Perill, llamp!

La tempesta de la nit de dissabte n'ha provocat molts però només un ha arribat a terraEn els pròxims dies la previsió és que hi hagi més aiguats

La tempesta de la nit de divendres ha deixat 1,4 mm de pluja a la  Borda Vidal, 3,8 al Roc de Sant Pere, i 9,6 a les Salines. El més destacat, però, han estat els llamps tot i que només un ha tocat terra. A les pròximes hores es preveuen més tempestes que seran especialment intenses al sud del país amb molta pluja en poca estona.

Els llamps són molt perillosos. Als Estats Units, per exemple, provoquen una mitjana de 50 morts cada any, més de les causen els huracans o els tornados, tot i que només el 10% de les persones que reben l'impacte d'un llamp acaben morint. Moltes de les morts es deuen al fet que la persona no busca refugi a temps. En cas de veure’s sorprès per una tempesta elèctrica cal desfer-se dels objectes metàl·lics i recordar de no buscar mai refugi sota d’un arbre, sobretot si està aïllat.

En aquest sentit, les estadístiques indiquen que afecten més els homes que les dones amb una diferència de 80 a 20. A Andorra han estat a l'origen de diversos incidents en els darrers anys, l'últim d'ells en un transformador de la Mútua Elèctrica de Sant Julià de Lòria. L'any passat, un llamp va provocar un incendi a prop de la urbanització de la Plana, a Escaldes-Engordany i un altre al canal de les Esclades, a la mateixa parròquia.

El canvi climàtic genera temporades de tempestes cada vegada més llargues amb grans potencials energètics que repercuteixen en una tendència cap a una major activitat electricoatmosfèrica, en general, i de llamps en particular, fins i tot fora de temporades, com és el cas d'aquesta tempesta d'abril, més pròpia dels mesos de juliol o d'agost.

Des de Protecció Civil (protecciócivil.ad) es donen diversos consells en cas de tempestes i de llamps, com ara desconnectar tots els aparells elèctrics i apagar la llar de foc perquè genera corrents d'aire.

Etiquetes

Comentaris

Trending