Un préstec que surt molt car

El Tribunal de Corts jutja un home que per aconseguir diners amb unes condicions draconianes -75% d’interès- va donar com a garantia la carta groga i un document de venda d’un cotxe que era pas seu

Si necessita diners, compta a qui li demana. I, sobretot, amb el que li deixa en garantia. Sobretot, si no és seu. Ho ha pogut comprovar a la perfecció un home a qui demanar diners i, sobretot, fer servir una cosa que no era seva com a prova que els tornaria, l’ha acabat portant a la banqueta dels acusats. En concret, per aconseguir-lo va donar en penyora la carta groga d’un cotxe que no era pas seu... i el prestador, poc recomanable per cert, va aprofitar per canviar de nom el vehicle.

Tot va tenir lloc el desembre del 2018. El processat necessitava diners. I va trobar una persona que els hi oferia. Això sí, amb unes condicions draconianes, com va posar en rellu durant la vista el mateix president del tribunal. No només li hauria de tornar els 4.000 euros deixats, sinó 3.000 més en concepte d’interessos. Per deixar-ho clar: el préstec tenia un interès del 75%.

A banda, li va demanar alguna cosa en garantia. I la idea de l’acusat, tot s’ha de dir, no va ser pas la millor de la seva vida -“em vaig equivocar des del primer dia”, va reconèixer mentre declarava-. Un amic li havia deixat el cotxe de la parella per anar a un enterrament a Lleida. I el va fer passar per seu. Al prestador (sense problemes se’l pot titllar d’usurer) li va dir que era seu, li va donar la carta groga i, també, un document fals amb el canvi de nom.

Hi ha dos delictes. Un, d’apropiació indeguda. L’altre, de creació i ús d’un fals document. Per això, ha demanat per a l’acusat una pena de tres anys de presó, condicionals, això sí

Més aviat del que es pensava, va poder tornar els 4.000 euros deixats. Ara bé, el prestador no va tenir pietat. També volia els 3.000 establerts d’interessos. I, per això, no li va voler tornar la carta groga i el document. Al contrari, va optar per fer efectiu el canvi de nom davant Govern. La sorpresa la va tenir l’autèntica propietària quan va demanar un duplicat a tràmits: li van dir que el cotxe ja no estava al seu nom. No van trigar a lligar caps i a entendre què havia passat.

La denúncia presentada davant la policia va acabar, lògicament, amb la detenció i processament de l’home que havia demanat el préstec fent servir un cotxe que no era seu. Per a la fiscalia, els fets són clars. Hi ha dos delictes. Un, d’apropiació indeguda. L’altre, de creació i ús d’un fals document. Per això, ha demanat per a l’acusat una pena de tres anys de presó, condicionals, això sí. Evidentment, també posa en relleu que el tribunal ha d’ordenar que es torni a posar el vehicle a nom de la seva propietària real que, tot s’ha de dir, l’ha tingut sempre a les seves mans, malgrat “no poder sortir del país” en no tenir la carta groga.

La defensa accepta els fets. Això sí, durant la vista no ha desaprofitat l’ocasió per posar en relleu la “mala fe” del prestador. “S’aprofita de la situació de desesperació del meu client, que en cap moment tenia previst alienar el vehicle”, ha indicat. Malgrat tot, discrepa amb la fiscalia en el tipus de delicte que s’hauria comès. Entén que no hi ha pas apropiació indeguda sinó, simplement, furt, a més en forma de contravenció penal. Per tot això, demana que la condemna no sigui superior a tres mesos de presó.

Comentaris

Trending