L’últim vol del pilot de guerra que pretenia la pau

Mor als 98 l’ex-aviador anglo-lauredià Norman Westby, que feia més de tres dècades que vivia al Principat on es va retirar després d’una àrdua tasca participant en episodis clau de la Segona Guerra Mundial com el desembarcament de Normandia o la batalla de Berlín

A Sant Julià era aquell anglès tan educat. Sovint anava a menjar a cal Ramon. Al Principal. Un dels hostals de la plaça Major. Norman Westby mai no havia amagat el seu passat bèl·lic. Temps de joventut quan amb 15 anys es va enrolar a la RAF. Nascut el 1923, ha sigut a temps només de veure els primers 8 dies del 2022. Westby ha mort aquest divendres, cinc anys llargs després de rebre la Legió d’Honor francesa per la seva lluita contra el nazisme. Havia estat a la guerra. Molt. Però en renegava. Ell era home de pau. I en pau se n’ha anat.

De fet, si Westby va triar Andorra com la seva darrera destinació -feia més de tres dècades que vivia al Principat, fonamentalment a la carretera de Nagol de Sant Julià- era perquè aquest petit país l’inspirava pau. L’havia sobrevolat moltes vegades i quan al 1966 es va retirar de l’exèrcit britànic d’aviació després d’una llarga carrera professional va tenir clar que els seus darrers compassos vitals els faria en un llogarret petitíssim entre Espanya i França.

Ginette de Mata imposa la Legió d'Honor a Westby; era el 2016.
Ginette de Mata imposa la Legió d'Honor a Westby; era el 2016.

Westby, Norman, era un tot un cavaller. I no pas perquè l’Estat francès, a través de la llavors ambaixadora al Principat -Ginette de Matha- el condecorés. Era un cavaller dels de tota la vida que s’havia que les bombes poden servir per resoldre conflictes de manera puntual. Però que és la paraula i el diàleg els que fan solucionar per sempre els enfrontaments. Westby ho explicava tot sovint. El darrer tram de la seva vida se l’havia passat enaltint la cultura de la pau.

Prou ho recorden alguns alumnes de la Universitat d’Andorra, que van acudir estranyament sorpresos, positivament orgullosos a una de les seves ‘conferències’ fa poc més de dos anys, camí de tres ja potser, quan encara no hi havia rastre del maldestre Covid. Westby no entenia ara, per exemple, el patiment dels refugiats sirians. Be, sí, el patiment si que el podia arribar a entendre. El que no comprenia és com encara és hora que el bel·licisme imposi la seva llei en algun punt de la Terra.

Westby en una foto històrica.
Westby en una foto històrica.
Norman Westby, que serà incinerat -s’ha traslladat al Principat des d'Anglaterra l'únic fill que tenia viu- i tindrà un últim comiat, senzill, en forma de missa funeral aquest diumenge a les 10 del matí a l’església de Sant Julià i Sant Germà, havia combatut al bàndol aliat. Incorporat al 101 esquadró de bombarders de la RAF, a bord d’un Lancaster va participar en alguns dels episodis clau de la Segona Guerra Mundial. Els preàmbuls del desembarcament a Normandia o la batalla de Berlín els va viure en primera persona. També va viure ben de prop la mort. La de molts dels seus companys i la seva pròpia, que no es va arribar a materialitzar fins ara només per un cop de sort. Més d’una vegada ho admetia.

Westby no només posseeix la Legió d’Honor francesa. També té altes distincions de l’armada aèria britànica. I no són en va. Va sobreviure a les 57 missions en què va participar durant la Segona Guerra Mundial. Tota una proesa si es té en compte que a partir de la trentena missió superada, els aviadors britànics eren considerats herois i se’ls permetia retirar-se en destins més tranquils. Però ell, per sort o desgràcia, va estar al rovell d’ou del combat bèl·lic contra Hitler i els seus seguidors des del novembre del 1943 fins al 31 de maig del 1944.

Norman Westby explicant batalletes a estudiants de l'Ud'A.
Norman Westby explicant batalletes a estudiants de l'Ud'A.

Westby, un home que ara en certa manera renegava -sense culpabilitzar-se (“coses de joventut”, recordava sovint)- d’aquell passat bombarder formava part de l’esquadró d’aparells que obria camí als llança bombes assenyalant-los amb bengales els objectius a eliminar. A suprimir. L’anglès educat que dinava a cal Ramon descansa en pau. Llarga vida al pilot de guerra que pretenia la pau.

Comentaris (8)

Trending