“Aquesta persona no pot continuar a l’administració pública i se l’ha de portar a la fiscalia”

El Sipaag ‘celebra’ la decisió de destituir el director d’Estadística, lloa la feina feta per Funció Pública i demana als funcionaris “que expliqui les coses perquè al sindicat no tenim una bola de vidre”

Lluís Anguita presideix el Sipaag.
Lluís Anguita presideix el Sipaag. ARXIU

El Sindicat de personal adscrit a l’administració general (Sipaag) ha estat l’impulsor de la causa que ha acabat, per ara, amb la destitució del fins ara director d’Estadística Joan Soler. Fa molts mesos que van rebre una queixa molt seriosa i a partir d’anar tibant del fil van descobrir que els fets descrits per la persona en qüestió eren més generalitzats. El que ha anat passat fins ara l’Altaveu ho ha avançat i el president del Sipaag, Lluís Anguita, té clar el que hauria de succeir: “Aquesta persona no pot continuar a l’administració pública i se l’ha de portar a la fiscalia.”

Per prudència, de moment, Anguita evita donar detalls del succeït. Lloa la tasca feta pel ministeri de Funció Pública amb la investigació interna realitzada i com que l’informe que ha de fer encara no està tancat del tot, el sindicalista prefereix mantenir certa discreció i certa prudència. De detalls, però, en té molts. El comitè executiu del Sipaag li va encarregar responsabilitzar-se del cas en primera persona i ha assistit a moltes de les declaracions de les persones citades en l’enquesta interna. Sempre que l’interessat ho ha demanat, Anguita ha estat testimoni de les entrevistes. I de més d’una n’ha sortit plorat. De ràbia. D’impotència.

LA DESTITUCIÓ SEGONS GOVERN

Anguita ha estat informat aquest dimecres a petició seva de la situació. Del desenllaç almenys inicial de l’enquesta. De fet, a aquest fet també s’ha referit el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, que ha anunciat públicament la destitució de Joan Soler per “dificultats relacionals”. Jover ha agraït els serveis prestats al fins ara director d’Estadística -agraïment que Anguita no acaba d’entendre- i ha assegurat que els elements obtinguts en les conclusions preliminars de l’informe que està elaborant Funció Pública eren suficients perquè el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, apartés del càrrec Soler “per protegir l’ambient de treball de l’equip”.

Jover ha dir que el Govern “ja es posicionarà” quan toqui i, en tot cas, “en base a informació més ferma i no a elements preliminars” sobre si el comportament del destituït director d’Estadística “pot tenir conseqüències altres” que les de la destitució

El portaveu governamental, demanat per la qüestió i per la possibilitat que s’acabi judicialitzant el cas, no ha volgut anar gaire més enllà. Jover ha vingut a dir que el Govern “ja es posicionarà” quan toqui i, en tot cas, “en base a informació més ferma i no a elements preliminars” sobre si el comportament del destituït director d’Estadística “pot tenir conseqüències altres” que les de la destitució. I es referia, justament, a l’obertura d’un expedient disciplinari o a posar els fets en coneixement de la fiscalia.

Justament, aquests elements són els que s’han comunicat a Anguita en la seva qualitat de president del Sipaag. Que s’ha de tancar l’informe de Funció Pública i que es traslladarà al gabinet jurídic de Govern perquè decideixi l’obertura eventual d’un expedient disciplinari per la comissió presumpta d’una falta molt greu. I, més enllà, la possibilitat de portar el cas a la fiscalia. “Davant una situació no puc dir que estigui content però sí satisfet del fet que s’hagi actuat. El sindicat ha fet la seva feina. Funció Pública ha fet una feina excel·lent, obrint una investigació i escoltant el personal.” I davant de les evidències, de moment, s’ha destituït Soler.

L’ENQUESTA INTERNA I LES VALORACIONS

Anguita ha explicat que la investigació interna liderada per la secretària d’Estat de Funció Pública, Lara Vilamala, partit d’un seguit de preguntes que eren les mateixes per a tots els implicats en el cas. Després, si cali, es deixava un torn obert de preguntes o d’observacions. I alguns casos, manté el president del Sipaag, eren molt greus. “En aquest cas les coses s’han fet molt bé. La gent ha de parlar. Al sindicat no tenim una bola de vidre per poder actuar”, diu. I escoltant com ha escoltat en primera persona molts dels testimonis, Anguita ho té clar: “Aquesta persona no pot continuar a l’administració pública i se l’ha de portar a la fiscalia. I un cop allí, que els òrgans jurisdiccionals decideixin el que considerin oportú.”

Edifici de Govern a Prat de la Creu.

Relacionat

Recollida de firmes de l’entorn de l’ex-director d’Estadística reclamant que no s’obri la via penal

Lluís Anguita també ha mostrat el seu malestar pel fet que un grup de funcionaris encapçalats per una germana i una amiga de l’implicat, i puntualment una cap d’àrea, hagin promogut “en hores de feina segons que hem sabut”, una recollida de firmes de suport a una suposada carta que miraria de treure ferro al comportament del destituït i que entre altres coses reclamaria que no s’adoptin més accions més enllà de fer cessar del càrrec de director al funcionari. Es vol evitar la via penal.

“Hem rebut queixes de personal del servei d’estadística que se’ls estaria pressionant amb una recollida de firmes. En alguns casos hauria estat una cap d’àrea la promotora d’aquesta petició de signatures. Això és intolerable i totalment fora de lloc. Almenys, en hores de feina feina i al lloc de treball”, ha denunciat Anguita, que ha explicat que el fet s’ha posat en coneixement del secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert, que té sota la seva responsabilitat el departament d’Estadística i que, a partir d’ara i almenys momentàniament, es farà càrrec de la supervisió del servei.

Comentaris (13)

Trending