Tres detinguts vinculats a una gestoria d’Encamp en una operació contra el tràfic il·legal de treballadors

La investigació fa temps que dura i ha esclatat amb escorcolls a l’establiment i els arrestos de residents francesos que se sospita que formarien part d’una xarxa que introduïa xinesos a França

La gestoria implicat en el cas està situada a la cèntrica avinguda Joan Martí d\'Encamp.
La gestoria implicat en el cas està situada a la cèntrica avinguda Joan Martí d\'Encamp.
La policia ha detingut les darreres hores tres persones en el marc d’una operació judicialitzada contra el tràfic il·legal de treballadors. Els tres arrestats tenen vinculació directa amb una gestoria encampadana que seria l’epicentre de la investigació dirigida per la batlle Canòlic Mingorance i que forma part d’un operatiu d’un abast molt més gran, internacional, que intenta combatre, a França, contra la immigració il·legal i les falses empreses xineses. 

Entre altres coses, des del centre de negocis encampadà, situat a la cèntrica avinguda Joan Martí, es reclutaven ciutadans xinesos per dotar-los dels corresponents papers i, una vegada ja en l’entorn europeu, eren enviats cap a França introduint-los en el mercat clandestí de treball o oferint-los llocs de feina molt poc qualificats en restaurants o empreses de repartiment d’aliments. O sia, feines molt diferents a aquelles que se’ls havia promès que tindrien si venien a Occident.

La instrucció dirigida per la batlle Mingorance resta oberta i caldrà veure si la documentació comissada en un local de l’avinguda Joan Martí encampadana revela nous detalls

Des d’Encamp, segons fonts properes a una investigació que fa temps que es va iniciar i encara continua oberta, l’activitat principal era la de crear societats per donar una aparença de versemblança al moviment de persones, a les quals se’ls aconseguia els papers necessaris per poder treballar. Per als tràmits burocràtics, suposadament, la gestoria cobrava, suposadament, un bon muntant a les persones que pretenien establir-se a Europa. I que tenien a Andorra, aparentment, només la seva porta d’entrada. O una de les portes.

Perquè la trama en què quedaria emmarcada l’activitat de la gestoria encampadana seria molt més gran i centralitzada a França, a tocar de París. Fa molts temps que la policia francesa de fronteres i la divisió especialitzada en el combat de treball i immigració il·legals (Ocriest) lluita contra les màfies xineses. I en una de les operacions dutes a terme a l’Estat veí es va descobrir que molts dels treballadors ‘enredats’ havien aconseguit la seva primera feina a Europa al Principat. D’aquí que se sol·licités la cooperació judicial andorrana.

Una comitiva encapçalada per la batlle Mingorance i integrada per membres de la fiscalia i diversos agents de policia de l’àrea d’investigació van estar escorcollant la gestoria durant tot el matí de dimarts, tot cercant, especialment, documentació que acredités l’arribada dels treballadors i, també, la creació de tot l’entramat societari que havia de servir per justificar la necessitat de personal i, alhora, ‘despistar’ l’administració. Els detinguts, tres almenys segons les fonts encara que en restar oberta l’operació no es descarta que n’hi hagi més, serien, almenys en un parell de casos, responsables de la gestoria. Es tractaria de residents francesos.

El centre de negoci implicat en l’afer es va constituir el 2014 i està especialitzat en crear societats; els seus responsables cada cop feien ostentació d’un poder adquisitiu més alt 

La gestoria implicada en els fets, i formalment administrada en solitari per un únic ciutadà francès, es va constituir formalment el 2014, encara que els seus promotors expliquen que fa anys que estan instal·lats al Principat. La seva principal vàlua seria la creació de societats. I, efectivament, segons diverses fonts, a això es dedicaven. Els darrers temps cada vegada amb més força i els seus responsables fent gala cada cop d’un poder adquisitiu més elevat, conduint cotxes de gama alta o agafant les regnes de diversos locals.

El centre de negoci, que així també es denomina a ella mateixa l’empresa, també havia assumit en els darrers temps diversos clients locals. Seria una manera d’esdevenir una pantalla per, per darrere, poder dur a terme les activitats que realment els ‘interessava’ i els generava alts rendiments econòmics. La gestoria assegura oferir serveis personalitzats i dur a terme “tots els procediments administratius i socials amb el Govern andorrà i qualsevol altre organisme públic o privat” per posar en marxa la societat escaient i fer-ne l’acompanyament posterior.

Els tres detinguts han estat acusats d’un delicte contra els treballadors. Molt probablement, l’acusació es concretarà en imputar als arrestats un delicte de tràfic de persones per a la seva explotació laboral, amb la qual cosa s’arrisquen a penes de presó que poden anar de dos a cinc anys i multes que poden arribar a 180.000 euros. El fet, sempre presumpte, que els detinguts operessin formant part d’una xarxa, ja no a nivell local, que també, si no que, a més a més, d’abast internacional encara agreuja més la situació.

Comentaris

Trending