El pavelló de Govern és aquest matí un centre d’aprenentatge contra el ‘bullying’. S’hi fa una jornada organitzada per l’Associació de Clubs de Bàsquet (ACB) en col·laboració amb el club del país i el ministeri d’Educació. Un miler d’alumnes de secundària de tots els sistemes educatius del país han gaudit escoltant les experiències de Llovet, de Pascua i especialment de Llovera -“ara no hi ha ‘xivatos’, ara hi ha amics que ens donen suport”, ha deixat clar el pilot- i Aguilar, que ha descrit obertament l’assetjament viscut de petit pel fet d’haver nascut amb una deficiència al seu braç dret i que ha superat gràcies al seu joc preferit, les peces de Lego. “‘Puto manco’”, ha afirmat que va haver de sentir durant molt temps. I ha explicat ‘Hand Solo’ el joc que es va inventar amb el seu pare per intentar superar les mirades de què era objecte pel carrer.
Com deia la basquetbolista catalana Lucila Pascua, que fa dues temporades va jugar a la Seu, “no tolereu el que estiguin fent a un altre”. L’important és denunciar les situacions d’assetjament. I la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, estaria, de ben segur, d’acord amb l’exposat per Pascua. La titular ministerial ha demanat “trencar el silenci” i “fer aflorar” els casos d’assetjament, que van a més, no pas perquè hi hagi més ‘bullying’ sinó perquè hi ha més sensibilització sobre la qüestió. L’escola és un entorn malauradament ‘ideal’ per fer-hi assetjament. Però l’escola també és el millor lloc on poder treballar per combatre el ‘bullying’. Vilarrubla ha explicat que “fer aquesta primer crida”, alertar sobre qualsevol situació anòmala, és fonamental “per poder solucionar” qualsevol comportament indegut. Per redreçar el camí.

La ministra ha reclamat ser “observadors” i “empoderar els joves” per tal que siguin “més capaços de denunciar” situacions d’assetjament. Vilarrubla -com també han explicat Llovet, que considera clau treballar en equip, en grup, i Pascua a la seva manera- ha reconegut que “està augmentat el ‘ciberassetjament’” i que aquest “és més difícil de detectar”. Però amb un “treball conjunt” que va més enllà de l’escola es pot, també, resoldre. O, com a mínim, intentar-ho. Per a Vilarrubla, que els estudiants, escoltar el testimoni de persones “que tenen una ressonància” pot contribuir la sensibilització sobre un problema que existeix. Encara que no sempre es vegi.
“Hem de ser tolerants, acceptar les diferències”, ha clamat David Aguilar des del centre de la pista, aclamat pels joves estudiants que han omplert la grada central del pavelló. ‘Hand Solo’ s’ha tret i posat unes quantes vegades el seu braç construït a base de peces de Lego durant el seu testimoniatge. Els joves l’han escoltat amb atenció. Andorra és, per a l’ACB, un lloc molt agradable i agraït per dur a terme actes com el d’‘Actuemos Contra el Bullying’. El president de l’ACB, Antonio Martín, ha considerat l’assetjament “una xacra prescindible i que no aporta res” i ha destacat “la resposta espectacular” que té la campanya al Principat.
De fet, tant Martín com Vilarrubla han recordat que la primera edició d’aquest certamen que es va celebrar a Andorra va ser molts pocs dies abans del confinament. De l’esclat de la pandèmia. Un confinament i una pandèmia que, ha reconegut la ministra, ha canviat els joves, els adolescents. “Estan més sensibles, salten més ràpidament”, ha reconegut Vilarrubla, que ha afirmat que des del ministeri “ja es va preveure que tot això podia arribar” i s’està actuant en conseqüència per ajudar els joves a canalitzar els seus sentiments i mirar d’evitar al màxim comportaments que no toquen. Vaja, per aconseguir assetjar l’assetjament.

David Aguilar és qui més interès ha generat entre els joves.

Albert Llovera ha sigut un dels més aclamats.

Nacho Llovet exposant el seu testimoni.

Antonio Martín dirigint-se als estudiants al costat de la ministra Ester Vilarrubla.

Un moment de l'acte.

Gorka Aixàs, Ester Vilarrubla, Antonio Martín, Nacho Llovet i Albert Llovera abans d'iniciar-se l'acte.

Comentaris