El gabinet jurídic de Govern està fent l’anàlisi corresponent de l’informe elaborat pel departament de Funció Pública a partir de l’enquesta interna realitzada durant algunes setmanes i que ha consistit en l’entrevista de diverses persones que són o han estat integrants del departament. I és que les suposades males pràctiques del fins fa poc director d’Estadística es remunten ja a l’anterior etapa de Soler al capdavant del departament, durant l’executiu d’Albert Pintat.
També des del gabinet legal del Govern es veuen indicis de delicte en l’actuació i comportament de Soler en relació amb molts dels subordinats i, sobretot, subordinades. Si fos el cas que hi hagués assetjament punible des del punt de vista legal, quedi clar, aquest sempre és en l’àmbit laboral
Diverses fonts properes al Govern han assegurat que Funció Pública està decidida a obrir un expedient disciplinari per la comissió d’una falta -o diverses, si es té en compte la pluralitat de persones afectades- molt greu. El resultat de l’expedient podria suposar l’expulsió de l’implicat de l’administració. Hores d’ara, però, el ministeri actualment liderat per Trini Marín està a l’espera de la decisió que pugui adoptar el Govern en relació a una eventual comunicació dels fets al ministeri fiscal.
El gabinet jurídic estaria acabant de valorar legalment l’informe elaborat per Funció Pública a partir de les diverses entrevistes a treballadors i ex-treballadors del departament. Les fonts consultades han reconegut que també des del gabinet legal del Govern es veuen indicis de delicte en l’actuació i comportament de Soler en relació amb molts dels subordinats i, sobretot, subordinades. Si fos el cas que hi hagués assetjament punible des del punt de vista legal, quedi clar, aquest sempre és en l’àmbit laboral. No va més enllà. Però es pot arribar a tractar d’un delicte major.
Molt probablement el gabinet jurídic posarà sobre la taula del consell de ministres en poques setmanes la necessitat de decidir (o no) traslladar el dossier a la fiscalia i que aquest adopti les decisions que cregui escaients. Segurament, el ministeri públic hauria de convocar els participants en l’enquesta o, almenys, els casos més significatius en un primer estadi de la situació. Si s’obre una causa penal, qualsevol procés administratiu quedaria aturat. I és aquí on Funció Pública estaria a l’expectativa i, per ara, no ha avançat.
Quan estigui resolt si Govern porta l’afer a la fiscalia, després actuarà el ministeri que ha comandat la investigació interna a petició del Sindicat de personal adscrit a l’administració general (Sipaag). O s’obre expedient i s’atura automàticament en espera de com evoluciona la via penal o s’expedienta l’implicat i s’inicia el procés administratiu que, com s’ha dit, pot suposar que s’acabi apartant del funcionariat la persona implicada. En tot cas, la situació és greu i el Govern té una patata calenta important.
EVITAR FILTRACIONS
Una vegada destituït el director, a Estadística hi regna una calma tensa. I, sobretot, un notable silenci. Un dels objectius d’una part del departament i de l’administració és poder descobrir qui va facilitar que es conegués públicament el malestar present al departament. Hi ha el convenciment entre una part dels professionals d’Estadística i també d’altres funcionaris de l’administració central que si no hagués transcendit la situació, amb la destitució del director s’hauria acabat el cas.
Que hagi transcendit tot plegat, asseguren les fonts, posa una pressió afegida que fa que s’hagi d’anar amb peus de plom a l’hora de fer qualsevol actuació però que s’hagi d’actuar en un sentit o un altre, amb la complexitat i repercussió que això suposa. Sia quina sia l’actuació que s’acabi adoptant des de les altes esferes governamentals en aquest cas, també hi ha el convenciment que pot establir un precedent l’impacte del qual ara mateix és imprevisible.
Comentaris (18)