà expedientar però al càrrec polític no se’l toca. Com si el polític no pogués fer una infracció en matèria de protecció de dades, que la pot fer i de molt grossa”, han assegurat alguns dels consultats, que han afirmat que “cada pas que donen sembla que l’únic que persegueixin sigui blindar-se” i, en tot cas, “mai no assumeixen responsabilitats. El que toca d’una vegada per sempre en aquest país és que es redacti una llei de responsabilitat política i també el polític hagi d’assumir les seves decisions no encertades fins a les últimes conseqüències”.

Comentaris (11)

Trending