Vives regna al Consell

Dur enfrontament entre Espot i López per la presència del Copríncep episcopal en els actes previs a la Cimera Iberoamericana i les ingerències que el PS creu que periòdicament el cap d’Estat mitrat protagonitza

“Hi ha compliments cap al Copríncep episcopal i menysteniment cap al francès.” “Es demostra que la Mitra i el Vaticà manen a Andorra i al cap de Govern.” “No hi pot haver ni connivència ni permissivitat als desitjos d’ingerència” de Joan-Enric Vives. Ho ha dit el líder parlamentari del PS, Pere López, al Consell. “És un debat intranscendent; li està donant una importància que no té.” “Intenta debilitar el sistema constitucional. Fent a un Copríncep fa mal a l’altre i m’incomoda a mi i a molts ciutadans”. Han estat dues de les rèpliques del cap de Govern, Xavier Espot.

La presència de l’arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, en la recepció dels caps d’Estat i de govern en els prolegòmens de la Cimera Iberoamericana i el discurs pronunciat pel prelat cap d’Estat durant el sopar de la Trobada Empresarial en què va llançar diferents dards enverinats al marc legal sobre bioètica de què s’ha dotat el Principat des de fa pocs anys han centrat bona part de la sessió de control al Govern i han suposat un més notable dur enfrontament entre el cap de Govern, Xavier Espot, i el líder socialdemòcrata, Pere López, que ha demanat sense embuts que Vives s’atengui exclusivament a les previsions constitucionals i que no vulgui jugar papers que no li corresponen, alhora que ha acusat el màxim responsable executiu de no saber gestionar la fam de protagonisme i poder de Vives.

Mentre el mandatari governamental causa el cap de l’oposició de voler “debilitar el sistema constitucional”, el conseller general recorda que el que s’ha de fer és saber gestionar o enfrontar-se a les ànsies de protagonisme del prelat d’Urgell

Mentre López ha criticat amb duresa tant la voluntat de “presència i d’opinió” que a parer seu sempre ha tingut el cap d’Estat mitrat i, també, la suposada col·laboració o facilitació de la ‘cosa’ que protagonitzada per Espot, aquest ha girat l’atac assegurant que el parlamentari socialdemòcrata el que pretén és tenir a la seva mà tots els papers de l’auca constitucional. Aprofitant per ‘esquitxar’ també l’excap de Govern Jaume Bartumeu tot dient que tant aquest com alguns dels seus ministres “es pensaven que tenien totes les potestats constitucionals”, Espot ha assegurat que l’aportació de López és “un gran avís per a navegants” perquè en el cas que mai govern pretendrà, segons l’actual cap de l’executiu, “immiscir-se” en tots els actes organitzats des del teixit associatiu i “imposarà la seva presència i els seus discursos a tot arreu”.

Espot ha recordat tres coses, almenys, per mirar de tirar pilotes fora a les crítiques de López i negar les presumptes ingerències. Una, que l’Elisi també estava convidat a participar de la rebuda dels caps d’Estat i de govern a la Rambla Molines i el representant de Macron no hi va poder ser per un “motiu raonable i justificat”. Dues, que aquest no es tractava d’un acte purament de la Cimera Iberoamericana, on es deixa clar que a nivell d’Andorra el seu màxim representant és el cap de Govern. I, tres, que la Trobada Empresarial i qüestions com decidir convidats d’aquest acte o qui el tancava corresponien a la CEA i caldria demanar comptes a Gerard Cadena -ho ha dit Espot gairebé literalment- com a president de la patronal organitzadora. “O vostè és molt mal pensat o jo sóc molt ingenu”, li ha arribat a etzibar el mandatari governamental al cap de l’oposició.

Pedro Sánchez, amb Joan Enric Vives i Xavier Espot, accedint a la plaça del Poble per la Rambla Molines sense representació francesa.

Relacionat

Malestar a l’Elisi pel protocol en la rebuda dels caps d’Estat i de govern

Cert és, però, que és més clara la voluntat protagonista mostrada des de sempre per Vives que no pas que Patrick Strzoda no pogués ser a la Rambla Molines a quarts de tres de la tarda quan es van rebre personatges com el rei Felip d’Espanya o Marcelo Rebelo de Sousa. El protagonisme de l’arquebisbe ad personam “no és res que vingui de nou” però “els anteriors caps de govern ho havien sabut gestionar i fer-hi front”, ha recordat un Pere López que ha lamentat que aquests desequilibris, més aviat o més tard, sempre tenen conseqüències més enllà del malestar que puguin generar en la ciutadania. “No és bo per al país”, ha deixat clar López, que ha lamentat que Vives es dediqués a criticar una de les lleis que fixa una de les potes de la possible inversió estrangera davant un fòrum, justament, de potencials inversors estrangers.

Espot ha tret ferro una vegada i una altra a les crítiques a les suposades ingerències que ha negat. I a la seva presumpta connivència. “No hi ha cap menysteniment ni cap incompliment”, ha afirmat en més d’una ocasió. I ha intentat girar la crítica sempre que ha pogut ca a l’“omnipresència” que ha atribuït a Pere López voler protagonitzar. Els dards se’ls han anat llançant López i Espot. Però al capdavall qui ha regnat més estona del que hauria calgut al Consell General ha estat el bisbe de la Seu. Això en ple segle XXI. I amb un Joan-Enric Vives l’única presència del qual a l’hemicicle era per la foto que presideix la sala.

Comentaris (3)

Trending