Les persones de Sam Bosque

L’artista ofereix una exposició al Centre d’Art d’Escaldes on es fa un recorregut pels seus trenta anys de carrera a través dels diferents projectes que han marcat les etapes

Abaixar-se de la bastida per fer un repàs dels trenta anys de camí fins allò s’és en l’actualitat com a artista no és feina fàcil. Menys encara ho és deixar que qualsevol ull sigui capaç de veure-ho a simple vista. L’artista Sam Bosque exposarà a les persones, cares i ulls que l’han acompanyat durant la seva carrera al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany (CAEE) durant dos mesos, fins al 13 de maig. Ho fa a la meitat de la seva experiència, del seu moment artístic, “perquè sigui l’embranzida cap endavant i seguir treballant amb nous projectes”.

Amb una cinquantena d’obres que conformen dotze projectes s’ha concentrat tota una carrera artística. Un camí de vida que, com és lògic, ha passat per moltes etapes. “Ha estat tot un repte”, ha explicat Bosque, “però ha ajudat a donar-li coherència al meu recorregut, i m’ha permès qüestionar-me moltes coses”. Es tracta d’una exposició molt íntima, on Bosque arriba al súmmum d’artista, però també es mostra com a persona. Sobretot, fora dels murals que l’han donat a conèixer els darrers anys.

Les persones són el fil conductor d’una exposició que passa per totes les fases artístiques i de descobriment de tècniques. Així, amb el primer projecte, ‘7 retrats i 13 supersticions’ es veu com Bosque va començar la seva carrera fent servir colors molt vius. Son obres de gran format i realistes que es remunten fins trenta anys enrere. El següent pas per la sala ja es dona un salt fins a un color que l’acompanyarà els últims temps: el negre. Amb ‘Descontextualitzats’ es mostren diferents peces que es van fer servir a la ‘Primavera fotogràfica’ de Barcelona. De fet, es van fer passar precisament com a fotografies, jugant amb la predisposició dels assistents a la mostra.

Fer un repàs per l’obra de Bosque té parada obligatòria a la mostra que la va representar a la Biennal de Venècia.  Al CAEE es podrà veure un petit recull d’aquestes imatges que estan en negatiu, com les fotografies que es poden trobar rebuscant als mercats de segona mà. “Son records que la gent ha deixat allà i que ha perdut”, ha apuntat Bosque. Fent servir aplicacions es poden positivar i veure el detall de cada imatge, permetent recuperar aquests records perduts. D’aquesta manera, es continua per diferents projectes fins a arribar a un petit recull sobre l’art urbà, que ha marcat la vida artística de Bosque els darrers anys i que li ha donat més reconeixement.

WhatsApp Image 2023 03 02 at 13.01.46 (3)
 

Arribats a aquest punt, Bosque es planteja cap on vol anar i com vol seguir creant. Assegura que ho vol fer decantant-se més cap al color. “Tinc la necessitat de dir menys coses, o de dir-ne moltes més, amb menys imatges, de simplificar i ser més concís amb el missatge que estic transmetent”, ha assegurat l’artista. Fer aquest balanç també ha ajudat a fer una mica d’autocrítica, que considera imprescindible per tenir una evolució favorable. “No tinc cap projecte concret que digui això no ho hauria d’haver fet mai, o del que vulgui renegar, però sí que amb totes les obres, fins i tot les que estan aquí exposades, trobo allò que jo crec que no deixa de ser instint per superar-te”, ha explicat Bosque.

Al voltant d’aquesta exposició, i com és habitual al CAEE, s’han preparat diverses accions i activitats al llarg d’aquests dos mesos. Així, el dissabte 18 de març s’oferirà el taller ‘Siluetes’, per als infants, a càrrec de l’artista. També es recuperaran les visites nocturnes, el dimarts 28 de març i el dijous 4 de maig, a les 19:00 h i a les 20:30 h. El catàleg es presentarà a la biblioteca el 19 d’abril, i la xerrada ‘La profunditat del negre. Endinsar-se en l’obra de la Sam’, tindrà lloc el 27 d’abril a càrrec de la historiadora de l’art, Ruth Casabella. Finalment, el 29 d’abril es realitzarà un taller de pintura mural intergeneracional.

Comentaris

Trending