L’avinguda Joan Martí o el cèntric carrer encampadà que s’omple de ‘pisos-negoci’

D’un temps ençà, s’havia incrementat de forma molt notable la domiciliació de negocis titularitat de persones franceses o russes en habitatges d’un dels eixos viaris d’Encamp més importantsEn bona part, l’increment d’activitat estava promogut per la creació de societats fomentada per dues gestories persones vinculades a les quals van ser detingudes dimarts a primera hora

D’un temps ençà, i de forma sorprenent, l’avinguda Joan Martí d’Encamp, més aviat trista, ha acumulat una activitat comercial impensable fa pocs anys. Una activitat, però, que no transcendia ni transcendeix al carrer. Es queda en pisos. Rere aquest increment suposat de moviment econòmic s’hi amaguen les maniobres d’un parell de gestories del mateix carrer. De la mateixa avinguda. Almenys dues persones vinculades a aquests establiments van ser detingudes dimarts passat. Cap de les dues, però, no figura entre els responsables legals dels negocis. D’arrestos encara n’hi va haver un tercer en una operació judicialitzada i sota secret de sumari que podria respondre a una investigació sol·licitada per les autoritats franceses que combaten la immigració il·legal.

Malgrat el secretisme que regna amb tot plegat, hi diverses coses clares. Els detinguts van ser tres. Els arrestos es van produir a primera hora del matí de dimarts. Entre les 8 i 2/4 de 9 del matí la policia va detenir per ordre judicial tres residents francesos que porten ja diversos anys establerts al Principat. El cos d’ordre va disposar de les 48 hores preceptives de detenció, en les quals els tres homes van estar-se al despatx central. Tots tres van passar a disposició judicial dijous i van quedar lliures. Les condicions amb què van recuperar la llibertat no han transcendit.

En el marc d’una operació judicialitzada, la policia va arrestar tres residents de 43, 58 i 65 anys que van quedar lliures dijous, no se sap en quina situació processal, després de passar a la Batllia

La investigació, dirigida per la batlle Canòlic Mingorance i centrada en el tràfic il·legal de treballadors, la realitzen dos grups diferents de policies. D’una banda els especialistes en immigració i, de l’altra, els experts en blanqueig. Als tres detinguts, de 43, 58 i 65 anys respectivament, se’ls imputen, almenys, quatre delictes diferents: tràfic il·legal de persones per a la seva explotació laboral; blanqueig de capitals; falsedat documental; i tot plegat fent-ho en associació il·lícita. En el marc del treball dels investigadors, i més enllà de les detencions, també s’han practicat alguns escorcolls. Les dues gestories encampadanes directament o indirectament relacionades amb els fets haurien rebut la visita dels investigadors durant la jornada de dimarts. Un establiment està a tocar de l’altre, com aquell que diu. 

Les dues es dediquen, en gran mesura, a crear societats i gestionar els permisos de tot tipus per a persones que es vulguin establir al Principat o hi pretenguin invertir. En gran part, l’increment d’activitat comercial a l’avinguda Joan Martí d’Encamp es deuria a la feina duta a terme per aquestes gestories. No directament si no a través de les societats que han estat creant els darrers temps. Els darrers mesos i una mica més i tot. El que sembla clar és que molts immobles, habitatges, que han anat quedant buits a la zona han estat llogats via aquestes gestories.

No directament per la vinculació amb aquests establiments, però fins i tot el comú encampadà havia detectat un inusual increment d’alta d’activitat comercial en pisos de l’avinguda. I en la immensa majoria de les ocasions, els cognoms de les persones que suposadament posaven en marxa el negoci o eren francesos o eren russos. Això va generar sospites a la corporació, però les fonts consultades no han pogut concretar si aquest fet ha tingut res a veure en l’esclat de la investigació, que sembla més encarada al fet de donar resposta a la cooperació policial i judicial sol·licitada per França. De fet, els tres detinguts són francesos, com s’ha dit.

Els tres nacionals francesos inicialment apressats van ser acusats, almenys, de tràfic il·legal de persones per a l’explotació laboral, blanqueig de diners, falsedat documental i associació il·lícita

Dos dels arrestats tenen vinculació directa amb les esmentades gestories. Són persones amb forta implantació ja al Principat. L’home de 43 anys, per exemple, formaria part de la junta directiva de la PIME i, més enllà del vincle amb l’establiment encampadà, també apareix vinculat a un negoci d’assessorament comptable i fins i tot legal que formalment està domiciliat al Centre de Negoci d’Escaldes. Seria, sobre el paper, i més enllà de les seves pròpies activitats, l’enllaç al Principat d’un bufet d’advocats amb seu central a Barcelona i que opera, per exemple, a Pequín (Xina) o a l’Índia (Nova Delhi). I que té en l’assessorament societari i laboral dos dels seus forts.

L’arrestat de 58 anys seria, segons les fonts consultades, qui tindria el vincle clar amb la segona de les gestories de l’avinguda Joan Martí encampadana afectada per l’operació judicial. Aquest home, que no amagaria els darrers temps de dur un ritme de vida força alt, hauria tingut també una vinculació directa, per exemple, amb l’organització d’algunes de les edicions del Poblet de Nadal promogut pel comú d’Andorra la Vella. Del tercer detingut, de 65 anys, les fonts consultades no n’han sabut fixar la connexió exacta amb els altres dos però sí que hauria estat vinculat a una empresa de tecnologia d’àudio establerta a Escaldes i amb una firma d’implants protèsiques radicada a Tolosa.

Recobrada la llibertat, però amb la investigació encara oberta, judicialitzada i sota secret, caldrà veure com evoluciona. I caldrà comprovar si l’activitat comercial en pisos de l’avinguda Joan Martí d’Encamp es manté. El que està clar és que la domiciliació de noves societats permetia justificar una necessitat de permisos de treball. Les empreses, presumptament, necessitaven personal. I amb els papers en regla en l’entorn europeu ja era més fàcil moure’s pel continent. I així, consideren els investigadors, en part s’introduïa immigració a Occident. És probable que el suflé econòmic que ha viscut sobre el paper el cèntric vial encampadà es desinfli com quan es punxa una bombolla.

Comentaris

Trending