Objectiu 15% (d’eventuals)

El sindicat de docents celebra una plàcida assemblea ordinària esperant com evolucionen els múltiples fronts que hi ha oberts però que la proximitat de les eleccions manté força encallats

Malgrat que el diàleg amb el ministeri d’Educació és molt fluid, la proximitat de les eleccions generals es nota. Hi ha molts fronts oberts en el món educatiu -i en la funció pública en general- però també hi ha molts aspectes que es dilaten o estan encallats, directament. Millor no tocar res. Ho constaten els màxims responsables del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP), que aquest dimecres ha celebrat una plàcida assemblea general ordinària. Reduir la xifra de treballadors eventuals continua sent un dels reptes. Que hi hagi una bossa d’un 15%. Però no més. Sempre amb un marge per a la flexibilitat, és clar.

Poc menys de mig centenar d’afiliats al sindicat -menys d’un 10%- han acudit a la reunió celebrada al vestíbul del complex del Prat del Roure, a Escaldes. La junta liderada per Marisa Santos -secretària general- i Carla Guinot -secretària d’organització- ha celebrat poder tornar a fer una trobada presencial. L’assemblea ha transcendit amb més celeritat fins i tot de l’esperada i els afiliats han celebrat els múltiples contactes realitzats per la junta, tot i que hi ha moltes qüestions sobre la taula i molts serrells per tancar.

Una de les qüestions que han exposat als afiliats, segons que ha explicat Guinot, ha estat els contactes amb els grups parlamentaris per tal de modificar la Llei del cos de l’educació amb l’objectiu de possibilitar que els interins de llarga durada -aproximadament sobre els deu anys- puguin concórrer als concursos interns. Segons la secretària d’organització del SEP, tenen el compromís de totes les formacions amb representació al Consell i el del Govern d’impulsar el canvi. No només això. La voluntat, almenys de l’executiu, seria estendre la mateixa fórmula a tota la funció pública, i anar consolidant així les places.

IMG 20220427 183402
El SEP promou la manifestació de diumenge. | TONI SOLANELLES

Actualment hi ha a Educació uns 340 eventuals. Representen un percentatge molt elevat respecte del total de docents. El repte és rebaixar el percentatge al 15%, una xifra que es considera que garanteix suficientment els canvis demogràfics i d’altra mena que eventualment hi puguin haver. Si pel SEP fos, reconeixen les dirigents del sindicat, els concursos per a consolidar places sortirien ja, però hi ha una feina prèvia a fer. Una mena d’auditoria interna, per dir-ho així, que en breu s’iniciarà, per tal d’avaluar quines places calen realment, perquè “s’han anat fent pedaços” i ara cal destriar el gra de la palla i veure quines necessitats reals hi ha.

L’assemblea ha servit per aprovar els comptes del sindicat o per donar compte, que és diferent, als diversos contactes realitzats en el marc de les modificacions legislatives. I per a Guinot és important el fet que s’ha arrencat el suport de l’afiliat a la manifestació de diumenge, que entre altres, el SEP és un dels sindicats que impulsa la concentració. “Pels lloguers, per les pensions, pels salaris, per la dignitat. #Ara decidim #Ara sí toca”, resen les octavetes que s’han repartit a l’assemblea.

EL VEL

A l’ordre del dia, en el repàs de temes pendents o qüestions tractades els darrers temps per la junta del sindicat, hi havia també la modificació de la llei educativa per incloure la prohibició dels símbols religiosos ostentosos. Segons Guinot, aquesta qüestió s’ha passat de puntetes no pas per res, sinó perquè els afiliats no hi han referit res de més rellevant després que quan es va debatre la qüestió ja es va fer l’enquesta pertinent.

A partir del proper curs es crearà una comissió de treball que ha de fer el gros d’aquesta feina. La matèria educativa en qüestió, si es fa cas de la llei vigent des de dissabte, hauria de ser una realitat a partir del curs 2023/2024

El SEP sí que ha estat convidat a participar dels treballs que s’han de fer per crear el pla d’estudis de l’assignatura que s’haurà d’oferir a l’Escola andorrana com a alternativa a la religió. Allò de l’ètica, la democràcia… A partir del proper curs es crearà una comissió de treball que ha de fer el gros d’aquesta feina. La matèria educativa en qüestió, si es fa cas de la llei vigent des de dissabte, hauria de ser una realitat a partir del curs 2023/2024. La norma legal dóna 18 mesos per desenvolupar l’esmentada assignatura.

Les responsables del sindicat constaten una relació “fluïda” amb el ministeri i amb totes les diverses comissions de treball o legislatives que tenen alguna ascendència sobre el món educatiu. Com en la resta de cossos funcionarials, s’està treballant, per exemple, en la confecció de la carrera professional. “Se’ns té en compte”, reconeixen les responsables del SEP. Una altra cosa és que allò que proposen tiri endavant o no ho faci. Però s’escolta el parer del sindicat i el sindicat està, majoritàriament, al cas de tot.

presidenta SEP
Marisa Santos i Carla Guinot, secretària general i secretària d'organització del SEP. | TONI SOLANELLES

En aquest sentit, per exemple, el sindicat és conscient dels complements recentment acordats per a membres d’equips directius de centres de l’Escola andorrana amb ratis de 300 o més escolars. “És una demanda lògica i que fa temps que es feia”, asseguren des del SEP, que garanteixen que, almenys formalment, l’aprovació dels mateixos no té res a veure amb la pandèmia i la feina de més que s’ha hagut de fer en aquest temps de complexitat sanitària.

Comentaris (4)

Trending