On són les informàtiques?

La jornada de portes obertes al Centre de Formació Professional a Aixovall posa de manifest que encara hi ha estudis amb molta més presència de nois i practicàment nul·la de noies

Comentaris

Més de 300 alumnes de quart curs de Segona Ensenyança dels tres sistemes educatius s’han desplaçat aquest dimarts a Aixovall per tal de conèixer els diferents cursos i branques de formació professional que s’hi ofereixen. Els alumnes han pogut veure de primera mà un total de deu cursos, vuit dels quals a Aixovall, i els dos restants al Centre d’FP de la Massana.

A l'escala que puja al darrer pis del Centre de Formació Professional d'Aixovall hi ha una inscripció a la paret que diu: "En quina por vas descobrir que ets valenta?". En un passadís, una altra frase en una altra paret diu que "no jutjis, entén". Els dos lemes són ben presents quan la comitiva que visita les diferents aules, ministra d'Educació i Ensenyament Superior inclosa, entra a una sala d'informàtica. Gairebé amagada entre una vintena de nois, hi ha una noia. La valenta de la frase a la paret? I serà amb més voluntat d'entendre que de jutjar, Ester Vilarrubla i el director de Formació Professional, Xavier Campuzano la descobreixen en un racó. Just després de parlar amb un parell de nois que diuen estar il·lusionats amb els estudis -"m'agrada més del que esperava" i "tenim molt futur i moltes sortides professionals"- conversen amb ella.

Reconeix que gent del seu entorn va arrufar el nas quan va dir que volia estudiar informàtica però a ella li agradava i va pesar més la vocació que les opinions. Tot i això, un alumne xiuxiueja que "això dels cables i de les connexions no atrau massa a les dones". Vilarrubla reconeix que hi ha diferències entre homes i dones en diverses formacions del centre d'Aixovall. A estètica, perruqueria i sociosanitari la majoria és femenina. Una estudiant explica que és una feina molt vocacional perquè hauran d'atendre persones dependents o en situació de risc. Als nous alumnes els expliquen que han de tenir paciència.

Estudiants del bàtxelor d'Informàtica.

Relacionat

Les referents, claus per a les estudiants d’informàtica

A multilingüe, hi ha més nois que noies. Un alumne diu que els ensenyen a saber desenvolupar-se davant de la gent i a perdre la vergonya. Intervé un altre per detallar les matèries que segueixen. I ho fa de manera impecable rebent la felicitació de la ministra. Aquesta distribució de gènere en els estudis s'atribueix a factors de tipus sociocultural i psicosocial. Des d'edats molt primerenques s'adopten els rols en funció del gènere i que continuen existint clars biaixos de gènere en alguns àmbits de coneixement concrets, amb titulacions molt masculinitzades o feminitzades en funció de la branca d'estudi. El que sembla clar, però és que les professions estaran cada vegada més lligades a les tecnologies, i si les dones no tenen presència en aquest àmbit, estan abocades a una taxa d'atur molt elevat.

Els equips mixtos o aquells en què hi ha un representació equilibrada d'homes i de dones funcionen millor en informàtica

Les empreses busquen dones informàtiques perquè està demostrat que els equips mixtos o aquells en què hi ha un representació equilibrada d'homes i de dones funcionen millor. Tot i això, als Estats Units hi ha hagut una caiguda dramàtica en el nombre de dones que aconsegueixen el títol de grau en informàtica. Les xifres recents de l'associació de recerca d'informàtica Taulbee  indiquen que el nombre va caure recentment per sota del 12%, venint de gairebé un 40% a mitjans de la dècada dels 80..

Una situació similar s'observa a Canadà, on la disminució de dones en la informàtica és evident. Persisteixen molts conceptes erronis sobre la computació i poden desencoratjar a les dones. Un dels majors malentesos amb la informàtica és el 'factor geek'. Es creu que un estudiant d'informàtica ha de passar-se tot el dia treballant davant d'un teclat i ordinador, amb aspecte descuidat i alimentant-se a base de pizzes i llaunes de refresc.

WhatsApp Image 2023 04 12 at 11.40.29

Relacionat

Es busquen futurs referents femenins a les TIC

Durant la jornada de portes obertes a Aixovall, els interessats han conegut els detalls sobre els estudis, han visitat els espais tècnics i han pogut interactuar amb els alumnes, que han guiat les visites per l’espai, i que actualment ja estan cursant les diferents formacions. Les opcions disponibles per al curs vinent inclouen els estudis de suport sociocomunitari, cures auxiliars d’infermeria, tres branques relacionades amb les TIC, estètica i perruqueria,  secretariat multilingüe, i activitats físiques, esportives i de lleure. La informàtica és una de les opcions més sol·licitades encara que algun dels alumnes o de la resta de persones que han visitat el centre aquest dimarts s'hagin preguntat: "On són les informàtiques?".

Comentaris (1)

Trending