Es busquen futurs referents femenins a les TIC

Andorra Telecom organitza una jornada per tal de fomentar i encoratjar a les noies a estudiar formacions relacionades amb la tecnologia, un àmbit que cada cop compta amb menys presència de dones

En un món on es continua lluitant per la igualtat d’oportunitats entre homes i dones hi ha una realitat que continua retrocedint. Les noies no escullen estudis ni vocacions relacionades en la tecnologia. La presència femenina a les TIC és mínima, i cada cop va a menys. Amb l’objectiu de posar el granet de sorra i revertir aquesta tendència, des d’Andorra Telecom s’organitza una jornada per fomentar aquestes eleccions i encoratjar a les joves a escollir aquestes sortides professionals.

Els referents són una figura que cada cop agafa més pes en el moment d’encoratjar a les joves a agafar camins diferents als marcats. El món de la tecnologia i les formacions STEAM (sigles en anglès de ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques) són l’exemple més clar.  En un món laboral que canvia contínuament i que modifica diàriament les professions en aquest sentit, cada cop són menys les dones que compten amb els coneixements per adaptar-se. No existeix cap factor biològic que justifiqui aquesta manca d’interès. Així ho ha explicat la responsable d’RSE d’Andorra Telecom, Inés Martí.

Per tant, ha de ser l’autoselecció, la manca d’interès o, també, la falta de referents. Que no es tinguin suficients dones que hagin aplanat el camí abans que arribin les noves generacions i que puguin servir d’exemple. Que demostren que el món tecnològic també és femení. Aquest és el repte que s’ha proposat Andorra Telecom per a la jornada ‘Lideratge femení al sector de les TIC’, que tindrà lloc el 27 d’abril, que les Nacions Unides van assenyalar com a Dia de les Noies a les TIC.

La parapública és un exemple d’aquesta manca de presència de dones en el sector tecnològic. Andorra Telecom té actualment 53 enginyers i vuit enginyeres. Martí ha explicat que “ens arriben molts pocs currículums de dones, som el prototip d’empresa que està patint aquesta falta de vocació”. I per aquest motiu s’ha convocat la jornada, on s’espera que es pugui donar visibilitat al sector entre les més joves i, sobretot, donar importància a la presència femenina a les TIC, “volem generar debat”.

La jornada estarà oberta a tota la població i començarà a les 11:00h, però s’ha tancat l’assistència de totes les alumnes dels cursos equivalents a 3r i 4t d’ESO de gran part dels centres educatius del país. A més a més, es compta amb la col·laboració de l’Institut Andorrà de la Dona per tal de fer difusió de l’esdeveniment. El plat fort d’aquesta convocatòria serà el missatge en primera persona de dues dones que formen part del sector de les TIC. D’una banda, Elisenda Bou Balust, que és especialista en intel·ligència artificial i sistemes d’aprenentatge autònom. Ha treballat amb entitats i empreses força reconegudes com el MIT o la NASA, a més de ser un referent mundial en l’àmbit de la ciència i la tecnologia. De l’altra, acudirà la urgellenca Marta Bertran, que el 2021 va obtenir el premi DonaTIC de la Generalitat de Catalunya, en la categoria Estudiant Universitària, a més de comptar amb diversos estudis en aquest sector.

Amb uns missatges que Martí assegura que són “potents” es busca incidir en les decisions futures de les joves que assisteixin. Sobretot, revertir dades com que únicament un 30% de les dones trien graus universitaris en l’àmbit científic; que únicament el 12,9% dels estudiants d’informàtica són dones, o el 28,5% de les carreres relacionades en l’enginyeria.

Comentaris

Trending