Govern avaluarà portar a la fiscalia el cas del destituït director del departament d’Estadística

Apartat del càrrec de manera fulminant una vegada tancada la investigació interna, un cop hi hagi els informes jurídics pertinents s’obrirà expedient disciplinari a un Joan Soler que aquest dimarts ha deixat el seu lloc de direcció i ha retornat a la seva plaça d’inspector tributari

Joan Soler durant una compareixença pública.
Joan Soler durant una compareixença pública. ARXIU / SFGA

Una vegada es tanqui del tot l’informe que el ministeri de Funció Pública, primer, i el gabinet jurídic, després, estan perfilant arran de la investigació interna sobre el comportament que el fins avui director del departament d’Estadística, Joan Soler, hauria tingut amb molts dels funcionaris que tenia a les seves ordres, el Govern avaluarà si es posen els fets que s’han anat recopilant en coneixement de la fiscalia. Moltes de les conductes que s’han estat analitzant aquests dies suposadament encaixen amb el delicte d’assetjament laboral tipificat al Codi penal.

L’avaluació, la decisió de denunciar el cas a la fiscalia, arribarà, en qualsevol cas, després de la destitució fulminant de Soler, a qui se li obrirà un expedient disciplinari que el podria apartar de la feina. Una feina que des d’ara mateix, i a manca de qualsevol altra decisió, tornarà a ser la d’inspector de tributs, que és la plaça consolidada que tenia el fins avui director d’Estadística abans que el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, el recuperés a l’inici d’aquesta legislatura per a un càrrec que ja havia ostentat anteriorment durant molts anys. Abans de la legislatura socialdemòcrata.

La investigació s’hauria posat en marxa arran de les accions endegades, també, pel Sipaag, que hauria canalitzat moltes de les queixes promogudes pels funcionaris del departament

Justament aquest migdia Gallardo ha comunicat a Soler la seva destitució fulminant després que divendres es rebés el seu testimoni a la comissió de Funció Pública que investigava els suposats casos d’assetjament laboral i altres presumptes males praxis que Soler hauria protagonitzat des que va tornar al càrrec. Gallardo, després de la comunicació amb l’alt funcionari, s’ha reunit també amb el personal del departament per anunciar-los la decisió i demanar-los excuses per les situacions viscudes.

Com que el cessament de funcions, fulminant i automàtic, és molt recent, encara no és clar qui se situarà al capdavant del departament, que vivia ara, com s’ha dit, una segona etapa amb Soler de director després de ser relegat a altres funcions, de deixar l’administració i de tornar-hi com a inspector tributari. Aquesta és la plaça és la que formalment torna a ocupar ara. L’expedient disciplinari, primer, i una eventual causa penal, després, poden canviar la seva situació laboral. I més i tot.

Jordi Gallardo i Xavier Espot instants abans de la presentació d'un documental sobre els 40 anys de Govern.
Jordi Gallardo i Xavier Espot instants abans de la presentació d'un documental sobre els 40 anys de Govern.

En tot cas, la destitució ha estat fulminant només acabar la investigació interna iniciada per Funció Pública fa unes setmanes arran dels escrits tramesos per diversos dels treballadors del departament, que es queixaven de les males maneres de Soler, de l’assetjament presumpte que exercia, dels favoritismes amb què suposadament operava… Durant uns quants dies, les darreres setmanes, responsables del departament actualment comandat per la ministra Trini Marín han estat parlant amb tots aquells treballadors que han volgut exposar el seu testimoni.

Segons les fonts consultades, Funció Pública va convocar a tots els funcionaris i treballadors del departament que presten servei en l’actualitat. I també s’ha rebut el testimoni de tots aquells funcionaris que han estat a les ordres de Soler i tot i no estar ja al departament han volgut explicar el seu cas i, fins i tot, també s’han prestat a exposar la seva experiència persones que van deixar de prestar servei a l’administració, en part, a causa del viscut, suposadament, amb l’ara destituït. Dijous es va rebre el darrer dels funcionaris i divendres es va escoltar la versió de Soler.

Una imatge de l'edifici governamental.

Relacionat

Investigació oberta per aclarir què hi ha rere la mala maror que es viu a Estadística

Els elements recollits haurien estat tan demolidors que Gallardo, que va situar Soler al capdavant del departament per ser de la seva confiança, no ha pogut fer res més que destituir de forma automàtica el director d’Estadística. La investigació s’hauria posat en marxa arran de les accions endegades, també, pel Sindicat de personal adscrit a l’administració general (Sipaag), que va rebre moltes de les queixes dels funcionaris. Alguns dels casos que s’haurien exposat aquestes darreres setmanes són, segons les fonts, extremadament greus. I responsables del Sipaag han acompanyat els funcionaris que ho han volgut a les entrevistes internes.

Funció Pública ha convocat tot el personal del departament pes escoltar la seva situació i fins i tot de manera voluntària treballadors d’altres àrees i persones van deixar l’administració han exposat les situacions viscudes amb l’ara destituït

Les amenaces, coaccions i d’altres, sempre en l’àmbit laboral, que suposadament hauria protagonitzat Soler -fins i tot explicitades en correus electrònics que ara han sortit a la llum- faria temps que duraven i eren reiterades. Més d’un i de dos funcionaris, especialment dones, acabaven les jornades laborals plorant. Fins al punt que ja s’havia assumit com quelcom normal. Ja la setmana passada, quan arran d’una informació publicada per l’Altaveu, Soler va ser coneixedor que se l’estava investigant, va convocar una reunió buscant una mena de conciliació que no ha arribat de cap de les maneres.

Les diverses fonts consultades, a l’expectativa de la nova futura situació de Soler, que aquest migdia ja feia caixes al seu despatx, han assegurat que durant temps -fins i tot en algun cas durant la primera etapa al capdavant del departament- s’han viscut situacions molt greus. Diversos funcionaris han hagut de posar-se de baixa laboral per l’impacte del suposat assetjament viscut. I per la repercussió que aquest estava tenint mentalment i físicament.

En aquest marc, el cas de la ‘youtuber’ que també hauria estat tractat en la reunió de la setmana passada -una ‘youtuber’ contractada com a enquestadora a través d’una empresa de treball temporal- seria una minúcia al costat d’altres episodis de favoritismes i suposades col·locacions a dit. Les fonts consultades han assegurat que en relació amb aquest cas encara no s’ha viscut el darrer capítol. I que s’està valorant molt fermament portar l’afer a la fiscalia davant la gravetat de la situació.

 

Comentaris (43)

Trending