Calvó i Marquina: dos exministres asseguts als consells d’administració de FEDA i Andorra Telecom

Espot concentra tot el poder de les dues parapúbliques per dotar-les de “més rellevància política” alhora de negociar amb la UE els serrells que convingui en el marc de l’acord d’associació

Xavier Espot, igual que Albert Moles i Sílvia Calvó estaran al consell d'administració de FEDA.
Xavier Espot, igual que Albert Moles i Sílvia Calvó estaran al consell d'administració de FEDA. SFGA

Han perdut el barret de ministre, però continuaran amb un cert poder. Sílvia Calvó continuarà tenint molt incidència a FEDA i Cesar Marquina s’asseurà al consell d’administració d’Andorra Telecom. La primera hi va en qualitat de cap de gabinet. El segon en tan què director de l’Oficina Digital de l’operadora de telecomunicacions. En tot cas, el cap de Govern, Xavier Espot, ostentarà, aglutinarà, tot el poder de les dues companyies públiques.

En efecte, Espot presidirà les juntes generals d’accionistes d’Andorra Telecom i de FEDA. El portaveu governamental, Guillem Casal, ha recordat que en virtut de la distribució del nou executiu, les dues operadores estan “sota el paraigua del cap de Govern” i, per tant, és ell qui assumeix la presidència de les dues companyies. Alhora, es dota la cúpula de les dues empreses públiques de “més rellevància política” per tal de tenir una força superior a l’hora de negociar amb la UE “els serrells” polítics de l’acord d’associació. “És evident que l’encaix polític que caldrà trobar serà més fàcil” amb el cap de Govern com a primera espasa d’Andorra Telecom i de FEDA.

Espot, Lladós, Jordi Torres, Marc Rosell, Marquina i Jordi Nadal a l’operadora de les telecomunicacions (amb Núria Gómez de secretària); i Espot altra vegada amb Guillem Casal, David Forné, Calvó, Moles i Marta Suñé com a secretària a l’energètica

En el primer cas, i a banda d’Espot formaran part del consell d’administració el ministre de Finances, Ramon Lladós, que en serà el vicepresident. I ocuparan el càrrec com a vocals el ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, el secretari d’Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions, Marc Rosell, el director de l’oficina digital, Cesar Marquina, i el director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal. Núria Gomez, responsable financera de la companyia, serà la secretària del consell.

En el cas de FEDA, més enllà d’Espot, al consell d’administració hi haurà el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné i Sílvia Calvó en qualitat, ja s’ha dit, de cap de gabinet del cap de Govern. També formaran part del consell el, director general de FEDA, Albert Moles, i Marta Suñé, responsable de finances de la parapública. En cap cas, ha indicat Casal, els càrrecs en les operadores són retribuïts ni comporten cap suplement remuneratori ni dieta.

Més enllà de defensar que Espot presideixi els dos consells d’administració, el portaveu governamental també ha defensat la composició dels òrgans de direcció col·legiada de les operadores assegurant que els actuals representants configuren “una situació que podríem qualificar d’equiparable” a anys anteriors. I s’ha referit al cas de Jordi Torres, que com a ministre de Turisme i Comerç a priori no li tocaria estar al consell d’Andorra Telecom, i de Sílvia Calvó.

En tots dos casos, ha vingut a dir Guillem Casal “els seus bagatges i coneixements en la matèria” adquirits després d’anys de formar part del consell d’administració respectiu fa “del tot normals aquests nomenaments”. En tot cas, ha indicat el titular de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, no hi ha “res que faci pensar que hi ha cap cosa estranya”.

AR+I

De forma paral·lela, el Govern també ha validat aquest dimecres la designació de la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, com a presidenta del patronat d’Andorra Recerca i Innovació; i del ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró, com a vicepresident, tal com estipula Llei de creació de la Fundació Privada del Sector Públic Andorra Recerca i Innovació.

Comentaris (6)

Trending