Nervis ‘pandèmics’ a flor de pell

El ministeri d’Educació, el MoraBanc Andorra i l’ACB celebren una jornada amb estudiants de secundària de tots els sistemes per oferir-los claus per combatre l’assetjament just en uns temps que després de la crisi sanitària “els joves salten a la mínima”

Riure’s de les penes si penes són. Això sí, “no accepto que em mirin amb cara de pena”. És una de les moltes receptes d’Albert Llovera, un dels esportistes andorrans més universals. “El que s’hagi de dir, que es digui mirant als ulls”, ho diu el basquetbolista del MoraBanc Nacho Llovet. Tots dos, i la també basquetbolista Lucila Pascua i el ‘legoman’ David Aguilar han estat els protagonistes d’una jornada per combatre l’assetjament. Sempre és important fer aflorar els comportaments anòmals. I més encara ara, en un moment en què l’impacte de la pandèmia és ben viu. A flor de pell.

El pavelló de Govern és aquest matí un centre d’aprenentatge contra el ‘bullying’. S’hi fa una jornada organitzada per l’Associació de Clubs de Bàsquet (ACB) en col·laboració amb el club del país i el ministeri d’Educació. Un miler d’alumnes de secundària de tots els sistemes educatius del país han gaudit escoltant les experiències de Llovet, de Pascua i especialment de Llovera -“ara no hi ha ‘xivatos’, ara hi ha amics que ens donen suport”, ha deixat clar el pilot- i Aguilar, que ha descrit obertament l’assetjament viscut de petit pel fet d’haver nascut amb una deficiència al seu braç dret i que ha superat gràcies al seu joc preferit, les peces de Lego. “‘Puto manco’”, ha afirmat que va haver de sentir durant molt temps. I ha explicat ‘Hand Solo’ el joc que es va inventar amb el seu pare per intentar superar les mirades de què era objecte pel carrer.

Com deia la basquetbolista catalana Lucila Pascua, que fa dues temporades va jugar a la Seu, “no tolereu el que estiguin fent a un altre”. L’important és denunciar les situacions d’assetjament. I la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, estaria, de ben segur, d’acord amb l’exposat per Pascua. La titular ministerial ha demanat “trencar el silenci” i “fer aflorar” els casos d’assetjament, que van a més, no pas perquè hi hagi més ‘bullying’ sinó perquè hi ha més sensibilització sobre la qüestió. L’escola és un entorn malauradament ‘ideal’ per fer-hi assetjament. Però l’escola també és el millor lloc on poder treballar per combatre el ‘bullying’. Vilarrubla ha explicat que “fer aquesta primer crida”, alertar sobre qualsevol situació anòmala, és fonamental “per poder solucionar” qualsevol comportament indegut. Per redreçar el camí.

IMG 4663
David Aguilar 'Hand Solo' ha estat un dels grans protagonistes de l'acte. | TONI SOLANELLES

La ministra ha reclamat ser “observadors” i “empoderar els joves” per tal que siguin “més capaços de denunciar” situacions d’assetjament. Vilarrubla -com també han explicat Llovet, que considera clau treballar en equip, en grup, i Pascua a la seva manera- ha reconegut que “està augmentat el ‘ciberassetjament’” i que aquest “és més difícil de detectar”. Però amb un “treball conjunt” que va més enllà de l’escola es pot, també, resoldre. O, com a mínim, intentar-ho. Per a Vilarrubla, que els estudiants, escoltar el testimoni de persones “que tenen una ressonància” pot contribuir la sensibilització sobre un problema que existeix. Encara que no sempre es vegi.

“Hem de ser tolerants, acceptar les diferències”, ha clamat David Aguilar des del centre de la pista, aclamat pels joves estudiants que han omplert la grada central del pavelló. ‘Hand Solo’ s’ha tret i posat unes quantes vegades el seu braç construït a base de peces de Lego durant el seu testimoniatge. Els joves l’han escoltat amb atenció. Andorra és, per a l’ACB, un lloc molt agradable i agraït per dur a terme actes com el d’‘Actuemos Contra el Bullying’. El president de l’ACB, Antonio Martín, ha considerat l’assetjament “una xacra prescindible i que no aporta res” i ha destacat “la resposta espectacular” que té la campanya al Principat.

De fet, tant Martín com Vilarrubla han recordat que la primera edició d’aquest certamen que es va celebrar a Andorra va ser molts pocs dies abans del confinament. De l’esclat de la pandèmia. Un confinament i una pandèmia que, ha reconegut la ministra, ha canviat els joves, els adolescents. “Estan més sensibles, salten més ràpidament”, ha reconegut Vilarrubla, que ha afirmat que des del ministeri “ja es va preveure que tot això podia arribar” i s’està actuant en conseqüència per ajudar els joves a canalitzar els seus sentiments i mirar d’evitar al màxim comportaments que no toquen. Vaja, per aconseguir assetjar l’assetjament.

Comentaris

Trending