La fiscalia veu indicis de delicte en el cas de l’ex-director d’Estadística

Serà ara la Batllia qui hagi d’investigar el suposat assetjament laboral que de forma sistemàtica i a diversos funcionaris hauria presumptament exercit Joan Soler

Dependències de la fiscalia general a la Seu de la Justícia.
Dependències de la fiscalia general a la Seu de la Justícia. ARXIU

La fiscalia, després d’analitzar l’expedient aportat pel Govern en relació amb el comportament mostrat durant anys per qui va ser en dues fases diferents director del departament d’Estadística (Joan Soler), ha considerat que l’actitud d’aquest hauria pogut suposar la comissió d’almenys dos delictes relacionats amb l’assetjament laboral a funcionaris que tenia al seu càrrec. Per això el ministeri públic hauria traslladat recentment el cas a la Batllia perquè ampliï les indagacions.

En efecte, el ministeri fiscal, quan rep una denúncia o se li posa en coneixement uns fets presumptament delictius tal i com va fer el Govern després de destituir de manera fulminant Soler, ha de fer unes diligències mínimes -que és un terme relativament subjectiu- per aclarir si realment hi ha pogut haver aquell delicte que es pressuposa o no. Si és el cas que sí, com seria el de l’ex-director d’Estadística, trasllada l’expedient a la Batllia perquè l’oficina judicial que per torn escaigui -presumiblement en aquest cas hauria de ser una Batllia especialitzada per tractar-se d’uns fets vinculats a la funció pública- per tal que s’ampliï la investigació i, en conseqüència, es faci la instrucció pertinent.

Joan Soler durant una compareixença pública.

Relacionat

Govern avaluarà portar a la fiscalia el cas del destituït director del departament d’Estadística

Per ara, més enllà dels òrgans judicials, no hi ha cap part implicada que estigui constituïda com a tal i les fonts consultades han assegurat que les indagacions estan en una fase molt embrionària tot i que la decisió de la fiscalia ja comporta un impuls molt significatiu al cas, que va esclatar a mig març quan després d’un treball exhaustiu coordinat per la secretaria d’Estat de la Funció Pública arran de les ‘denúncies’ efectuades pel Sipaag es va destituir Soler del càrrec.

Des del ministeri, i encara amb Judith Pallarés al capdavant, es va engegar una macro-enquesta amb pràcticament tots els treballadors del departament que, de manera voluntària, van voler explicar la seva situació. També ‘es va prendre declaració’ a ex-funcionaris que havien estat a Estadística la primera etapa de Soler com a director. L’esquelet de l’informe resultant de l’enquesta va ser el detonador de la destitució i l’informe complert és el que després es va portar a fiscalia i és, també, la base del cas judicial que s’obre ara.

Dependències de la fiscalia general a la Seu de la Justícia.

Relacionat

El ‘cas Estadística’ arriba a la fiscalia

Joan Soler roman ara al seu lloc de treball a inspecció tributària. I així continuarà atès que l’expedient administratiu que també es va obrir al seu dia com a conseqüència de les anomalies detectades està en suspens fins que la Justícia es pronunciï, si escau, de manera definitiva. Quant a Estadística, i tot i el que es va dir al seu moment, no s’ha substituït la figura del director i la màxima responsabilitat del departament la va assumir i la manté el secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert.

Comentaris (3)

Trending