De la no-residència als anti Grifols: el poti-poti comunal a Ordino

Mortés ha abandonat els grups de WhatsApp que tenia amb ACO, que estaria festejant amb Concòrdia amb l’exconseller comunal Jordi Ordóñez de mitjancer; Dolsa mira d’aglutinar el suport d’Andorra Endavant, el PS i tots aquells que s'oposen al centre de recerca de la multinacional

Dues oposicions distintes estan marcant, en certa manera, molts dels moviments comunals què està havent-hi a Ordino en relació amb les eleccions del 17-D. L’oposició a la residència que impulsava l’encara cònsol major, Josep Àngel Mortés, i la negativa d’una part de la parròquia al centre de recerca que hauria de construir la multinacional farmacèutica Grifols. En el primer cas, l’oposició es pot situar, fins i tot, dins mateix de la majoria comunal. I hauria distanciat Demòcrates d’ACO. Dos bàndols polítics molt propers però que en la propera cita electoral podrien trencar peres.

En efecte, Mortés fa uns quants dies que ha abandonat els grups de WhatsApp que compartia amb integrants d’ACO. El cònsol està botit amb aquells que no han avalat el concurs per a la concessió del terreny a tocar del centre de tecnificació on el mandatari comunal hi pretenia bastir una residència. Consellers com ara Sam Duró, Eduard Betriu o Mar Coma van mostrar-se contraris a les formes emprades pel cònsol en el tema del centre sociosanitari. Tots tres són més d’ACO que de Demòcrates. I ara, mentre Mortés avalaria una candidatura que pogués liderar Eva Choy, l’actual cònsol menor que sí que avalava la residència, ACO festeja amb Concòrdia.

Si no hi hagués hagut tanta maregassa pel tema de la residència, Demòcrates, sumant-hi ACO, pensaven en Fillet com a candidat a cònsol. L’empresari gairebé ho tenia coll avall, també. Ara sembla difícil. Massa risc vista la fractura i la fragmentació existents

El damnificat de tot plegat, ara mateix, seria l’empresari turístic i exconseller general Antoni Fillet. Si no hi hagués hagut tanta maregassa pel tema de la residència, Demòcrates, sumant-hi ACO, pensaven en Fillet com a candidat a cònsol. L’empresari gairebé ho tenia coll avall, també. Ara sembla difícil. Massa risc vista la fractura i la fragmentació existents. Davant d’això, i sense que estigui clar per on van els trets del comitè demòcrata ordinenc, hi ha els dos pols apuntats: Mortés-Choy i el festeig entre ACO i Concòrdia.

La cònsol menor ja ha mostrat la seva disponibilitat a encapçalar una candidatura. Mai ha dit que ho faci amb el suport del seu suposat partit, Liberals d’Andorra. Choy tindria el suport de Mortés, que sap que l’actual número 2 comunal li garantiria la defensa de la residència. Els liberals no estan gaire per la labor de deixar-se veure gaire amb Mortés. Però tampoc no han renunciat pas a l’actiu que, almenys a nivell de presència pública els darrers quatre anys, suposa la cònsol menor.

Choy hauria sondejat un ‘clàssic’ de la política ordinenca dins de les noves generacions i l’entorn liberal: Toni Riba. Però el també empresari, com a mínim per ara, hauria declinat. Mentrestant, Cristina Rico o Eric Bartolomé, per posar dos exemples de liberals ordinencs, miren de reactivar el comitè local i avaluar la possibilitat de fer una candidatura en solitari. Per poc que puguin, de Demòcrates tampoc no en volen saber res. I encara que l’incompliment dels pactes electorals va afectar directament l’exsecretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació Marc Galabert, no està clar on podria acabar l’economista.

Choy hauria sondejat un ‘clàssic’ de la política ordinenca dins de les noves generacions i l’entorn liberal: Toni Riba. Però el també empresari, com a mínim per ara, hauria declinat

Acció Comunal d’Ordino, l’esmentat ACO, estaria festejant amb Concòrdia. O a la inversa, tan hi fa. Un dels intermediaris, dels mitjancers d’aquests contactes, és l’exconseller comunal Jordi Ordóñez. Ja va sonar per a les generals la seva possible inclusió en les llistes de la formació que encapçala Cerni Escalé. O bé per integrar-se a la candidatura nacional o bé per assumir el lideratge d’una eventual territorial que no va acabar sent. En aquest entorn ACO-Concòrdia caldrà veure si s’hi apunta el citat Galabert o algunes de les persones que a les generals es van apuntar al projecte d’Andorra Endavant i ja se n’haurien desmarcat en certa manera, com Jordina Bringué o, sobretot, Eva Font.

A cavall dels favorables a Grifols i els que no ho són, o vagin vostès a saber, encara hi ha una tercera via. I mai millor dit. L’exfuncionari de policia ara encarregat de temes de seguretat a la Federació de Futbol (FAF) Xavier Surana, que havia estat en l’òrbita de Terceravia, estaria intentant promoure una candidatura per presentar batalla a la majoria actual. Però voldria sumar a la seva guerra l’entorn liberal, per exemple. Hi ha tan poti-poti a Ordino que no se sap ben bé si Surana estaria amb Choy, amb Rico i Bartolomé, amb tots plegats o amb cap.

DOLSA & CIA

Parel·lelament als moviments que hi ha al tomb de l’actual majoria o a Concòrdia, cal contraposar-hi el que s’erigeix al voltant del que es podria considerar com anti Grifols. L’actual conseller de la minoria de X’Ordino, Enric Dolsa, anhela tornar a ser cònsol. En alguns entorns assegura que és només per un parell d’anys i per promoure una consulta popular en què es pugui evidenciar la negativa al centre de recerca immunològica de la multinacional farmacèutica. I que després marxarà. Dolsa no ha amagat que ell és un animal polític i que alguna cosa farà per les comunals, però que la cosa va de noms. I potser no hi va del tot. De moment es tracta d’aglutinar sensibilitats. Dolsa i Carine Montaner, per exemple, ja haurien tingut algun contacte. Andorra Endavant, d’entrada, no té intenció de ser present, almenys no en solitari, a les comunals d’Ordino.

Dolsa i Carine Montaner ja haurien tingut algun contacte. Andorra Endavant, d’entrada, no té intenció de ser present, almenys no en solitari, a les comunals d’Ordino. A l’entorn de Dolsa, a més, i si es repeteix l’aliança de les generals, s’hi hauria d’afegir el PS

A l’entorn de Dolsa, a més, i si es repeteix l’aliança de les generals, s’hi hauria d’afegir el Partit Socialdemòcrata (PS). Aquesta és la intenció. I caldrà veure què passa amb Progressistes-SDP. A nivell general es preveu una aliança socialdemòcrata. Però ja per les eleccions del mes d’abril, SDP no va sumar-se al pacte entre PS i Dolsa. És evident que en aquestes comunals, SDP tampoc no anirà amb Demòcrates, situació que sí que es va donar per les comunals del 2019.

Davant d’aquest escenari caldrà veure quina serà la posició de l’actual consellera progressista en la majoria comunal ordinenca. Cristina Montolio es manté, a diferència de Meritxell Pujol a Andorra la Vella, per exemple, en les files d’SDP. Però és de domini públic que Montolio si va fer costat a algú per les generals va ser als demòcrates. I que ara, davant les comunals, tampoc no li desagradaria continuar dins d’un equip similar a aquell amb el qual ha estat treballant. Però queda clar que hores d’ara el xafarranxo de combat ordinenc és digne d’admiració. I l’olla de grills molt important.

Comentaris (4)

Trending