Uns preus per desincentivar l’esquiador espanyol (i alguna cosa més)?

L’incident amb Mar Flores, sumat a les múltiples maniobres detectades o almenys descobertes en relació amb la venda o revenda de forfets de Grandvalira haurien portat a duplicar la tarifa davant una forta indignació

La decisió de Grandvalira, comunicada un dia per l’altre, i encara gràcies, de duplicar el preu del forfet de dia ha causat una forta indignació. De fet, les xarxes socials van plenes de crítiques, per dir-ho suau, al domini de les valls d’Orient. Però la intenció, almenys a priori segons diverses fonts, és desincentivar la vinguda de turistes espanyols amb l’esquí com a única reclam. Amb tot, l’ombra de l’incident patit amb la ‘influencer’ i ex-model Mar Flores és molt allargada, tot deixant clar que una cosa és el que es fa i una altra el que es diu o es vol fer creure.

El mal temps que ha fet aquest dissabte ha fet davallar molt l’afluència d’esquiadors als sectors de Grandvalira que estan oberts. Els espais d’aparcament no s’han omplert ni de bon tros tant com en altres caps de setmana. El que també sembla evident, però, és que hi ha un bon nombre d’esquiadors que fan estada en allotjaments turístics, per exemple, del Tarter, i que arriben a peu a les pistes des d’aquests allotjaments. No els cal haver de fer gaire més moviment.

S’havien detectat hotels, establiments de diversa naturalesa -allotjaments, botigues de venda de material d’esquí- que amb l’excusa d’assegurar als visitants que l’estació no venia passis, els facilitaven ells però amb un suplement cada vegada més important

A Grandvalira, des d’aquest dissabte el preu adult i júnior del passi diari ha ascendit de 20 euros fins als 42. En el cas dels infants el preu del forfet s’ha situat en 30 euros. Mentrestant, a Ordino Arcalís el passi tindrà un cost de 25 euros i 20 euros, respectivament. Fonts oficials del domini van explicar aquest divendres en transcendir l’increment tan notable de preus que “portem molt de temps amb un preu per sota de mercat i ha arribat el moment en que l'hem d'adequar al domini que oferim, les pistes i les instal·lacions que tenim obertes, però igualment continuem amb un preu reduït”.

Certament, també s’admetia que “l'augment de preu minimitzarà la revenda”. I aquesta és una part més que clara del que ha motivat la decisió. La situació començava a ser d’escàndol i, al seu torn, fomentava l’arribada de turisme. Que vinguin turistes, evidentment, és prou bo. Fins que els veïns, els països veïns, que suposadament han fet altres concessions, se n’assabenten obertament i sense dubte possible i, com a mínim, s’enfaden. Més encara si es diu blanc i es fa negre com hauria passat en aquest cas.

Es parteix de la base que la majoria d’esquiadors del país ja gaudien del forfet de temporada, amb la qual cosa l’increment tarifari no seria un problema major. En canvi, en relació amb els turistes, segons les fonts consultades, la picaresca s’havia professionalitzat cada vegada més. Ja no només amb gent del país que adquiria passis per revendre’ls, sinó perquè s’havien detectat hotels, establiments de diversa naturalesa -allotjaments, botigues de venda de material d’esquí- que amb l’excusa d’assegurar als visitants que l’estació no venia passis, els facilitaven ells però amb un suplement cada vegada més important.

La zona dels Espiolets, al sector Soldeu de Grandvalira.

Relacionat

El ‘forfet Covid’ de Grandvalira passa de sobte de 20 a 42 euros

I tot plegat sense oblidar que si mai algú reclama perquè a causa de la pandèmia no ha pogut gaudir de les esquiades que hauria volgut i reclama, si és que al seu dia va adquirir per exemple el passi de tota la temporada, que se li faci un abonament, no és el mateix fer-ho partint de la base d’un forfet de 20 euros que fer-ho des d’un que costi 42 euros. I això tenint en compte que en una temporada normal, ara el passi de dia de Grandvalira se situaria al tomb dels 52 euros.

 

Comentaris (8)

Trending