Vint milions d’altaveus

El malaurat esclat de la pandèmia ha rellançat l’Altaveu, que va néixer fa poc més de cinc anys com un petit blog informatiu i s’ha consolidat com el mitjà natiu digital de referència al Principat

Comentaris

El 2020 acaba marcat, del tot, per la malaurada pandèmia. Per una crisi sanitària que està esdevenint un maldecap econòmic i social de primer nivell. Just l’esclat del coronavirus va rellançar l’interès per l’Altaveu. La seva celeritat, proximitat i fàcil accés des de la immensa majoria de dispositius va donar un fort impuls a aquest contenidor informatiu del Principat que va néixer fa poc més de cinc anys amb modèstia i com un petit blog i que avui s’ha consolidat com el mitjà natiu digital de referència a Andorra.

Aquest 2020 coronavíric el tanca l’Altaveu amb vint milions de consultes, més de deu milions de visites úniques i pràcticament dos milions d’usuaris. Unes xifres insòlites al país per a un mitjà que continua sent modest però continua fent passos per millorar, per avançar, per dotar de nous continguts i formats el mitjà i anar-lo portant cap a una futura plataforma informativa global. Amb la confiança dels lectors, el compromís d’informar amb rigorositat i de qüestions que només l’Altaveu gosa tractar, però també oferint pinzellades de continguts més distesos. També és fruit, és clar, de limitacions i traves.

grafic
 

Sense anar més lluny, i no és perquè l’Altaveu no ho vulgui o no ho hagi sol·licitat, obtenir la veu ‘personalitzada’, obtenir l’autorització per fer una entrevista a qualssevol dels membres del gabinet ministerial és impossible. No s’atenen les peticions de l’Altaveu. Per tant, ‘cal aprofitar’ les compareixences públiques per fer aquelles preguntes, a voltes, que serien més escaients en un diàleg fluid. No cal donar-hi voltes. L’Altaveu, com ho va dir des del primer dia, està obert a tots aquells que hi vulguin ser. I s’han convidat, per exemple, totes les formacions polítiques a fer arribar a través dels canals del mitjà els seus parers, les seves visions, els seus projectes.

Temes d’interès

L’Altaveu pretén ser transversal. I així ho indiquen el nombre de visites, de consultes rebudes, i també els temes que més interès generen entre els lectors. Per sort o per desgràcia, la immensa majoria de les informacions que més consultes han acumulat tenen a veure amb successos, situacions poc agradables. Ha estat el cas d’aquest 2020 però també del conjunt dels cinc anys d’existència. I especialment des del moment que l’Altaveu va abandonar el format blog per endinsar-se en un contingut de diari digital pròpiament dit.

 

Aquest 2020, moltes qüestions relacionades amb la pandèmia, òbviament, han estat de les més transcendents i vistes. Des de la malaurada defunció d’una jove dependenta d’un centre comercial que estava confinada per coronavirus a l’anunci que Catalunya no pretenia obrir les seves fronteres fins més enllà de les festes de Nadal han estat de les informacions més vistes en relació amb la pandèmia. Però n’hi ha hagut moltes més: des del debat sobre els sanitaris cubans a la permissivitat per fer passejades al carrer durant el confinament primaveral.

‘Cas BPA’

Defuncions com les d’un massatgista de Caldea o la del radiofonista Àlex Lliteras han estat també de les informacions més vistes, com l’atropellament mortal de l’avinguda Tarragona o l’assassinat d’Encamp. Però no només això ha generat interès. També va tenir un nombre de visites molt notable el film sobre el ‘cas BPA’, o la decisió de la Batllia d’investigar la cúpula del Govern Toni Martí, començant per l’excap mateix, per presumpta prevaricació en la gestió de la crisi bancària, que ha tingut des del 2015 un intens seguiment a l’Altaveu, amb els múltiples intents de posar en marxa un judici per una causa general amb múltiples deficiències.


LES NOTÍCIES MÉS VISTES DES SEMPRE


Una ambulància dels bombers va acudir a l'avís però no s'hi va ser a temps.

Relacionat

El coronavirus s’emporta una noia molt jove confinada al seu domicili

Andorra, España y las vergüenzas a tapar en el \'caso BPA\'

Relacionat

Andorra, España y las vergüenzas a tapar en el 'caso BPA'

La Batllia es posa en marxa per aclarir les amenaces a BPA de l’exagregat d’Interior de l’ambaixada espanyola

Relacionat

La Batllia es posa en marxa per aclarir les amenaces a BPA de l’exagregat d’Interior de l’ambaixada espanyola

-

Relacionat

Una nova petició de suspensió del judici del ‘cas BPA’ alerta el tribunal que pot estar delinquint


La renúncia d’un ministre (Jordi Alcobé) i una consellera general (Meritxell Mateu) per afers lligats a BPA que havien estat tractats o fins i tot avançats per l’Altaveu amb un acurat seguiment també han estat a l’ordre del dia durant aquests anys, com la controvertida adjudicació per part del Govern del manteniment informàtic de l’administració al germà de Toni Martí (el ‘cas Spai’) o el fet que tornés a posar-se sobre la taula la controvertida vinculació i gestió del llavors ministre de Finances Jordi Cinca amb Orfund a partir del denominat cas ‘Papers de Panamà’.

Reportatges, multimèdia

Però no tot han estat temes de tant calat i profunditat. Aquest 2020, el passeig de dos joves, un d’ells disfressat de gos i l’altre duent-lo ‘lligat’ es va convertir en viral. Com ho ha estat més recentment la patinada d’un vehicle d’alta gamma a Incles o al seu dia ho va ser el vídeo d’una jove parella fent sexe a la porta de Govern. O la batussa que hi va haver durant la festa major de Sant Julià. Un altercat entre participants a la festa i agents de policia que també va ser gravat per telèfons que el van convertir en tot un maldecap per al ministeri d’Interior.

Reportatges de qüestions més agraïdes, de temes més distesos, s’han combinat, doncs, amb altres de més transfons. La transversalitat que pretén l’Altaveu és òbvia. Com ho és la voluntat de donar veu a tots aquells que vulguin tenir-la. Dotant el mitjà d’un caràcter eminentment social sense defugir, però, a la rigorositat en tractar temes polítics o qüestions de caràcter econòmic. I cada cop, mirant que tot plegat tingui, també, un tractament més global. Un caràcter multimèdia que s’haurà d’anar guanyant a poc a poquet però de manera decidida i, sempre, amb la complicitat d’aquells que segueixen els continguts de l’Altaveu i que ajuden a construir-los. Perquè l’èxit, si d’èxit es pot parlar, és seu. És vostre. Vint milions d'altaveus. Vint milions de gràcies.


WhatsApp Image 2020 12 31 at 00.34.52
 

El 2020 va començar amb la defunció d’Antoni Morell. L’advocat, escriptor i tantes altres coses, vinculat a diverses institucions del Principat, ha estat una de les desaparicions rellevants -ho són totes, bé és cert-, com les d’Àlex Lliteras, Albert Salvadó o encara més recentment Maurici Bellmunt i el primer cap de Govern d’Andorra Òscar Ribas Reig. Les informacions tràgiques, s’ha dit, com l’incendi que hi va haver a l’avinguda Carlemany, que va comportar la mort de tres dels ocupants de l’immoble, han estat molt rellevants, com l’atropellament mortal de l’avinguda Tarragona o l’assassinat de Vila. El desmantellament d’un narcopís tot just a l’inici de l’any o, sobretot, el tancament definitiu del Punt de Trobada, el 30 de novembre, han estat altres de les informacions destacadíssimes d’aquest 2020 que deixem enrere.


 

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending