Les matrícules dels automòbils, una mostra de la transformació de la societat

Una col·leció de plaques de la família Cuberes és una de les novetats, l'altra és la cessió del "Taxi Rossa"

El Museu Nacional de l’Automòbil ha presentat l’exposició temporal “La matrícula. Història de la identitat de l’automòbil a Andorra” i que mostra l’evolució de les plaques com un exemple de com els temps han canviat amb una societat evolutiva. Està dedicada a les matrícules de la família Cuberes. Aquesta és una de les novetats que presenta el recinte, que també compta amb la cessió de l’anomenat “Taxi Rossa”.

“Les matrícules són el passaport dels vehicles”. Així ho defineix la cap de Museus i Monuments del Govern, Ruth Casabella, qui ha estat l’encarregada de presentar l’exposició temporal, que es troba just a l’entrada del Museu Nacional de l’Automòbil a Encamp. La mostra s’ha fet a partir de les plaques que ha col·leccionat la família Cuberes. “Observar aquest peculiar dipòsit de memòria pot ser una experiència d’ensenyament de la història, una història sobre quatre rodes farcida d’anècdotes i vivències d’ençà de l’any 1930, data de la primera matriculació d’un automòbil al Principat d’Andorra”, ha expressat.

En aquesta col·lecció s’hi pot apreciar una placa amb només l’escut, d’altres amb només números, amb números i lletres, matrícules que fan servir els cotxes oficials o les motos de neu i ambulàncies, entre altres. Per a Casabella “a través d’aquesta evolució es pot entendre la transformació de la societat, el salt a la modernitat que ha viscut el país”.

EL "TAXI ROSSA", AL MUSEU DE L'AUTOMÒBIL

Aquesta, però no és l’única novetat perquè s’ha incorporat un nou vehicle a la col·lecció. Es tracta d’un Mercedes-Benz, model 220 DL, amb matrícula 9054. Es tracta d’un testimoni de la història recent, ja que a la dècada dels cinquanta del segle XX va ser conegut com el “Taxi Rossa”. Segons explica la cap de Museus i Monuments, va transportar viatgers al sud de França i feia regularment el trajecte entre Andorra i Tolosa. A més, diversos clients el van sol·licitar per fer visites a d’altres països europeus i “durant més de vint anys, va portar la sang per a transfusions de l’hospital de Purpan de Tolosa cap a l’antic hospital d’Andorra”.

Taxi Rossa
Taxi Rossa

Finalment, la darrera acció que s’ha fet és la retirada de la col·lecció de bicicletes que s’han traslladat al museu Bici Lab d’Andorra la Vella. També s’han retirat unes motocicletes que s’han portat al Museu de la Moto de Canillo. Això ha permès tenir més espai per exposar les joies de la corona i algunes com uns cotxes de competició s’han restaurat.

Comentaris

Trending