Tímida reactivació de la cultura més popular

Moltes associacions es mantindran parades durant l’estiu, esperant al setembre per a unes millors condicions per actuar

Les associacions culturals més tradicionals d’Andorra sembla que no acaben d’arrancar del tot. Recuperar-se d’un any d’aturada, tornar als assajos amb totes les mesures de seguretat, la impossibilitat de reunir tanta gent en un mateix espai i tota mena d’arguments més són suficients per entendre que la cultura es reanima, però d’una manera molt més tímida i progressiva.

Per una banda, estan aquelles associacions que, de moment, no recuperaran la seva activitat normal aquest estiu. La Coral Rocafort i els castellers es veuen obligats a mantenir aquesta aturada que va començar l’any passat i que, per a ells, encara dura. “És una activitat amb massa contacte físic i és totalment impossible mantenir les mesures de seguretat”, assegura Juli Peña, dels castellers. Per a la coral, el més complicat és assajar i reunir als seus components, “cantar amb la mascareta és molt complicat”, indica la seva presidenta, Anna Lluch.

Per sort, altres podran començar a recuperar una mica la seva activitat, d’una manera més estranya i diferent, però que els ajudarà a reactivar el ritme. Els fallaires encara no han decidit exactament com faran la seva gran festivitat el dia 23. A Andorra la Vella es planteja la possibilitat de dividir en tres els punts on es farà, per evitar les aglomeracions de gent. A Sant Julià esperen poder fer el recorregut habitual, però si no pot ser, tenen diverses alternatives, com fer dos recorreguts diferents. “El més important es poder rodar el foc, encara que sigui així”, ha afirmat Albert Roig.

L’Esbart Laurèdia, tradicionalment feia la seva Mostra a Nadal, però aquest any ha sigut impossible. Per aquest motiu, han decidit fer conjuntament l’espectacle de final de curs i aquesta Mostra. Per poder fer-ho d’una manera més segura, a més de dividir els nens que participaran en diferents grups, ho faran a l’exterior. Concretament, a la plaça de la Germandat. “Ha sigut un curs molt complicat, però els més petits ja tenen moltes ganes d’actuar i nosaltres també”, indica Jaume Torra, “continuarem fent balls tradicionals, però hem hagut de buscar les alternatives perquè fossin individuals i no per parella, com és més habitual”.

Cartell de la Mostra de l'Esbart Laurèdia
Cartell de la Mostra de l'Esbart Laurèdia

 

Comentaris

Trending