Temporers a la corda fluixa

A Andorra ja hi ha un bon nombre de persones que han vingut amb contractes aparaulats que ara no es formalitzen i veuen com es queden sense recursos i, en alguns casos, amb risc de quedar com a il·legals

L’ajornament, de moment fins al gener, de l’obertura de les estacions d’esquí ha provocat, de retruc, un allargament de l’aturada de les contractacions de temporers que ja es va registrar al novembre. I això ha deixat a molts d’aquests treballadors en una situació delicada. Havien arribat al país amb una promesa de feina i la perspectiva de començar a cobrar diners al desembre. Ara alguns es troben en serioses dificultats, perquè han esgotat estalvis i no saben si podran resistir fins al teòric inici de la temporada d’hivern.

Així ho han explicat alguns d’ells a Altaveu. És el cas d’una temporera argentina que, comenta, “tenia aparaulat amb el meu cap que se’m faria contracte a l’hivern”. Per això, va marxar durant l’estiu i, un cop superat els tres mesos preceptius fora del Principat, hi va tornar. L’expectativa era, evidentment, esperar fins a poder començar a treballar amb l’inici de la campanya. Tot, però, s’ha trastocat.

“Som molts els que estem en una situació similar. Hem arriscat per treballar aquesta temporada i ara estem desemparats i sense plata”, alerta una de les temporeres afectades

“Tenia torn el dia 16 a Immigració per fer els tràmits, però ja ens han passat un correu on ens indiquen que se suspenen totes les contractacions fins a nou avís”. I lamenta que aquest “nou avís” és molt indeterminat, tot i que es parli de gener. I aquesta situació arriba després d’haver gastat més de 3.000 euros entre allotjament, menjar o el bitllet d’avió de tornada que calia tenir per poder aconseguir el permís de treball. I, ara, “em quedo sense diners quan comptava a tenir ja feina”.

En el seu cas, a més, una altra amenaça penja sobre ella: en pocs dies es complirà el límit de tres mesos en què es pot estar al país sense permís de residència. Per tant, sense opció de signar el contracte promès quedarà com a il·legal. I sense alternativa on anar. “Ens hem gastat tot i l’únic que tinc és un bitllet de tornada pel maig”, apunta.

També adverteix que el seu cas no és pas l’únic. Al contrari. “Som molts els que estem en una situació similar. Hem arriscat per treballar aquesta temporada i ara estem desemparats i sense plata”, afirma, tot lamentant que “ens van fer comprar un passatge d’avió que, avui, no ens serveix”.

Un altre dels temporers que es troba en aquesta situació posa en relleu que “el problema és la falta d’informació precisa que afecta tant les empreses com els treballadors comunitaris i extracomunitaris”. Alerta que “les dates es van posposant i això va cada cop siguin més escassos els recursos per viure dia a dia: alimentació o el pagament d’uns lloguers que estan molt alts”. En el seu cas també posa en relleu el problema que suposa per a moltes persones tenir un bitllet de retorn que, ara, si decidissin canviar la data per poder viatjar ja, els suposa un sobrecost important.

La incertesa feia dies que es vivia, després de les mesures restrictives aplicades a Catalunya i França. L’esperança estava posada en recuperar una certa normalitat aquest desembre; si més no, abans de Nadal. Ara, tret de canvi radical, tot apunta que hauran d’esperar fins al gener per poder formalitzar una feina. Alguns, però, no tenen gens clar que puguin resistir tant.

Etiquetes

Comentaris (19)

Trending