Tres homes (detinguts per ordre de França) lliures de tota culpa

Els arrestats al Principat en el marc de l’operació ‘Yimin’ de suposada lluita contra el tràfic il·lícit de treballadors van ser alliberats sense cap mena de càrrec i van recuperar totes les pertinencesEls apressaments es van dur a terme per ordre de les autoritats judicials franceses i amb l’aval de la batlle instructora, que manté la causa secreta mentre acaba d’analitzar documentació comissada

Comentaris

Els tres homes que van ser detinguts dimarts de la setmana passada arran de l’operació ‘Yimin’ estan lliures i sense cap mena de càrrec. Cap ni un. La batlle que va cursar la comissió rogatòria (CRI) procedent de França no hauria trobat cap element personal contra els arrestats, tots de nacionalitat francesa i residents al Principat, i ara s’estaria analitzant documentació comissada en els registres efectuats, com el que es va fer, almenys, en una gestoria de l’avinguda Joan Martí d’Encamp. 

El punt d’unió entre els tres arrestats i la investigació d’origen francès que intenta desmantellar una xarxa de tràfic il·legal de treballadors xinesos seria un ciutadà oriental, un xinès, vaja, que tots tres havien tractat en un moment o altre i que seria objecte d’investigació per part de l’oficina policial francesa especialitzada en la repressió de la immigració il·legal i l’ocupació d’estrangers sense permís (OCRIEST). Cap dels tres detinguts, de 43, 58 i 65 anys respectivament, no són ni accionistes ni administradors de cap de les dues gestories ubicades al cèntric eix viari encampadà. Dos d’ells, però, sí hi tenen interessos o vincles laborals. 

Els afectats, dos dels quals tenen vincles amb gestories d’Encamp sense ser-ne ni socis ni administradors, haurien mantingut algun tipus de contacte amb un xinès que sí investiga París

Les detencions es van practicar dimarts a primera hora del matí. Entre les 8 i 2/4 de 9. Era una operació conjunta amb les autoritats judicials i policials franceses, que són qui impulsaven l’acció. De fet, segons les fonts, els arrestos dels tres homes que van estar apressats durant 48 hores al Principat havien estat sol·licitats explícitament per França. La batlle instructora del cas a Andorra, Canòlic Mingorance, el que va fer va ser validar la petició francesa i procedir en virtut del sol·licitat en una actuació de cooperació judicial. Es van procedir a fer els arrestos i diferents escorcolls, en presència d’agents de policia francesos.

A França, a París, pràcticament a la mateixa hora, s’arrestaven quatre persones, tots d’origen xinès i d’entre 28 i 37 anys. Quan se’ls va detenir, tres homes i una dona, tornaven de Hong Kong, on els investigadors sospiten que hi havien anat desviant els diners obtinguts, suposadament, pel cobrament dels permisos de residència occidentals que la xarxa presumptament tramitava als seus compatriotes, als quals, molt sovint, els prometia molt millor feina de la que acabaven tenint,  majoritàriament com a repartidors de menjar ràpid o rentaplats en restaurants de cuina xinesa.

L’OCRIEST parteix de la base que a Andorra s’haurien creat mig miler de societats fictícies -presumptament gràcies al treball de la gestoria o gestories escorcollades, encara que ara mateix tot està en l’aire i fins que no s’aixequi el secret de sumari no es podrà determinar amb exactitud- que permetien aconseguir atorgar papers als xinesos, que eren situats com a socis de dites corporacions empresarials, i, llavors, ja podien circular lliurement per tot l’espai Schengen, amb la qual cosa entraven sense problema a França, destinació final de tot l’entramat, aparentment.

Als tres detinguts a Andorra se’ls va acusar inicialment, com a mínim, de tràfic il·legal de treballadors, de blanqueig, de falsedat documental i d’actuar sota l’empara d’una associació il·lícita. En algun cas fins i tot es va procedir a bloquejar comptes. Després de 48 hores de detenció governativa, els tres arrestats van ser formalment posats a disposició judicial. I la batlle va decidir alliberar sense cap mena de càrrec ni cap responsabilitat els tres homes, algun del qual estava manifestament desencaixat en no entendre absolutament res.

La Batllia va deixar sense efecte gairebé d’immediat el bloqueig que havia dictat sobre els comptes dels investigats, de 43, 58 i 65 anys i tots residents de llarga durada i de nacionalitat francesa

I tant pocs elements podia tenir la instructora contra els detinguts que en el mateix moment se’ls va informar que s’havien deixat sense efecte els bloquejos que s’havien dictat -i respecte dels quals ni ells mateixos no n’eren conscients- i se’ls van tornar les pertinences personals que se’ls havien comissat, essencialment dispositius electrònics com telèfons i algun ordinador. En algun cas també s’hauria fet un petit registre al domicili personal. L’únic prec que s’hauria fet als detinguts quan se’ls va posar en llibertat era que si canviaven de domicili el comuniquessin oportunament.

Tots tres homes són residents de certa durada al país. En tots els casos més d’una dècada segur. Dos sí que tenen a veure amb qüestions de comptabilitat i assessorament burocràtic, encara que també poden dur a terme altres tasques professionals. El tercer té una empresa d’aparells de so o similar. Cal veure, segons les fonts, quin és el vincle amb el Principat i quin paper realment juga el xinès amb el qual, suposadament, haurien mantingut algun tipus de relació els tres detinguts i que seria un dels que estaria sota investigació a França.

La gestoria implicat en el cas està situada a la cèntrica avinguda Joan Martí d\'Encamp.

Relacionat

Tres detinguts vinculats a una gestoria d’Encamp en una operació contra el tràfic il·legal de treballadors
Control d\'un xinès suposadament clandestí en una comissaria de policia francesa.

Relacionat

Una trama francesa d’immigrants xinesos il·legals usava Andorra com a trampolí 
-

Relacionat

L’avinguda Joan Martí o el cèntric carrer encampadà que s’omple de ‘pisos-negoci’

Comentaris

Trending