Unir passat i present pel 30è aniversari de la Constitució

(AMB VÍDEO) El Consell General ha organitzat visites guiades i una jornada de portes obertes a Casa de la Vall i el nou edifici amb la novetat del passadís que els uneix

Jornada de portes obertes al Consell General i a Casa de la Vall amb la possibilitat de fer visites guiades, així com tallers per la canalla. Són les activitats que el Consell General que ha organitzat per aquest dilluns i que s’emmarquen en el 30è aniversari de la Carta Magna amb l’objectiu d’apropar la institució a la ciutadania. Una de les novetats ha estat que per primera vegada s’ha obert el passadís que connecta Casa de la Vall amb la nova seu del Consell General i que permet fer un viatge del passat cap al present.

Les portes de Casa de la Vall i del Consell General s’han obert a les 17 hores per a tothom qui ho vulgui pugui fer una visita i conèixer de ben a prop la institució. La cap de Museus i Monuments, Ruth Casabella, ens espera a la porta de Casa de la Vall i iniciem una visita guiada amb un grup de persones, entre ciutadans i turistes. L’explicació comença a la Sala dels Passos Perduts amb les pintures murals del segle XVI i l’ús que se li donava on els consellers aprofitaven per comentar diversos aspectes abans d’entrar a la sessió plenària. La sala de plens amb l’armari de les set claus, el despatx de la síndica o la cuina són altres estances que els visitants han pogut visitar amb molta atenció a les explicacions. “Ha vingut gent tant del país com turistes per gaudir de l’antiga seu del Consell General amb la nova seu i l’objectiu és que tothom es faci seu l’equipament aprofitant el 30è aniversari de la Constitució”, ha explicat Casabella.

"El passadís és un símbol d'unió entre l'antiga seu amb el nou edifici del Consell General"

Baixem cap a la planta baixa i ens endinsem a l’antiga sala del Tribunal de Corts. Un cop feta l’explicació, la visita hauria d’acabar en aquest punt, però enguany, el Consell General ha permès conèixer el passadís que connecta Casa de la Vall i la nova seu del parlament. Baixem les escales i ens expliquen que al costat hi havia les cel·les de l’antiga presó, però ja no hi queda res. En el transcurs del passadís hi ha tres pantalles que ens mostren fotografies del passat i present de Casa de la Vall. “És un símbol d’unió, de lligam i de cosir el què és l’antiga seu amb el nou edifici que acull el Consell General”, ha explicat Casabella. Precisament, un dels integrants del grup, el Salvador, ha vingut expressament per veure aquest túnel i volia veure com era. “És molt didàctic i volia veure quelcom més del que es veu habitualment. Sí que m’esperava un passadís molt més antic, però és molt interessant veure com s’ha connectat el poder d’abans i el d’ara”, ha destacat. La vinculació del passat i del present és el què han destacat en Josep i la Clara, posant en relleu que “és molt curiós com s’han ajuntat les dues arquitectures”. La Clara admet que “no sabia que els dos edificis estaven connectats” i assegura que el que li ha agradat més l’antiga sala del Tribunal de Corts.

Un cop fet el curt trajecte entre per aquest passadís, arribem al nou edifici del Consell General. El trasllat es va fer l’any 2011 i els visitants han pogut visitar l’hemicicle i asseure’s als escons o a la cadira de la síndica general. En Josep no s’hi ha volgut asseure per respecte, però té clar “que han de ser molt còmodes”. El mateix pensa en Salvador qui assegura que “no he sentit la sensació del poder i aquest té molts aspectes negatius”. El Josep i la Dolors han vingut de Catalunya. “No havíem vingut mai i ens ha agradat molt poder visitar un lloc que no podem anar normalment”, han puntualitzat. Els telèfons mòbils immortalitzaven el moment i, fins i tot algú s’ha posat l’abillament tradicional.

Mentre continuaven les visites guiades o amb audioguia, al vestíbul del Consell General els més petits feien un taller de creació en què han pogut dissenyar una bandera d’Andorra, un tricorni i han jugat a ser entrevistadors i entrevistats. Un centenar d’infants hi ha participat i també s’han fet fotografies a l’hemicicle. A les set de la tarda la façana de Casa de la Vall s’ha il·luminat amb els colors de la bandera andorrana.

Els actes per celebrar els 30 anys del gran pacte continuaran demà amb una nova jornada de portes obertes, una audició de sardanes, el tradicional concert de l’ONCA i tancarà la jornada la recepció de la síndica general, Roser Suñé.

https://www.youtube.com/watch?v=IEu68Fp17Tk

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending