L’‘escletxa generacional’ fractura la unitat sindical dels cossos especials

Les històriques associacions de bombers i el penitenciari SPA tiben cap al seu cantó promovent una mena de plataforma alternativa a la que ja tenen embastada els nous col·lectius de funcionaris uniformats

Joan Torra i Miquel Àngel Adrán, responsables de les dues associacions sindicals dels bombers.
Joan Torra i Miquel Àngel Adrán, responsables de les dues associacions sindicals dels bombers. Toni Solanelles

L’alegria a casa del pobre dura poc. Menys encara quan l’‘statu quo’ perilla. La irrupció del que hauria de ser la Unió Sindical de Cossos Especials (USCE) impulsada per tres organitzacions sindicals ja constituïdes -SIBA als bombers, SPP a la presó i CFPA a la policia- ha portat altres col·lectius de la vella escola sindical, i especialment les dues associacions del cos de prevenció i extinció d’incendis a mobilitzar-se i a intentar promoure una altra plataforma sindical de funcionaris uniformats.

Són, en gran mesura, generacions diferents i realitats diferents. I aquest dimecres s’ha visualitzat també que no només no hi ha unitat sinó que són obertament competència. Els ‘vells’, que inicialment van deixar fer als ‘joves’ tot i la suposada invitació d’aquests a unir-se al seu projecte d’unió sindical, han acabat reapareixent quan han vist que hi ha qüestions que interessen a uns que no defensaran mai els altres i al revés. O fins i tot, que reivindicacions que estan fent les noves generacions poden fer perdre plomes als funcionaris més veterans.

De fet, entre el personal de la duana, aquells que tenen implicacions o neguits sindicals, ja era clara aquesta lluita. Un petit sector de duaners afí als sindicats que impulsen l’USCE, que ja té els estatuts definits, es troba amb enormes dificultats per poder tirar endavant el sindicat nou que es pretenia perquè alguns dels promotors històrics de l’actual sindicat estan posant tota la carn a la graella perquè el nou col·lectiu no pugui ser una realitat. I a la presó, tres quarts del mateix.

Actuació conjunta de policia i bombers.

Relacionat

Els cinc cossos especials uniformats s’uneixen en un nou sindicat per exigir millores laborals

La guerra de guerrilles que hi ha al centre penitenciari des que va aparèixer el Sindicat de Personal Penitenciari (SPP), el ‘sindicat dels joves’, ha estat una constant. Sobretot els integrants del Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA) van veure amenaçada la seva quota de poder i els seus privilegis amb les contínues denúncies de l’SPP, que al final, en bona part, han estat les causants de la sortida del director adjunt, avalat per l’SPA, i de la pèrdua de pes d’aquest darrer. D’aquí que aquest sindicat penitenciari sigui, juntament amb l’Associació de Bombers (ABA) i l’A118 també del cos d’extinció, un dels animadors d’aquesta plataforma paral·lela. O com diuen alguns dels promotors d’aquesta nova aliança: la plataforma gran, que l’altra és la ‘plataformeta’.

EL DETONADOR

En fi, que l’element que ha disparat les alertes i la fractura ha estat l’anunci per part de l’entorn de l’ABA del fet que “aquesta tarda s’ha reunit la plataforma de cossos especials uniformitats” i s’hauria “acordat exigir a Govern la prestació per jubilació voluntària, tot remarcant la bruta jugada del grup parlamentari de DA descuidant aquests cossos especials atorgant la jubilació voluntària a tot els funcionaris a excepció del mateixos”. En l’esmentada no hi havia representants de cap de les organitzadors que promouen l’USCE que, a més, s’han desmarcat de les demandes efectuades per la plataforma ‘dels grans’.

Els joves es lamenten: “No ha estat fins que alguns han vist que anàvem de veres i ens hem començat a moure i a fer accions, accions que ja els vam comunicar i sobre les quals els vam informar, que no s’han mogut ni han dit res”. Però els ‘grans’ ho tenen clar. “Govern ja ha respost a la ‘plataformeta’ i els ha negat les seves reivindicacions. Els ha dit que si no han llegit als edictes les condicions amb les quals van entrar”

La nova aliança ha remarcat que “en propers dies ens reunirem amb els diferents ministres per fer arribar el malestar d’aquest col·lectiu a més d’afegir altres reivindicacions com la reducció de la jornada laboral i la pèrdua salarial de carrera d’aquests últims 15 anys”. La disposició recollida en el projecte de pressupost per al 2023 que obre la porta a prejubilacions als funcionaris de llarga trajectòria que van arribar a l’administració abans del 2015 ha enfurismat de mala manera els col·lectius que promouen aquesta segona, o primera, o el que sigui, plataforma, a la qual també està convidada el CFPA.

De fet, no només conviden els ‘vells’ sindicats l’CFPA a unir-se a ells en aquesta nova plataforma, és que tot admetent que “les nostres reivindicacions són diferents a les seves” i remarcant que “això no vol dir divisió”, hi afegeixen que “nosaltres estem oberts a que es puguin afegir a la plataforma quan vulguin”. Però, almenys ara per ara, SIBA, CFPA i SPP, més el sindicat que s’està promovent als banders i els duaners que suposadament a títol independent s’acabin afiliant de forma directa a l’USCE, continuen tenint com a objectiu tirar endavant el sindicat unitari.

Des dels promotors d’aquesta organització suprasindical es lamenta que “no ha estat fins que alguns han vist que anàvem de veres i ens hem començat a moure i a fer accions, accions que ja els vam comunicar i sobre les quals els vam informar, que no s’han mogut ni han dit res”. Però els ‘grans’ ho tenen clar. “Govern ja ha respost a la ‘plataformeta’ i els ha negat les seves reivindicacions. Els ha dit que si no han llegit als edictes les condicions amb les quals van entrar”. Deu ser que no hi ha ni divisió ni fractura. Però de ben segur que caldrà buscar nom al que hi ha entre sindicats.

Comentaris (5)

Trending