Canvis a la llei de funció pública per millorar la situació dels eventuals

Tindran dret a reclamar canvis o adaptacions al lloc de feina per motius de salut i a optar a concurs interns si acumulen 10 anys a l’administració si s’aproven les esmenes de la majoria, que també permetrien recuperar la prejubilació als funcionaris

El servei de Tràmits del Govern en una imatge d'arxiu.
El servei de Tràmits del Govern en una imatge d'arxiu. ARXIU

La majoria vol donar més opcions als interins per convertir-se en funcionaris o treballadors fixos a l’administració. Aquest és l’objectiu d’algunes de les 18 esmenes presentades a la modificació de la Llei de Funció Pública des de Demòcrates i Liberals. Les formacions que donen suport a Govern també proposen que aquests empleats puguin optar a demanar adaptacions o canvis al lloc de treball per motius de Salut. A banda, també es vol fer que els funcionaris arribats abans del 2015 pugui, de nou, prejubilar-se.

En total, ‘taronges’ i ‘blaus’ han tramitat 18 propostes de modificació. Com ja és habitual, el tercer grup del bloc, Ciutadans Compromesos, no les signa per si cal introduir algun canvi durant el treball en comissió. Vàries d’elles serviran, si s’aproven, per atorgar certes opcions als eventuals que, fins ara, no estaven contemplades. I, de fet, tampoc el projecte legislatiu ho original, les incloïa.

Entre les 18 esmenes presentades per la majoria també es restringeix el lloc d’inspectors tributaris a persones amb nacionalitat andorrana i s’inclou els professors d’FP entre els que també poden tenir feines fora de l’administració

És el cas de la que ha de modificar l’article 66, que a la vegada reforma el 84 de la Llei actualment vigent. En aquest, s’establia la possibilitat de demanar un canvi o una adaptació de lloc de treball per motius de salut. Això, però, només estava restringit als funcionaris. En quedaven fora els eventuals. L’esmena presentada per DA i Liberals cita específicament els treballadors públics interins i, per tant, els inclou.

Un altre canvi proposat des de la majoria que hauria de millorar la situació dels eventuals s’introdueix via disposició transitòria. S’afegeix una al text sota el títol “Consolidació de treballadors públics interins” i en ella s’indica que si han ocupat ininterrompudament el mateix lloc de treball durant un mínim de deu anys podran presentar-se als concursos interns que s’han de llançar prèviament al públic per cobrir vacants. A més, ho podran fer “amb independència de la seva nacionalitat”. D’aquesta forma, es confia que es podrà disminuir el nombre d’interins de llarga durada.

Una altra disposició que s’incorpora al text, almenys si res canvia durant el treball en comissió, és la que encomana a Govern que en un termini màxim de sis mesos des de l’entrada en vigor de la nova llei tramiti al parlament una altra modificació legislativa, en aquest cas de la regulació del pla de pensions de la funció pública. Aquest ha de permetre que els treballadors tant de l’administració general com la de la Justícia que haguessin consolidat el seu lloc abans de l’1 de juny del 2015 puguin recuperar l’opció de prejubilar-se. Així, ho podran demanar fins cinc anys abans de l’edat oficial marcada per la Seguretat Social i sempre que acreditin 30 anys de servei actiu.

Altres canvis proposats fan referència als llocs exclusivament reservats per andorrans. Als ja existents, com ara policia, duaners o banders, se sumaran els inspectors tributaris. A banda, també es vol que els funcionaris que estiguin en una adscripció temporal de plaça la podrà consolidar si aquesta és una vacant, sense necessitat de superar un nou concurs. Necessitarà, això sí, un informe favorable del seu superior.

A banda, també s’inclou una nova categoria entre els treballadors públics que poden tenir una segona feina. Als interins i els que estiguin a temps parcial i els que tinguin una jornada completa amb un salari inferior al mitjà, es volen sumar els professors tècnics de formació professional.

Comentaris (4)

Trending