Prat Gran, gran debat

El comú de Sant Julià aprova una partida de 395.000 euros per impulsar una renovació integral del parc infantil, una despesa que Desperta Laurèdia considera excessiva perquè creu que en aquest espai central de la parròquia s’hi hauria de fer un projecte més ambiciós

No només és l’eix central de l’esbarjo exterior al centre de la parròquia -o ho hauria de ser-, el Prat Gran és també l’eix de debats aferrissats entre majoria i oposició al comú de Sant Julià. Una volta descartat l’espai com a seu de la residència estudiantil -el cònsol Josep Majoral ha assegurat que es va proposar aquell espai sols com una hipòtesi de treball per elaborar un pla de viabilitat econòmica- el futur del Prat Gran continua generant confrontació. Constructiva. El debat ha vingut a tomb de l’aprovació de la dotació pressupostària per renovar de forma integral el parc infantil.

S’hi invertiran 395.000 euros. Inicialment s’havien reservat 300.000 euros. Però s’ha hagut d’anar rascant d’una partida i d’una altra per poder completar el pressupost. És el que té l’encariment dels materials. La majoria comunal hi ha votat a favor. Desperta Laurèdia s’ha abstingut. Una abstenció “paradoxal”. Perquè com ha explicat el conseller de la minoria Rossend Areny, tothom està d’acord que cal millorar el parc infantil. Perquè està molt deteriorat. I fins i tot posa en risc la seguretat.

Majoral ha hagut d’insistir que mai no va ser l’espai un indret real per a la construcció d’una residència estudiantil. La qüestió ha quedat morta i enterrada, però Desperta Laurèdia demana un projecte més ambiciós que un sol parc infantil al Prat Gran perquè sigui una referència de veritat per a l’esbarjo ciutadà al nucli urbà

Areny, per dir-ho d’alguna manera, ha posat tres clams al cel. “Manca de previsió real i justificada” perquè ha calgut “despullar unes partides per dotar-ne unes altres” i “no poden esdevenir una norma els traspassos”. Segon element. “Gairebé 400.000 euros per renovar només el parc infantil és excessiu”. I tercer punt. Per a Desperta Laurèdia el Prat Gran hauria de tenir un projecte més ambiciós. No una residència estudiantil, que quedi clar. “Un projecte de major calat” que servís per dotar la ciutadania d’una zona que esdevingués realment un punt neuràlgic per a la població. Per a l’esbarjo.

Potser, i això ho ha apuntat el també conseller de la minoria Cerni Cairat, la inversió feta a l’espai Rocacorba hauria estat millor dur-la a terme a ‘l’espai Prat Gran’. entre cometes perquè no existeix. Rossend Areny ha recordat que la formació que representa ja va plantejar una proposta que dotava la zona d’aparcament soterrani i d’un equipament superior que permetia varis nivells d’esbarjo.

El que hi haurà, per ara, seran dos nivells de parc. El dels molt petits i el dels no tant petits. Perquè, com ha dit el cònsol Josep Majoral, hi ha diferències “ideològiques” i per molt que Desperta Laurèdia hagi posat sobre la taula el projecte que la formació té per aquell indret, el que es farà, per ara, i seguint, ha recordat el cònsol, el mandat dels escolars de la parròquia expressat en el consell d’infants, serà renovar totalment el parc infantil. Els menuts bé s'ho mereixen, ha deixat clar Majoral. I en això no li han tret pas la raó els representants de Desperta Laurèdia. Els jocs que es treguin del Prat Gran i siguin reaprofitables aniran a la zona del berenador de Bixessarri.

IMG 9882
Un infant gronxant-se (a l'esquerra) aquest migdia.

Per la resta, les dues zones esmentades i aprofitar els talussos actuals per fer-hi uns tobogans (a imatge i semblança dels de Terra Bogada). I res de residència estudiantil. Perquè, ha insistit el cònsol, mai va ser una objectiu construir allí l’equipament respecte del qual, diversos privats, ha explicat el mandatari comunal lauredià, ara han expressat l’interès en tirar endavant en espais privats. Areny i Cairat han celebrat l’interès sorgit. Però han desconfiat de les intencions inicials de la majoria. Per sort, ara queda clar que el Prat Gran ‘no es toca’. Ni tan sols de la manera que pretendria Desperta Laurèdia.

ESPAI ROCACORBA

El que sí que es toca són els preus. En certa manera. Perquè un altre dels punts que s’ha tractat en la sessió de consell que Sant Julià ha celebrat aquest matí ha estat el d’incrementar en un 18,46% el pressupost inicialment invertit (1.079.545 euros) a la plaça denominada ‘Espai Rocacorba’. Gairebé 200.000 euros més. Cairat, Cerni, ha lamentat que encara s’hagin hagut de destinar més diners per a un projecte al qual la minoria s’oposa obertament.

En efecte, el conseller de la minoria ha afirmat que per “resoldre la inundabilitat i l’accessibilitat” a la zona de les Arades “no calia construir aquesta plaça”. I, menys encara, fer-la amb sobrecost quan, ha recordat Cairat, el cònsol va assegurar que no n’hi hauria. I aquí s’ha encetat un altre petit debat. Perquè Majoral ha refutat que l’increment d’inversió es pugui considerar un sobrecost. El cònsol ha reconegut que seguint les directrius dels tècnics va afirmar que no hi hauria un increment de preu dels materials. Però aquest migdia ha reconegut sense embuts que finalment aquest augment sí que hi ha estat.

Però no pas del gairebé 19% que és el percentatge total que haurà d’abonar de més sinó 4 d’aquests punts percentuals. La resta és obra de més que s’ha realitzat, ha explicat Majoral, perquè s’ha implementat un enllumenat i una part de voravia, a l’avinguda Francesc Cairat pròpiament dita, que inicialment no es preveia. I sí, el formigó i l’acer s’ha encarit i això ha fet que les bigues de la plaça hagin sortit més cares. La corba dels preus, en aquest cas, apuntava cap amunt. I el debat ha estat gran, però ni de bon tros tant com el del prat. El del Prat Gran, vaja.

Comentaris (6)

Trending