Retrobament (i calçots) a la plaça del Poble

La tradicional calçotada popular ha repartit 600 racions entre els assistents després de dos anys d’aturada a causa de la pandèmia de la Covid-19

La darrera vegada que la plaça del Poble es va omplir de fum i d’olor a calçots va ser al març del 2020. Dos anys després les ganes per recollir una ració ha fet que les cues siguin multitudinàries i que, fins i tot, alguna persona s’hagi quedat sense tiquet per poder provar els calçots que han preparat els membres de la Societat Agrícola i Secció de Crèdit de Valls, amb la col·laboració dels Escudellaires d’Andorra la Vella. La germanor i el retrobament s’ha deixat notar en els ànims aquest diumenge que, per sort i per acompanyar, ha estat assolellat.

El bon temps ha estat un dels punts que el cònsol major de la parròquia, David Astrié, ha destacat primer com a punt positiu d’aquesta tornada dels calçots a la plaça del Poble. Ha rectificat ràpidament, però, i ha destacat que la presència de les autoritats i de la gent de Valls era el primer a remarcar. Després, “que recuperem aquesta tradició, que fa dos anys que no celebràvem”. De fet, des del 2020, tot just abans de l’esclat de la pandèmia de la Covid-19, va ser el darrer any que es va poder reunir la gent per aquest motiu.

Han estat fins a 600 racions les que s’han començat a repartir des de la una del migdia, però des de ben abans la gent ha fet cua per poder-les recollir. També ha estat qui ha actuat en equip, reservant una de les taules que s’ha disposat al mig de la plaça del Poble per poder menjar mentre un altre enviat feia l’espera. “Aquestes coses sempre fan il·lusió i ja era hora que poguéssim tornar-nos a trobar”, ha apuntat Astrié. Perquè aquesta calçotada ha estat una mica l’excusa per recuperar una tradició i, també, per trobar-se amb coneguts i amics.

Entre ells, les persones de Valls que han acudit per fer-se’n càrrec dels calçots al foc, que han començat a preparar des de ben aviat. L’any passat es va celebrar el cinquanta aniversari de l’agermanament entre les dues poblacions, “des d’aquest moment gairebé no ens havíem vist”, ha puntualitzat Astrié, “i avui podem recuperar aquest lligam fort que tenim”. La calçotada ha estat una manera de “perpetrar aquesta tradició”. L’any vinent serà el torn dels escudellaires d’Andorra la Vella d’acudir a Valls per elaborar l’escudella.

L’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha destacat que és “un honor poder tornar a venir a Andorra”. L’agermanament, ha explicat, s’ha reforçat els darrers vuit anys i “poder portar aquí de nou la festa gastronòmica de Valls de quilòmetre zero per nosaltres és molt important”. La logística per poder preparar les racions ha anat a càrrec de la Societat Agrícola, i requereix cura i molts coneixements perquè surti bé.

Així, fins a 600 persones han gaudit aquest diumenge de 10 calçots cadascú (se n’han preparat 6.000), acompanyat de la terrina de salsa romesco, botifarra apta per tothom, una llesca de pa i, de regal, un pitet commemoratiu. Ben necessari ha estat perquè les autoritats, entre ells el cap de Govern, Xavier Espot, no s’embrutessin la roba que, possiblement, era massa seriosa per a l’ocasió. Malgrat això, no han perdut oportunitat de provar els calçots, embrutant-se les mans perquè, com ha remarcat Farré, s’han de menjar sense guants. “El que és més bonic que a un restaurant és que avui gaudirem en família”, ha puntualitzat l’alcaldessa.

WhatsApp Image 2023 03 05 at 13.42.15 (1)
Les autoritats menjant calçots

 

Comentaris (2)

Trending