Parella o no?

Un home i una dona acusats d’agredir-se mútuament asseguren en el judici que només eren amics per evitar la condemna més severa que suposaria tenir una relació sentimental, ja que es consideraria violència domèstica

Ser (parella) o no. Aquesta és la qüestió. La clau del judici celebrat al Tribunal de Corts i on es jutjava un home i una dona que el gener del 2020 van protagonitzar una baralla a l’habitació d’un apartament de Xixerella que havien llogat. Es van agredir mútuament i, per això, la fiscalia entén que hi havia delicte vinculat a violència de gènere. Això comporta una pena agreujada. En canvi, tots dos asseguren que al Principat van venir, simplement, com a amics. Realitat o intent d’esquivar un càstig més dur? Això hauran de dictaminar els magistrats.

Els fets, tot s’ha de dir, van quedar prou clars a la vista. Els dos processats van pujar plegats des de la comarca d’Osona, on vivien, tot i que a dos pobles diferents. L’objectiu: ella volia mirar un telèfon mòbil. Van acabar llogant l’apartament de la població massanenca perquè els sortia a bon preu. I aquella nit, van sortir a sopar i, ho van admetre, vam beure força.

I la dona, a més, també va prendre medicaments perquè pateix un trastorn de personalitat i aquells dies estava especialment “inestable”. Ja a l’apartament, van discutir. I la cosa es va anar de mare. Ell la va agafar del coll i ella li va llançar un got de vidre que li va provocar un trau al cap. El soroll fet en la baralla va provocar que els responsables de l’establiment avisés la policia i aquesta va acabar controlant tots dos.

El dubte clau que hauran de discernir els magistrats és si els dos processats tenien una relació sentimental o només eren amics, fet que determina si hi va haver o no violència domèstica

Tres anys després, els fets han arribat al Tribunal de Corts. En certa forma, els dos acusats no neguen el que va passar. L’home admet la discussió i que va rebre el cop del got i la dona va preferir assegurar que no recordava res, al·legant l’alcohol ingerit i les pastilles que s’havia pres. I on també coincideixen és a l’hora d’assegurar que a Andorra van venir com a amics. Que no eren pas parella. Simplement coneguts que van decidir espontàniament pujar plegats.

Així, durant la vista van posar en relleu que vivien a pobles allunyats (Centelles i Taradell respectivament) i que, des d’aquell gener del 2020 ja no s’han vist més. I que per allotjar-se van escollir l’apartament, justament, perquè hi havia un llit i un sofà i podien dormir separats. La fiscalia, però, entén que no és cert i que ho neguen, bàsicament, perquè la pena pels fets ha de ser més greu si estaven junts, ja que hi hauria l’agreujant de violència domèstica.

Des del ministeri públic es van assenyalar diferents detalls que reforçarien la seva tesi. El primer, el fet que ells mateixos van comentar la seva relació als agents de policia. També que el mòbil de la discussió hauria estat un tema de gelosia i les explicacions que va donar la responsable de l’allotjament de com es va fer la reserva. A la dona, la considera culpable d’un delicte de lesions causes amb objecte perillós, pel qual va sol·licitar una pena de dos anys de presó condicionals. A l’home li demana un mes d’arrest nocturn, tot indicant que va cometre un delicte de maltractament.

Els dos advocats, en canvi, van reclamar penes menors. Primer, perquè en defensar que no eren parelles no hi havia violència domèstica. I també demanaven que es tingués en compte que estaven beguts en el moment dels fets. La lletrada de la dona va reclamar una pena d’un mes i mig condicional per un delicte de lesions doloses, mentre que la de l’home, que accepta el maltractament, reclamava una pena de només 15 dies d’arrest.

Comentaris

Trending