“Si hagués vingut, s’ho haguera estalviat”

La declaració d’un testimoni absent en el seu dia en un judici a un fill i la seva mare acusats de traficar amb droga, prèvia detenció i ordenança penal per incomplir l’obligació de comparèixer, no varia substancialment les posicions de les parts

El Tribunal de Corts ha pogut, per fi, deixar vist per a sentència el judici contra un jove i la seva mare acusats de traficar amb cocaïna. Ho ha fet després d’escoltar el testimoni, que tan defensa com fiscalia consideraven clau, d’un home, consumidor habitual. En el seu dia, no es va presentar a la vista i, aquest dimecres, se l’ha detingut per garantir la seva presència. L’ensurt ha funcionat i ha declarat, tot i que, finalment, tampoc es pot dir que hagi variat gaire el pensament de les dues parts.

Ara fa unes setmanes, la vista va quedar enllestida pendent, tot just, d’aquesta declaració. Es jutjava un home i la seva mare, detinguts ara fa disset mesos per la policia en el marc d’una operació antidroga. Al pis on vivien tots dos es va trobar una considerable quantitat de cocaïna així com elements habituals en el tràfic de substàncies estupefaents, com ara dues bàscules de precisió. Tots dos, però, van coincidir a assenyalar que l’autèntica responsable d’aquesta conducta il·lícita era la seva germana, expulsada per ordre administrativa del país, però que havia viscut amb ells a l’immoble.

Per això, una de les claus del judici era demostrar que no només la noia feia de camella. I, en aquest punt, eren essencials els clients. Els qui havien comprat droga. Un d’ells sí que va declara. L’altre, en ser cridat, no hi era a la seu de la justícia. Havia estat, això sí, degudament citat, però no es va presentar. I tant la fiscalia com la defensa van apuntar als magistrats que era un testimoni que volien escoltar. Decisió? Suspendre la vista fins a poder-lo localitzar.

Cotxes policials avant la Seu de la Justícia.

Relacionat

Detingut un ‘habitual’ dels estupefaents per no presentar-se a declarar com a testimoni en un judici

Es va fixar, justament, per aquest dimecres. Just quan el testimoni en qüestió, habitual consumidor de substàncies estupefaents, havia de presentar-se a l’edifici en el marc del seguiment que se li fa per una altra causa. I, tal com s’havia previst, aquest matí l’home hi ha anat. I ha estat detingut.

De fet, tal com s’ha explicat a la vista, no només se l’ha retingut. A la vegada se li ha processat de forma ràpida, via ordenança penal, per un delicte menor. En aquest cas, per no respondre a una citació a un judici amb presos, fet que ja havia advertit fa uns dies el president del Tribunal de Corts. Amb aquesta clara advertència, l’home ha tingut clar que havia de comparèixer al judici. I ja se l’ha pogut veure en els minuts previs a la vista.

Abans d’iniciar la declaració, el magistrat no s’ha estat d’amonestar-lo també. “Si hagués vingut, s’ho haguera estalviat”, ha comentat amb relació a l’ordenança penal. També li ha recordat de forma vehement que tenia l’obligació de “dir la veritat”. Un cop finalitzades les preguntes, també li ha volgut “donar les gràcies per venir, malgrat que hagi estat condicionat”. L’home ha volgut explicar que, el dia del primer judici, “estava treballant a França i em va passar per alt”.

Tot sigui dit, les seves paraules tampoc es pot dir que hagin canviat gaire les postures ni de fiscalia ni defensa. Ha explicat que normalment contactava per comprar droga amb la germana del processat, tot i que sí que ha admès que, almenys en un parell d’ocasions, qui li havia acabat donant la cocaïna era ell. A la mare, aquí ha estat clar, ni la coneixia.

La droga i altres objectes, inclòs diners, comissats en els escorcolls.

Relacionat

Una mare i un fill acusats de vendre droga asseguren que qui traficava era la germana

Un cop finalitzada la declaració, la fiscalia s’ha refermat en el que ja preveia demanar. Entenia que no hi pot haver cap dubte que tant la mare com el fill eren elements claus d’un punt de subministrament de cocaïna. En el seu dia, al pis es va robar una quantitat important de droga: fins a seixanta grams en diferents embolcalls a més d’un tros de pasta d’aquesta substància.

Justament, el fet que durant la intervenció de la policia la dona intentés recuperar en fins a tres ocasions una bossa on després es va trobar part del material evidenciava que estava involucrada. “Sabia perfectament el que estava passant a casa seva. Potser no la portava en mà, però no pot dir que no hi participés”, ha manifestat. Sobre el processat, també ha desgranat diversos motius que apuntaven també a la seva culpabilitat, com ara que tingués a la seva cartera la clau de la caixa forta on es va trobar diners, les bàscules de precisió i, també, més paquetets de droga. Per a tots dos, el ministeri públic demana una pena de sis anys de presó, a banda d’una multa de 40.000 euros.

La defensa, en canvi, ha demanat directament l’absolució de la dona. Entén que “no consta cap persona que sigui que li ha venut droga” i que “ser a un lloc no la converteix en autora d’un delicte”. Pel que fa al fill, ha admès que va cedir cocaïna en “comptades ocasions” i, per això, ha reclamat que la pena no fos per tràfic en gran quantitat, com exigeix el fiscal. “Té una participació mínima”, ha comentat i, per això, considera que tot just se l’hauria de condemnar per les petites cessions efectuades. Així, ha sol·licitat que tot just se’l condemni als disset mesos que ja porta, juntament amb la seva mare, a la Comella.

Comentaris

Trending