Reconeixement als Jocs Olímpics que han “unit el país a través de l’esport”

El Govern ha reunit els participants de la darrera convocatòria a Pequín, així com al comitè olímpic, per tal d’agrair la seva actuació i la posició en què ha quedat Andorra al panorama mundial

“Amb el vostre esforç, el vostre treball i la vostra participació ens heu unit a través de l’esport i ens heu il·lusionat amb les marques assolides”. Així començava el discurs de reconeixement que ha pronunciat la ministra de Cultura i Esport, Sílvia Riva. Ho ha fet a peu de pista, amb els cinc andorrans que van representar al país als Jocs Olímpics de Pequín el passat mes de febrer. El cap de Govern, Xavier Espot, ha destacat que ha sigut “una fita històrica” aquella que han aconseguit Joan Verdú, Irineu Esteve, Cande Moreno, Carola Vila i Maeva Estevez. 

Espot ha volgut, principalment, reconèixer l’esforç i les conseqüències que té ser esportistes d’alt nivell. “Són moltes hores d’entrenament i d’estudi, i poques d’oci i de diversió”, ha puntualitzat, “vosaltres heu escollit aquest camí i aquesta manera de viure, que no només implica renúncies, sinó també òbviament un alt grau de maduresa per afrontar en l’àmbit de la competició”. El fruit d’aquesta dedicació ha estat, segons Riva, que “tots ells, en la seva modalitat, han sabut representar i deixar ben alt el llistó d’Andorra, i això ha creat una sinergia de país”.

Aquests bons resultats, que han deixat de ser individuals i passen a ser de tots, fins i tot d’aquells que no han gaudit mai de l’esquí, han fet evidenciar, segons Riva, “que l’aposta per un canvi de model esportiu ha estat un encert”. Fa 13 anys d’aquesta remodelació, i la ministra ha volgut destacar que és una constatació, “que el país està immers en l’esport de neu, que és un bon canvi que necessitàvem un temps mig-llarg per veure resultats, i que ells hagin disposat d’aquest temps de formació adaptat a la pràctica esportiva, que al final culmina amb uns resultats, i que penso que és un triomf coral”.

Tots ells han rebut reconeixement. Des del Comitè Olímpic, Jaume Martí ha destacat que “us recordarem molt”, i ha donat el seu moment de glòria a tècnics i pares, “que també tenen la seva importància dintre de la preparació dels atletes”. Però, sobretot, el gran protagonista ha estat Joan Verdú. Després d’una novena posició i d’una Copa d’Europa, no era d’estranyar que tingués un lloc privilegiat a tots els discursos que s’han pronunciat. El cap de Govern l’ha posat d’exemple del que és “caure, però aixecar-se tantes vegades com faci falta”. Riva ha assegurat que “ha posat el llistó molt alt”, deixant els objectius per als pròxims jocs en aconseguir un diploma olímpic.

Verdú ha volgut destacar que s’hagi reconegut l’esforç “de molts anys i no únicament un resultat puntual”

L’al·ludit s’ha mostrat molt orgullós de l’aconseguit, tant per ell, com pels companys. “Ha estat molt emotiu, totes les paraules que ens han dirigit, molt content amb la tornada i la rebuda que he tingut”, afirmava Verdú. Sobretot, ha volgut destacar que s’hagi reconegut l’esforç “de molts anys i no únicament un resultat puntual”. El seu pròxim objectiu, que enfronta amb molta motivació pel que queda de temporada, li queden dues copes del món per a les quals “estic preparat”, i després les finals a Andorra, “que em fan molta il·lusió”.

Per la seva banda, Maeva Estevez, després de la caiguda que va sofrir durant els jocs, i que li van impedir continuar, assegura que encara no està recuperada del tot. “Està anant més a poc a poc del que pensava, tinc el menisc tocat i estic amb un molt bon equip, treballant molt per veure si diumenge podem marxar a la Copa del Món”, ha explicat. La Carola Vila ha assegurat que el que li queda, ho enfronta amb moltes ganes, “perquè en els jocs no he pogut demostrar tot el que m’hauria agradat, i m’he quedat amb les ganes a dintre”.

La Cande Moreno, després dels jocs s’ha notat cansada i no tant al 100% com esperava, “als entrenaments ja em notava cansada, i aquestes carreres són molt exigents”. Ara es troba a casa, descansant una mica, per tal d’enfrontar el que queda de temporada amb ànim i recuperada. L’Irineu Esteve, després d’una molt bona actuació als jocs, es troba amb forces per una recta final que se li presenta incerta pel que fa al calendari.

Etiquetes

Comentaris

Trending