Escaldes suprimeix el requisit de la nacionalitat per a les places de treballador públic interí

La protesta d’un jove resident brasiler que pretenia presentar-se a un concurs d’informador i guia turístic i no li ho permetien porta el comú a fer una lectura extensiva de la llei

Dependències comunals escaldenques, amb l'accés pel Parc de la Mola.
Dependències comunals escaldenques, amb l'accés pel Parc de la Mola. ARXIU

El comú d’Escaldes no tindrà en compte la nacionalitat, mentre se sigui resident amb permís de treball vigent, alhora d’ocupar places de treballador públic interí. La queixa d’un jove brasiler que pretenia presentar-se a un concurs d’informador i guia turístic per aquest estiu ha fet a la corporació escaldenca canviar la interpretació legal i a partir d’ara se serà més inclusiu. De fet, Guilherme Pereira podrà fer finalment l’examen que se li impedia fer.

Així, responsables del comú d’Escaldes-Engordany es van reunir aquest  dimarts al matí i han mantingut diversos contactes durant el dia d’avui amb Guilherme Pereira per tractar la seva reivindicació. El jove estudiant d’Història a la Universitat de Barcelona havia mostrat la seva disposició d’encadenar-se a una cadira davant del comú escaldenc a partir d’aquest dijous, quan s’ha de fer l’examen per a les dues places esmentades.

“Els procediments per a places interines en curs i tots aquells futurs també gaudiran d’aquesta interpretació i aplicabilitat extensiva. No així en el cas de concursos per a places fixes, en que la norma resulta clara en la seva exposició i sí que aplica el precepte de la preferència de nacionalitats”

Segons el comú, "la reunió va transcórrer en termes de cordialitat i bona sintonia, amb un resultat esperançador en el sentit que la corporació comunal entenia la reivindicació de Pereira i, als efectes, es comprometia a fer un estudi ràpid per entreveure solucions. En resum, tant des de la mateixa secretaria general del comú com a través d’un informe jurídic d’un advocat extern es tractaria de donar sortida a aquest afer”.

De fet, la corporació escaldenca ha aplicat aplica fins ara, “com no pot ser altrament, els preceptes de la Llei de la Funció Pública per a tots els concursos de places, interines i fixes. No obstant, sí que el comú entén que hi podia haver marge interpretatiu i possibilitats extensives en l’aplicació de la norma, en el cas de places interines”. De moment, per al cas dels llocs de treball fixes no hi haurà cap canvi.

Dels dos informes elaborats, segons el comú, “ja se n’extreu que és possible fer una lectura i interpretació extensiva i àmplia de la llei, en el precepte de la necessitat preferent d’acreditar una o altra nacionalitat”, i per tant el comú escaldenc permetrà a Guilherme Pereira presentar-se a les proves per optar a la plaça interina. Aquest dijous faran l’examen les persones que ja hi estaven inscrites i la setmana vinent, segons que ha explicat el propi interessat, Guilherme farà la seva prova per així tenir el mateix temps de preparació que els altres concursants.

Guilherme Pereira, a l'esquerra, amb l'hereu d'Escaldes del 2010, Jacob Sánchez.

Relacionat

Brasiler amb barretina busca fer examen d'informador turístic

D’acord amb aquesta mesura, avalada jurídicament en la seva aplicació, a partir d’aquest moment “els procediments per a places interines en curs i tots aquells futurs també gaudiran d’aquesta interpretació i aplicabilitat extensiva. No així en el cas de concursos per a places fixes, en que la norma resulta clara en la seva exposició i sí que aplica el precepte de la preferència de nacionalitats”.

El jove resident s'ha mostrat satisfet que la seva reivindicació hagi tingut efecte "no només per a mi sinó per a d'altres persones que es trobin com jo",  i espera que altres institucions segueixin l'exemple

Guilherme Pereira s’ha mostrat satisfet amb la decisió del comú d’Escaldes i amb el fet que la seva reivindicació hagi tingut efecte, “no només per a mi sinó també per totes les persones que es poguessin trobar en una situació com la meva”. El jove brasiler fa quinze anys que viu al país, i en té 22. Tota la seva formació acadèmica l’ha fet a l’Escola andorrana i no entenia que la seva nacionalitat pogués ser un impediment, fins i tot, per a la realització d’un examen.

Pereira espera que l’exemple del comú d’Escaldes sigui seguit per altres institucions del país i, a poc a poc, es vagin suprimint restriccions que topen amb el principi d’igualtat. En aquest sentit, també ha demanat al comú d’Escaldes que en les convocatòries públiques, alhora d’avaluar els candidats en una fase inicial, documental, no sigui necessari ni identificar el sexe ni incloure una foto. Entén que aquests dos requisits poden comportar una discriminació per raons “masclistes o prejudicials”.

Comentaris (5)

Trending